Plusz

A zenészek hajlamosabbak a depresszióra?

2016.11.13. 08:15
Ajánlom
A Westminsteri Egyetem friss kutatásából az derült ki, hogy a zenészek háromszor akkora gyakorisággal szenvednek depresszióban, mint egy átlagember.

A Can Music Make You Sick? (Megbetegíthet-e a zene?) online kutatásban 2211 fő vett részt. Nem elhanyagolható adat, hogy a felmérést nem csupán zenészek, de a zeneipar más résztvevői is kitöltötték: 39 százalékuk vallotta magát zenésznek, 9 százalékuk zeneipari vezetőnek, 7 százalékuk a zeneműkiadásban dolgozik, 4 százalékuk valamilyen stúdiómunkát lát el, 2 százalékuk pedig az úgynevezett „road”.

Az eredmény komor képet fest a zeneiparról: a válaszadók 68,5 százaléka saját bevallása szerint átélte már a depressziót, 71,1 százaléka pedig a szorongás vagy a pánikrohamok valamilyen formáját. Ezek a számok kiugróak a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataihoz képest, mely szerint 2010. és 2013. között az Egyesült Királyságban a 16 év feletti emberek 19 százaléka mondta magáról azt, hogy átélte már a szorongás erős formáját, vagy a depressziót. A résztvevők 52, 7 százaléka azt is elárulta, hogy szorongásaira nehezen talál segítséget, 54, 8 százalékuk pedig egyenesen azt vallotta, hogy a segítség nem kielégítő.

GettyImages-109886700

GettyImages-109886700 (Fotó/Forrás: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary)

De miért is hajlamosabbak ők a depresszióra? Az okok tulajdonképpen teljesen nyilvánvalóak és leginkább a zenész-lét alulfinanszírozottságával függnek össze. A tanulmány szerzője, Sally Anne Gross felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb veszélyben a kocsmazenészek és a DJ-k vannak. „Az a körülmény, hogy nekik napról napra telefonálgatniuk kell a fellépési lehetőség reményében, nagyon stresszes. Később azért izgulhatnak, hogy kifizetik-e őket a szórakozóhelyek. Az éjszakai élet emellett az alkoholfogyasztás miatt a testi egészségre is romboló hatással van” - fogalmazott, majd hozzátette: „Ennek mentális következményeit pedig magyarázni sem kell”. Az egyik zenész úgy fogalmazott: „Nem a zene az oka a depressziónak vagy a rossz hangulatnak, hanem a támogatás hiánya és az a tény, hogy a zenészségre még mindig csak egy hóbortként tekintenek, nem pedig úgy, mint egy rendes munkára”.

Azért is faramuci ez a helyzet, mert -ahogy azt már több helyen megírtuk- a zene terapikus hatása bizonyított, ugyanakkor akik a zenét szolgáltatják, a megbecsültség híján mentális betegségeknek vannak kitéve.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Vizuál

Johnny Depp érkezése megmozgatta a berlinieket

Félidőnél jár a jubileumi Berlinale, bár még nem láttuk a teljes versenyprogramot, az már most elmondható, hogy gazdag és szép a válogatás, komoly, nagy filmekkel. Helyszíni beszámolónk Berlinből.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz bűnügy

Feljelentették a horvát énekesnőt, mert „gúnyosan intonált” a himnusz közben

Egy dühös állampolgár szerint Josipa Lisac saját értelmezése sérti a horvát nemzeti himnuszt.
Plusz brit tudósok

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.
Plusz hír

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Plusz hír

Fiatal művészek szaxofonkvartettje zengi be a Szentendrei Tavaszi Fesztivált

Idén a Saxy4U szaxofonkvartett tagjai lettek a március 1-től április 7-ig tartó Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai.
Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.