Plusz

A világ színpadait ostromolja Babé Sila

2020.07.01. 14:05
Ajánlom
Babé Silának, azaz Stahl Barbarának sikerült az, amire sokan vágynak itthon: az énekes-dalszerző nevét egyre többen ismerik külföldön is. New York, London, Berlin és Budapest között ingázik évek óta. Nemrég leigazolta a Milky Chance német menedzsmentje, legutóbbi dala, a Hole már átlépte a kétszázezres lejátszást a Spotify-on.

Mi okozza a legnagyobb nehézséget egy induló formáció esetében, milyen akadályokat kellett átugranod, amikor a könnyűzenét támogató Hangfoglaló Program induló előadói közé kerültél?

A legnagyobb nehézség számomra a pénz és a kapcsolatok hiánya jelentette. Bár az internet lehetővé teszi, hogy egyszerűen eljuttassuk a művészetünket az emberekhez, a széleskörű elismertség megszerzéséhez óriási szerencse is kell és elengedhetetlen a megfelelő szakmai segítség. Ezért kerestem már az első perctől menezsdmentet és pénzszerzési lehetőségeket. Miután rátaláltam az itthoni menedzseremre, akinek rengeteg kapcsolata volt belföldön és külföldön is, a következő lépés az igényes tartalom gyártáshoz a pénzszerzés volt.  Rengeteget segítettek a karrierem beindításánál (is) a Hangfoglaló Program könnyűzenei pályázatai. Az első albumom – a zenei produkciótól kezdve a fotókon és a designon keresztül a videóklippig – ebből valósult meg. Ez segített hozzá, hogy megismerjenek az emberek, és terjeszkedni tudjak a zenémmel.

Folyamatos zenei útkeresésed alapeleme az elvágyódás, ami annak is betudható, hogy New York, London, Berlin és Budapest között ingázol évek óta. Miben látod a különbséget ezen városok zenei életében?

Iszonyú gazdag a zenei élet mind a négy "otthonomban", de mégis teljesen máshogy. Budapesttel az első és eredeti állomásom: fantasztikus, hogy az utóbbi években mennyire sok zenei kezdeményezés és zenei program valósul meg itt, ugyanakkor azt éreztem, hogy a média nem szolgáltat elég platformot arra, hogy a rétegzenének is legyen létjogosultsága a magyar nyelvű mainstream pop/rock mellett.

Hátránnyal indultam minden mainstream médiumnál és fesztiválon, mivel angol nyelvű és elég downtempo dalokat hoztam ki.

Ez volt az egyik fő oka annak, hogy megindultam külföldre, láttam, hogy például Berlinben mennyire sokszínű a zenei paletta, van külön külön Rádió csatorna, ahol csak r&b-t játszanak. De ott is sokkal erősebb az elektronikus szcéna, így jött London, ahol őrületes r&b és soul élettel ismerkedtem meg. Hetente szerveznek a város különböző pontjain soul open mic esteket, szinte minden sarkon van egy élőzenés hely és nagyon trendi ott az a műfaj, amiben mozgok. Az első utam után nem is volt kérdés, hogy ott a helyem ebben a városban. New York viszont nagy falat, ott mindig nagyobb fellépők koncertjein fordultam meg (Solange, Jorja Smith, Ama Lou), ezért mindig volt egy olyan érzésem, hogy nem ez a legegyszerűbb helyszín a zenei karrierépítés szempontjából, és inkább nagyobb előadóként járnak oda csillogni a művészek.

Zenei élmények sorát szerezted már eddig is. 

A fent említett nagy New York-i koncertélmények mind életre szólóak voltak. Látni Solange-t és a Sun Ra-t a Radio City Hallban, félelmetesen jó volt. Jorja Smith nagyjából százfős intim koncertjének gondolatától pedig ma is libabőrös leszek. Londonban keddenként tartják a kedvenc open-mic estemet a Troy barban, ahol a feltörekvő előadók lépnek fel, innen mindig rengeteg inspirációval és jó energiával jövök el, én még nem mertem a színpadára állni, mert nyúl vagyok és nagyon magas a színvonal... Budapestről pedig a kedvenc zenei élményem a tavalyi saját Pontoon koncertem volt, ahol több száz ember préselődött be a vihar elől a fedett rész alá, és az ütemet tapssal kísérve egy emberként énekelte mindenki a Homesick című, egy szál zongorával előadott dalomat. 

Miből merítkezik az elvágyódás nálad?

Ez a kiskoromra vezethető vissza. A családommal Ausztráliában éltünk, édesapám Floridában lakott egy jó darabig, a nagypapám pedig Kaliforniában. A kulturális sokszínűség, amit ezeken a helyeken tapasztaltam, már kislányként elcsavarta a fejem. A legmeghatározóbb az volt, amikor felnőttként először jártam New Yorkban: 2016-ban. Teljesen magával ragadott az a felszabadultság, lüktetés, nyitott mentalitás és művészi szabadság, amit a városban tapasztaltam.

Te vagy az egyetlen magyarországi dalszerző, aki felléphetett a Musikmessén, ráadásul az itthon is nagyon szeretett Asaf Avidan vendégeként, valamint olyan szakmai fesztiválokon is bizonyíthattál, mint a c/o pop vagy az Eurosonic. Milyen élmény volt fellépni ezeken a színpadokon?

Fantasztikus élmény volt mindegyik showcase fesztivál és egyben nagy mérföldkő is a karrieremben. Ezen fellépések révén talált rám a jelenlegi publishingem és külföldi menedzsmentem is.

