Plusz

A zeneipar helyzete volt a téma a Music Hungary Konferencián

2020.11.12. 13:55
Ajánlom
November 9-10-én tartották a VIII. Music Hungary Konferenciát, ami idén új helyszínen, a veszprémi Hangvillában került megrendezésre. A rendezvény a járványhelyzet ellenére is sok érdeklődőt vonzott, kiemelt téma volt a koronavírus okozta válságkezelés és a zeneipar jövőbeni alakulása.

A konferencia megnyitóján Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa mellett Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke is beszédet mondott, kihangsúlyozva, hogy nehéz megítélni a jövőbeni helyzet alakulását és az újraépülés sebességét.

A Veszprém Kulturális Fővárosa címhez kapcsolódva szó esett a rendezvényzöldítés kérdéséről és a fesztiválok fenntarthatóságáról is. Utóbbihoz online vendégként csatlakozott Claire O’Neill, az A Greener Festivel társalapító igazgatója.

A konferencia néhány modulját, amihez szintén online csatlakozott Neus López, a német Initiaive Musik export-vezetője és Helge Hinteregger, a Music Austria egyik alapítója is,

a szövetség Facebook-oldalán is követhették az érdeklődők.

A rendezvény egyik legérdekesebb előadása Szilágyi Dávid, a PwC vezető elemzőjének prezentációja volt, ami a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentéséről, illetve annak hatásáról szólt. Tanulmányának támogatói a Music Hungary Szövetség mellett a Sziget Zrt., a Magyar Fesztiválszövetség, a VOLT Produkció, a ZEME –Zenei Managerek Szövetsége, a Broadway és az Inconcert voltak.

_D2I7408-141710.jpg

Music Hungary Konferencia (Fotó/Forrás: Music Hungary Szövetség)

A változás leginkább a jegyeladásokon érhető tetten,

a 7 millió eladott jegy nettó 45 milliárd forint árbevételt jelentett a szektor szereplői számára.

Az áfacsökkentéssel az iparág 6,7 milliárd forint kiegészítő bevételhez tud jutni évente. A teljes hatástanulmány elérhető a MHSZ weboldalán.

A konferencián felszólalt Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója is, aki Weyer Balázzsal arról beszélgetett, hogy a tavasszal benyújtott ötéves tervezet – ami érinti a rádiózást, az oktatást és a klubok, valamint zenekari próbatermek helyzetét is – hogyan tudja támogatni és javítani a kialakult helyzetet. Arra azonban Demeter nem tudott választ adni, hogy az 5 milliárd forintos covid-mentőcsomag hogyan alakult át Raktárkoncertté.

Bár nem minden kérdést sikerült teljesen körüljárni, a szakmának most különösen nagy szüksége volt arra, hogy beszéljenek a felmerülő problémákról, és az is világossá vált, hogy megoldást találni állami segítség nélkül elképzelhetetlen lesz.

Fejléckép: VIII. Music Hungary Konferencia (forrás: Music Hungary Szövetség)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.