Plusz

A zenészek hajlamosabbak a depresszióra?

2016.11.13. 08:15
Ajánlom
A Westminsteri Egyetem friss kutatásából az derült ki, hogy a zenészek háromszor akkora gyakorisággal szenvednek depresszióban, mint egy átlagember.

A Can Music Make You Sick? (Megbetegíthet-e a zene?) online kutatásban 2211 fő vett részt. Nem elhanyagolható adat, hogy a felmérést nem csupán zenészek, de a zeneipar más résztvevői is kitöltötték: 39 százalékuk vallotta magát zenésznek, 9 százalékuk zeneipari vezetőnek, 7 százalékuk a zeneműkiadásban dolgozik, 4 százalékuk valamilyen stúdiómunkát lát el, 2 százalékuk pedig az úgynevezett „road”.

Az eredmény komor képet fest a zeneiparról: a válaszadók 68,5 százaléka saját bevallása szerint átélte már a depressziót, 71,1 százaléka pedig a szorongás vagy a pánikrohamok valamilyen formáját. Ezek a számok kiugróak a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataihoz képest, mely szerint 2010. és 2013. között az Egyesült Királyságban a 16 év feletti emberek 19 százaléka mondta magáról azt, hogy átélte már a szorongás erős formáját, vagy a depressziót. A résztvevők 52, 7 százaléka azt is elárulta, hogy szorongásaira nehezen talál segítséget, 54, 8 százalékuk pedig egyenesen azt vallotta, hogy a segítség nem kielégítő.

GettyImages-109886700

GettyImages-109886700 (Fotó/Forrás: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary)

De miért is hajlamosabbak ők a depresszióra? Az okok tulajdonképpen teljesen nyilvánvalóak és leginkább a zenész-lét alulfinanszírozottságával függnek össze. A tanulmány szerzője, Sally Anne Gross felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb veszélyben a kocsmazenészek és a DJ-k vannak. „Az a körülmény, hogy nekik napról napra telefonálgatniuk kell a fellépési lehetőség reményében, nagyon stresszes. Később azért izgulhatnak, hogy kifizetik-e őket a szórakozóhelyek. Az éjszakai élet emellett az alkoholfogyasztás miatt a testi egészségre is romboló hatással van” - fogalmazott, majd hozzátette: „Ennek mentális következményeit pedig magyarázni sem kell”. Az egyik zenész úgy fogalmazott: „Nem a zene az oka a depressziónak vagy a rossz hangulatnak, hanem a támogatás hiánya és az a tény, hogy a zenészségre még mindig csak egy hóbortként tekintenek, nem pedig úgy, mint egy rendes munkára”.

Azért is faramuci ez a helyzet, mert -ahogy azt már több helyen megírtuk- a zene terapikus hatása bizonyított, ugyanakkor akik a zenét szolgáltatják, a megbecsültség híján mentális betegségeknek vannak kitéve.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.