CC5A9030_1-141944.jpg

Babé Sila (Fotó/Forrás: Hangfoglaló)

Számos hazai zenekar próbált már meg az országhatáron túl is érvényesülni, és úgy tűnik, neked sikerül is elérni ezt a célt. Ráadásul már kétszer részesültél nemzetközi turnétámogatásban a Hangfoglaló Program által. Mennyire tudatos ez a mostani építkezés?

Nagyon vágytam rá, és éppen ezért a kezdettől tudatosan építettem, illetve építettük a nemzetközi karrierem az első menedzseremmel, Jeges Zsolttal. A legnagyobb különbséget köztem és a legtöbb magyar külföldön próbálkozók között abban látom, hogy a showcaseket leszámítva én nem koncertezés útján próbálok közönséget szerezni, hanem javarészt kollaborációk által. Több producerrel kezdtem el dolgozni Berlinben, sok-sok dalt írtam másoknak is, így az ottani zenei körökben elterjedt a nevem, megismertek kiadók, menedzserek, koncertszervezők, ebből jöttek fellépések, majd a külföldi rajongók. Ugyanez volt a menet Londonban is. A publisherem ebben rengeteget segített, volt, hogy kiküldtek Párizsba négy napra zenét írni, illetve dalírói táborokba, ahol sok-sok zenésszel ismerkedtem meg. Mindemellett kitűzött célunk volt külföldi kiadót és menedzsmentet találni nekem, ami sikerült is.

Elektronikus r&b, vonósnégyes, hatvanas évekbeli hangzás – sok minden megtalálható a dalaid széles kínálatában.

Gyerekkoromban, otthon főleg Whitney Houston, Sade, Michael Jackson, Jamiroquai, George Michael, Mariah Carey szólt. Azt gondolom, hogy innen jön az r&b soul szeretete. Az első két albumomhoz döntő többségben Lotfi Árzsáng írta a zenei alapokat, amik ezeket a klasszikus soul elemeket vegyítették az elektronikus r&b hangzással. Árzsit a mai napig az egyik legtehetségesebb embernek tartom, akivel dolgoztam, nagy hatással volt rám a stílusa. 

Mivel lepsz meg minket a jövőben?

Mostanra azt érzem, hogy valamennyire kikristályosodott, hogy mi az a hangzás, amit leginkább magaménak érzek, és azonosulni tudok vele. Ez valahol félúton van a kezdeti elektronikus modern r&b és az organikus soul hangzás között. A megjelenéseim így sokkal élőbben, változatosabb hangszereléssel szólnak, de azért “puhán” elektronikusak maradtak. Ma már bátrabban nyúlok én is a hangszerekhez, és határozottabban tudom kommunikálni a zenei elképzeléseimet a kollaborációim során, de mivel nem játszom rendesen hangszeren, és producer sem vagyok, ezért mindig igényelem majd más zenészek munkáját a projektjeimben. Egy időben nagyon szerettem volna mindent én csinálni, de rájöttem, hogy

sokkal érdekesebb dolgok születnek olyan együttműködések során, ahol művészetileg rá tudom bízni magam az adott zenészre, és nem csak a saját stíluselemeimet használom.

Mikor érezted először, hogy valóban van helyed a zenei életben, és ezzel szeretnél foglalkozni?

Kezdetekben, három-négy évig budapesti bárokban adtam kizárólag élő koncerteket Havai Gáborral, aztán egy ponttól annyira tele volt a naptárunk, és annyi szervezést igényelt, hogy felmondtam az akkori munkahelyemen, a Brody Studiosnál, és elkezdtem gőzerővel a zenére koncentrálni. Ezután kezdtem saját dalok írásába is.

Nemrég leigazolt a Milky Chance német menedzsmentje, legutóbbi kislemezed, a Hole pedig már átlépte a kétszázezres lejátszást a Spotify-on. Hogy látod, mi kell ahhoz, hogy valakire külföldön is felfigyeljenek?

Igen, erre vagyok eddig a legbüszkébb. Embertelen érzés, hogy világszinten elismert zenészek mellett említenek, nemhogy egy kiadónál, egy menedzsmentnél lenni velük. Elég organikus úton jutottam ide, a legkisebb lépcsőfoktól kezdve megjártam az összes szintet, és nagyon boldog vagyok, hogy ez így történt. Tartósabbnak érzem ezt a módszert a hirtelen jött nagy sikernél. De közben nincs biztos recept. Ami biztosan kell, az az alázat, és még több alázat, a kemény munka, a kitartás, és hogy bízzunk a saját munkánkban. Ja, és egy jó adag szerencse, jókor lenni, jó helyen, minden lehetőséget megragadni, proaktívnak lenni. 

Honnan meríted a kimeríthetetlen színes ötleteidet?

Ezek mind-mind saját élményekből fakadnak, legtöbbször érzelmi élményekből. Megpróbálok mindent úgy kibontani, árnyalni, gyakran romantizálni, hogy az mások számára befogadható, szerethető legyen és esetleg azonosulni tudjanak a történeteimmel.

 

Szerző: Takács Erzsébet

Fejléckép: Babé Sila (forrás: Hangfoglaló)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.
Plusz ajánló

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Az érdeklődők az Agóra hídján végigsétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd távcsövön keresztül csodálhatják meg a Jupitert, a Szaturnuszt, a Holdat és egy távolodó üstököst is.
Plusz ajánló

Minden szombaton épülettörténeti séták féláron!

Augusztus 31-ig minden szombaton felkészült idegenvezetőkkel sétálhatnak a látogatók a Pesti Vigadóban.
Plusz hír

HVG: „A kulturális életnek is kampó lehet az idén”

A HVG hetilap információi szerint Kásler Miklós 200 főben maximalizálná a kulturális események látogatószámát, ami a nyári színházaknak is komoly gondot okozna.