Plusz

A zeneipar helyzete volt a téma a Music Hungary Konferencián

2020.11.12. 13:55
Ajánlom
November 9-10-én tartották a VIII. Music Hungary Konferenciát, ami idén új helyszínen, a veszprémi Hangvillában került megrendezésre. A rendezvény a járványhelyzet ellenére is sok érdeklődőt vonzott, kiemelt téma volt a koronavírus okozta válságkezelés és a zeneipar jövőbeni alakulása.

A konferencia megnyitóján Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa mellett Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke is beszédet mondott, kihangsúlyozva, hogy nehéz megítélni a jövőbeni helyzet alakulását és az újraépülés sebességét.

A Veszprém Kulturális Fővárosa címhez kapcsolódva szó esett a rendezvényzöldítés kérdéséről és a fesztiválok fenntarthatóságáról is. Utóbbihoz online vendégként csatlakozott Claire O’Neill, az A Greener Festivel társalapító igazgatója.

A konferencia néhány modulját, amihez szintén online csatlakozott Neus López, a német Initiaive Musik export-vezetője és Helge Hinteregger, a Music Austria egyik alapítója is,

a szövetség Facebook-oldalán is követhették az érdeklődők.

A rendezvény egyik legérdekesebb előadása Szilágyi Dávid, a PwC vezető elemzőjének prezentációja volt, ami a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentéséről, illetve annak hatásáról szólt. Tanulmányának támogatói a Music Hungary Szövetség mellett a Sziget Zrt., a Magyar Fesztiválszövetség, a VOLT Produkció, a ZEME –Zenei Managerek Szövetsége, a Broadway és az Inconcert voltak.

_D2I7408-141710.jpg

Music Hungary Konferencia (Fotó/Forrás: Music Hungary Szövetség)

A változás leginkább a jegyeladásokon érhető tetten,

a 7 millió eladott jegy nettó 45 milliárd forint árbevételt jelentett a szektor szereplői számára.

Az áfacsökkentéssel az iparág 6,7 milliárd forint kiegészítő bevételhez tud jutni évente. A teljes hatástanulmány elérhető a MHSZ weboldalán.

A konferencián felszólalt Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója is, aki Weyer Balázzsal arról beszélgetett, hogy a tavasszal benyújtott ötéves tervezet – ami érinti a rádiózást, az oktatást és a klubok, valamint zenekari próbatermek helyzetét is – hogyan tudja támogatni és javítani a kialakult helyzetet. Arra azonban Demeter nem tudott választ adni, hogy az 5 milliárd forintos covid-mentőcsomag hogyan alakult át Raktárkoncertté.

Bár nem minden kérdést sikerült teljesen körüljárni, a szakmának most különösen nagy szüksége volt arra, hogy beszéljenek a felmerülő problémákról, és az is világossá vált, hogy megoldást találni állami segítség nélkül elképzelhetetlen lesz.

Fejléckép: VIII. Music Hungary Konferencia (forrás: Music Hungary Szövetség)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.
Plusz ajánló

Megújulásának tizedik évfordulóját izgalmas programsorozattal ünnepli a Várkert Bazár

Könnyűzenei, kulturális és családi programokat felvonultató fesztivállal, a VárkertFeszttel ünneplik az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát, május 31-től június 2-ig.
Plusz hír

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó ernyőszervezet vezetőjévé.