Plusz

A zenészek hajlamosabbak a depresszióra?

2016.11.13. 08:15
Ajánlom
A Westminsteri Egyetem friss kutatásából az derült ki, hogy a zenészek háromszor akkora gyakorisággal szenvednek depresszióban, mint egy átlagember.

A Can Music Make You Sick? (Megbetegíthet-e a zene?) online kutatásban 2211 fő vett részt. Nem elhanyagolható adat, hogy a felmérést nem csupán zenészek, de a zeneipar más résztvevői is kitöltötték: 39 százalékuk vallotta magát zenésznek, 9 százalékuk zeneipari vezetőnek, 7 százalékuk a zeneműkiadásban dolgozik, 4 százalékuk valamilyen stúdiómunkát lát el, 2 százalékuk pedig az úgynevezett „road”.

Az eredmény komor képet fest a zeneiparról: a válaszadók 68,5 százaléka saját bevallása szerint átélte már a depressziót, 71,1 százaléka pedig a szorongás vagy a pánikrohamok valamilyen formáját. Ezek a számok kiugróak a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataihoz képest, mely szerint 2010. és 2013. között az Egyesült Királyságban a 16 év feletti emberek 19 százaléka mondta magáról azt, hogy átélte már a szorongás erős formáját, vagy a depressziót. A résztvevők 52, 7 százaléka azt is elárulta, hogy szorongásaira nehezen talál segítséget, 54, 8 százalékuk pedig egyenesen azt vallotta, hogy a segítség nem kielégítő.

GettyImages-109886700

GettyImages-109886700 (Fotó/Forrás: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary)

De miért is hajlamosabbak ők a depresszióra? Az okok tulajdonképpen teljesen nyilvánvalóak és leginkább a zenész-lét alulfinanszírozottságával függnek össze. A tanulmány szerzője, Sally Anne Gross felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb veszélyben a kocsmazenészek és a DJ-k vannak. „Az a körülmény, hogy nekik napról napra telefonálgatniuk kell a fellépési lehetőség reményében, nagyon stresszes. Később azért izgulhatnak, hogy kifizetik-e őket a szórakozóhelyek. Az éjszakai élet emellett az alkoholfogyasztás miatt a testi egészségre is romboló hatással van” - fogalmazott, majd hozzátette: „Ennek mentális következményeit pedig magyarázni sem kell”. Az egyik zenész úgy fogalmazott: „Nem a zene az oka a depressziónak vagy a rossz hangulatnak, hanem a támogatás hiánya és az a tény, hogy a zenészségre még mindig csak egy hóbortként tekintenek, nem pedig úgy, mint egy rendes munkára”.

Azért is faramuci ez a helyzet, mert -ahogy azt már több helyen megírtuk- a zene terapikus hatása bizonyított, ugyanakkor akik a zenét szolgáltatják, a megbecsültség híján mentális betegségeknek vannak kitéve.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Klasszikus

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Jazz/World

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Mi a cirkusz csodája? – Dalpályázatot hirdettek

A pályázat szeptemberi döntőjén a kiválasztott dalokat koncerten adhatják elő szerzőik vagy előadóik a Fővárosi Nagycirkuszban.
Plusz interjú

Bors helyett papayamag, csili helyett téglapor

Jó fűszer nélkül nincs jó étel. De vajon mindig jó-e a fűszer? A fűszerhamisítás jól jövedelmező, ezért komoly hagyományokkal bíró „üzletág”, ami napjainkban is virágzik. Így korántsem lehetünk biztosak abban, hogy a kis tasakban azt kapjuk, amit szeretnénk, és amit kifizettünk. Tegzes Dániel fűszerkereskedővel beszélgettünk.
Plusz összművészet

Új helyszíneken és környezetbarát módon fesztiválozhatsz a Művészetek Völgyében

Július 19. és 28. között újra a Balaton-felvidék három apró települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend lesz az ország központja.
Plusz hír

Így lehet ingyen Sziget bérleted: önkénteseket keres a fesztivál

Idén is várják azok jelentkezését, akik szeretnének egy világszínvonalú esemény kulisszái mögé látni.
Plusz hír

Az élet magja – IV. Béla koronázási szertartása Székesfehérváron

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító koronázási szertartássorozat: 2019-ben IV. Béla koronázását viszi színre Szikora János rendező, címszerepben Lábodi Ádám látható.