Plusz

A zongoránál: Darvas Ferenc

2012.02.25. 07:48
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és merüljön el az ’50-es, ’60-as évek kupléinak világában!

Darvas Ferenc édesapja, Darvas Szilárd az ötvenes évek egyik legnépszerűbb magyar művésze volt. Első szerzeménye 16 évesen Darvas Szilárd egyik verse, A pesti villamos megzenésítése volt, amelyet a Magyar Rádióban Mezey Mária előadásában mutattak be.

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott színházi zeneszerző, alkalmi együtteseivel közreműködő is. Munkássága egyik fontos részét képezik a színházi dalok: többek közt Bereményi Géza szövegeire írt zenét, de a legfontosabb szerzőtársa Várady Szabolcs. A Darvas-Várady szerzőpáros 2010-ben is írt új dalokat, a Radnóti Színház számára Heltai Jenő Naftalin cím darabjához. Számos filmhez, tévé- és rádiójátékhoz komponált zenét. Zongorarögtönzéseivel a némafilmek világát elevenítette meg több múltat idéző mozielőadáson.

Darvas Ferenc elismert zongorakísérő, mások mellett Csákányi Eszter, Koltai Róbert és Eszenyi Enikő partnere. Kissé bizarr, de minden bizonnyal szórakoztató hobbija a négyjegyű számok fejben szorzása.

Darvas Ferenc koncertjének a Budapesti Ügyvédi Kamara székházának Díszterme, a Szalay Szalon ad otthont. A megnyitás óta itt szólókoncertek, zenekari estek, különleges operaelőadások és kvalitásos könnyűzenei, illetve beszélgetős programok szórakoztatják a nagyérdeműt. A Szalay Művészeti Szalon programjainak házigazdája a neves „zenei hídépítő", számtalan televíziós zeneprogram szerkesztője és műsorvezetője, Juhász Előd.

Február 29-én belefeledkezhet egy kis időre az '50-es, '60-as ével kupléinak, dalainak világába, mintha csak megint egy hamisítatlan pesti presszóban ülne...

Ha helyes válaszát 2012. február 28-án 12 óráig beküldi, részt vehet Darvas Ferenc koncertjén a Szalay Szalonban február 29-én, eset hét órától.

Kérdésünk: Mióta várja programokkal a látogatókat a Szalay Művészeti Szalon?

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magyar irodalom

A Házsongárdi temető irodalmi emlékezetét kutatják szerdától Kolozsváron 

A Házsongárdi temetővel foglalkozó tanácskozást és költészeti minifesztivált május 22-én és 23-án rendezik Kolozsváron - közölte a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ).
Plusz gasztro

A századfordulón házhoz is szállította kávéját Jacobs

A "kávékirálynak" is nevezett német üzletember jó orrának és üzleti érzékének köszönhette sikerét. Százötven éve, 1869. május 20-án született Johann Jacobs.
Plusz ZSIMÜ 2019

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Plusz magazin

Egyre népszerűbb a bakelitlemez, kár, hogy környezetszennyező anyagból készül

Nagyon jól fogynak a PVC-ből készült vinyl-lemezek, de az EU úgy tervezi, hogy betiltja az anyagot.
Plusz rádió

Tizenhat éves lett az A38 hajó

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 18-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bognár Attilával, Horgas Eszterrel, Mihályi Gáborral és Fodor Zoltánnal.