Plusz

A zeneipar helyzete volt a téma a Music Hungary Konferencián

2020.11.12. 13:55
Ajánlom
November 9-10-én tartották a VIII. Music Hungary Konferenciát, ami idén új helyszínen, a veszprémi Hangvillában került megrendezésre. A rendezvény a járványhelyzet ellenére is sok érdeklődőt vonzott, kiemelt téma volt a koronavírus okozta válságkezelés és a zeneipar jövőbeni alakulása.

A konferencia megnyitóján Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa mellett Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke is beszédet mondott, kihangsúlyozva, hogy nehéz megítélni a jövőbeni helyzet alakulását és az újraépülés sebességét.

A Veszprém Kulturális Fővárosa címhez kapcsolódva szó esett a rendezvényzöldítés kérdéséről és a fesztiválok fenntarthatóságáról is. Utóbbihoz online vendégként csatlakozott Claire O’Neill, az A Greener Festivel társalapító igazgatója.

A konferencia néhány modulját, amihez szintén online csatlakozott Neus López, a német Initiaive Musik export-vezetője és Helge Hinteregger, a Music Austria egyik alapítója is,

a szövetség Facebook-oldalán is követhették az érdeklődők.

A rendezvény egyik legérdekesebb előadása Szilágyi Dávid, a PwC vezető elemzőjének prezentációja volt, ami a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentéséről, illetve annak hatásáról szólt. Tanulmányának támogatói a Music Hungary Szövetség mellett a Sziget Zrt., a Magyar Fesztiválszövetség, a VOLT Produkció, a ZEME –Zenei Managerek Szövetsége, a Broadway és az Inconcert voltak.

_D2I7408-141710.jpg

Music Hungary Konferencia (Fotó/Forrás: Music Hungary Szövetség)

A változás leginkább a jegyeladásokon érhető tetten,

a 7 millió eladott jegy nettó 45 milliárd forint árbevételt jelentett a szektor szereplői számára.

Az áfacsökkentéssel az iparág 6,7 milliárd forint kiegészítő bevételhez tud jutni évente. A teljes hatástanulmány elérhető a MHSZ weboldalán.

A konferencián felszólalt Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója is, aki Weyer Balázzsal arról beszélgetett, hogy a tavasszal benyújtott ötéves tervezet – ami érinti a rádiózást, az oktatást és a klubok, valamint zenekari próbatermek helyzetét is – hogyan tudja támogatni és javítani a kialakult helyzetet. Arra azonban Demeter nem tudott választ adni, hogy az 5 milliárd forintos covid-mentőcsomag hogyan alakult át Raktárkoncertté.

Bár nem minden kérdést sikerült teljesen körüljárni, a szakmának most különösen nagy szüksége volt arra, hogy beszéljenek a felmerülő problémákról, és az is világossá vált, hogy megoldást találni állami segítség nélkül elképzelhetetlen lesz.

Fejléckép: VIII. Music Hungary Konferencia (forrás: Music Hungary Szövetség)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.