Plusz

Abramović dinoszauruszokhoz hasonlította az ausztrál őslakosokat

2016.08.18. 09:18
Ajánlom
Marina Abramović októberben megjelenő életrajzi könyve máris borzolja a kedélyeket a közösségi médiában - adta hírül huffingtonpost.com.

Már javában folyik 384 oldalas könyv (Walk Through Walls) promóciója a művésznő Facebook-oldalán, a memoárt úgy definiálják, mint "a páratlan és rendkívüli művész életének élettel teli és erőteljes interpretálása."

Marina Abramović

Marina Abramović

Ám készült a könyv kivonatáról egy fotó, amelyen Abramović azt írja, hogy az ausztrál őslakosok úgy néznek ki, mint a dinoszauruszok, és ezután még egyéb sértő megjegyzéseket tesz rájuk.

WTF??? Excerpt from Marina Ambrovic's upcoming memoirs: #theracistispresent

Erica McCalman (@emccalman) által közzétett fénykép,

Rachel Wetzler, New Yorkban élő író az Instagramjára posztolt ki egy fotót a megjelenő könyv egy lapjáról, amelyen a performansz művész arról az időszakról ír, amikor az Északi területen járt Ausztráliában az 1970-es években. A bejegyzést azóta törölték, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy pár felhasználó ne tudta volna megosztani a fotót.

„Az ausztrál őslakosok nem csak a legrégebbi faj a földrészen, de a legősibb faj a bolygón. Úgy néznek ki, mint a dinoszauruszok. Valóban nagyon furcsák és mások, és úgy kell velük bánni, mintha élő kincsek lennének. Pedig még nem azok.”

„A nyugati szem számára borzalmas látványt nyújtanak” – írja. "Az arcuk semmihez sem hasonlítható. Hatalmas testük van (az egyik szörnyű következménye a nyugati civilizációval való összetalálkozásnak, a sok cukor felpuffasztotta a testüket) és pipaszár lábaik.”

Abramović még 2013-ban nyilatkozott egy kiállítása kapcsán a Daily Mailnek, ahol kifejtette, hogy az ausztrál sivatag mekkora hatással volt rá. „Ausztrália a részem. Itt kezdtem a legjobb munkáimat.”

Közben az ausztrálok elkezdtek dinoszauruszokat posztolni a közösségi oldalakon „önarckép” felirattal.

Időközben Abramović is reagált egy Facebook-bejegyzéssel a kialakult vitára;

Ebben leírja, hogy az ausztráloknak köszönhet mindent, és igen sok időt töltött el ausztrál törzsekkel, akik kitörölhetetlen hatást tettek az életére és a művészetére. A fotóról pedig megjegyzi, hogy az egy korábbi, javítatlan változat volt, és a saját naplójából származik, amelybe 1979-ben a legelső benyomásait jegyezte le. Később aztán, ahogy megismerte az őslakosokat, megértette őket, és a mai napig tiszteli, becsüli és a szívébe zárta őket.

Mindegy, reklámnak jó volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!
Plusz ajánló

Egy férfi fantáziálásának megvalósulása – a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

Repkednek a csókok, szétnyílnak a lábak, ringanak a csípők és magasba emelkednek a fenekek – mindez Roy Assaf Lányok című előadásában, amely után lehetőségünk van megnézni a fiúkról szóló verziót is ugyancsak ezen a napon. Vár a Fidelio Színház- és Táncsátor a Szigeten!
Plusz ajánló

A test mint dinamikus tárgy – a Fidelio programjai a Sziget 4. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor színpadán szombaton is álomszerű képek váltakoznak majd, miközben a kettősségből egység, ismeretlenekből pedig barátok alakulnak. Erre nyújt kiváló példát a Szlovéniából érkező Alien Express című előadás. Gyere el, és győződj meg róla!