Plusz

A zeneipar helyzete volt a téma a Music Hungary Konferencián

2020.11.12. 13:55
Ajánlom
November 9-10-én tartották a VIII. Music Hungary Konferenciát, ami idén új helyszínen, a veszprémi Hangvillában került megrendezésre. A rendezvény a járványhelyzet ellenére is sok érdeklődőt vonzott, kiemelt téma volt a koronavírus okozta válságkezelés és a zeneipar jövőbeni alakulása.

A konferencia megnyitóján Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa mellett Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke is beszédet mondott, kihangsúlyozva, hogy nehéz megítélni a jövőbeni helyzet alakulását és az újraépülés sebességét.

A Veszprém Kulturális Fővárosa címhez kapcsolódva szó esett a rendezvényzöldítés kérdéséről és a fesztiválok fenntarthatóságáról is. Utóbbihoz online vendégként csatlakozott Claire O’Neill, az A Greener Festivel társalapító igazgatója.

A konferencia néhány modulját, amihez szintén online csatlakozott Neus López, a német Initiaive Musik export-vezetője és Helge Hinteregger, a Music Austria egyik alapítója is,

a szövetség Facebook-oldalán is követhették az érdeklődők.

A rendezvény egyik legérdekesebb előadása Szilágyi Dávid, a PwC vezető elemzőjének prezentációja volt, ami a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentéséről, illetve annak hatásáról szólt. Tanulmányának támogatói a Music Hungary Szövetség mellett a Sziget Zrt., a Magyar Fesztiválszövetség, a VOLT Produkció, a ZEME –Zenei Managerek Szövetsége, a Broadway és az Inconcert voltak.

_D2I7408-141710.jpg

Music Hungary Konferencia (Fotó/Forrás: Music Hungary Szövetség)

A változás leginkább a jegyeladásokon érhető tetten,

a 7 millió eladott jegy nettó 45 milliárd forint árbevételt jelentett a szektor szereplői számára.

Az áfacsökkentéssel az iparág 6,7 milliárd forint kiegészítő bevételhez tud jutni évente. A teljes hatástanulmány elérhető a MHSZ weboldalán.

A konferencián felszólalt Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója is, aki Weyer Balázzsal arról beszélgetett, hogy a tavasszal benyújtott ötéves tervezet – ami érinti a rádiózást, az oktatást és a klubok, valamint zenekari próbatermek helyzetét is – hogyan tudja támogatni és javítani a kialakult helyzetet. Arra azonban Demeter nem tudott választ adni, hogy az 5 milliárd forintos covid-mentőcsomag hogyan alakult át Raktárkoncertté.

Bár nem minden kérdést sikerült teljesen körüljárni, a szakmának most különösen nagy szüksége volt arra, hogy beszéljenek a felmerülő problémákról, és az is világossá vált, hogy megoldást találni állami segítség nélkül elképzelhetetlen lesz.

Fejléckép: VIII. Music Hungary Konferencia (forrás: Music Hungary Szövetség)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.