Plusz

Adományozz jól!

L. Ritók Nóra – Igazgyöngy Alapítvány
2019.12.20. 23:00
Ajánlom
Az adományokhoz kapcsolódó láthatatlan munkákról és a legnehezebb hónapról, a januárról beszélgettünk az Igazgyöngy Alapítvány alapítójával és vezetőjével. L. Ritók Nóra iránymutatást is ad, hogyan és mivel lehet valódi segítséget nyújtani az ünnepek előtt és után.

Hogyan lehet valódi segítséget nyújtani karácsonykor?

Az adományozási kultúra fejlesztésén dolgozni kell, mert túl sok személyes viszonyulás van benne. Ami az egyik ember szerint még jó lehet, a másiknak már szemét. Karácsonykor pedig elsősorban a gyereknek szeretnék örömöt szerezni az ajándékkal. De ha hiányos a puzzle, félig kiszínezett a színező, vagy kitört kerekű a kisautó, akkor az nem biztos, hogy jó ajándék.

Szeretnénk kihangosítani és megértetni a támogatóinkkal azt is, hogy

karácsony előtt nem a használt ruha és a cipő a legfontosabb adomány, ez nem adja egy gyereknek a megajándékozottság érzését.

Ezek szétosztását a kríziskezelés keretében egész évben végezzük. A nem az ünnepkörhöz kapcsolódó adományozást januárra toljuk át.

Posted by Igazgyöngy Alapítvány - Berettyóújfalu on Wednesday, December 18, 2019

 

Az a tapasztalatom, hogy az is eltántoríthat az adakozástól, ha valaki nem tudja pontosan, mivel segíthetne. Ezért szerencsések az olyan kezdeményezések, mint tavaly a táskaadományok, amikor egy konkrét listáról kértek egy táskába női pipereholmikat. Neked mi a javaslatod?

Mi is készítünk ilyen listákat, például életkor szerint mit kérünk a cipős dobozokba.

Apró játékokat, édességet (nem romlandót), kisebb ruhaneműt: sapkát, sálat, kesztyűt, aranyos zoknikat. Ahogy nőnek a gyerekek, a kisautót, apró kabalát, kisebb meséskönyvet felváltja a pipereholmi.

A serdülőlányoknak nagy öröm egy zsebtükör, fésű, apró tusfürdő, a fiúknak telefontok, kulcstartó, írószerek, noteszek, könyvek, amik érdeklődési körnek és életkoruknak megfelelően.

Azt kérjük, hogy 3000 Ft körüli értékű legyen a csomag. Az is rossz érzéseket szülhet, ha az egyik dobozba 6-8-10 ezer forintnyi érték van, a másikban pedig alig. Az a jobb, ha több apró dolog van. Látjuk az évek során, hogy a gyerekek, amikor kibontják a cipős dobozt, minek örülnek. Többször éli meg az örömöt, akinek több apró dolog kerül bele. 

ciposdoboz2-222755.jpg

Igazgyöngy Alapítvány - L. Ritók Nóra (Fotó/Forrás: https://l.ritoknora.hu/)

Végig kell gondolni, hogy mi az, aminek minden ember örül és próbálni ezt egy értékhatáron belül tartani. Mi nem nézünk bele a csomagba, de megvárjuk, hogy kibontsák. Ha valahonnan jelzés érkezik, hogy nem volt megfelelő, akkor azonnal adunk másikat. Mindenkiben jó érzést szeretnénk hagyni.

Különösen örülünk az iskolai kezdeményezéseknek, amikor kortársaik gyűjtenek a gyerekeknek.

Ha valamit tehetünk azért, hogy a következő generáció szolidárisabb legyen, meg odafordulóbb, jobban tudja kezelni a szegénység jelenlétét, akkor az iskoláknak kell felvállalni ezt a témát.

Akadnak, akik lejönnek, és olyanok is, akik meghívnak minket és ilyenkor fontos a visszacsatolás, hogy még az iskolai szünet előtt lássák, hogy célba érnek az ajándékok.

Akadnak különleges adományozói kérések?

Az ilyeneket finoman próbáljuk elutasítani. A jó szándékot nézzük mindig: aki valamit szeretne tenni, azzal törődni kell. De sokszor nem értik, hogy bizonyos dolgok nem működtethetőek ilyen helyzetben. Előfordul, hogy egy család azt mondja, szeretnének egy konkrét másik családot megajándékozni, gyerek gyereket, a szülők egymást, hogy pontosan tudják, hova kerül az adományuk. Ilyen esetben próbálunk keresni egy megfelelő családot, erre külön kell figyelni, ahogy arra is, hogy legyen visszacsatolás, akár fénykép, de a GDPR se sérüljön.

Van, aki szeretné a saját gyerekét is lehozni, szembesíteni azzal, hogy mi a szegénység.

Többnyire ezek mögött az áll, hogy úgy érzi, valami nevelési gondja van a gyerekkel és szeretné megmutatni neki, hogy mások mi mindent nélkülöznek, ő pedig milyen jól él – hogy értékelni tudja a gyerek a saját helyzetét. De ezeket úgy kell megszervezni, hogy mindkét fél építkezzen belőle és ne legyen szegénységturizmus. A méltóság megőrzése fontos számunkra a szegénységben is, és ezt a támogatók sokszor nem értik meg.

szuno-csoportkep-220635.jpg

Igazgyöngy Alapítvány - L. Ritók Nóra (Fotó/Forrás: https://l.ritoknora.hu/)

A karácsonyi adományakciók csak a gyerekekre koncentrálnak?

Érdekes, hogy most jött két olyan kezdeményezés, ahol az anyukáknak is készítettek dobozokat. Ebben a menstruációs szegénységre reflektálva női higiéniai termékeket is kerültek, mellé édességet, pipereholmit.

A túlélésben a nők szerepe kulcsfontosságú és nagyon jól fog esni, hogy róluk is megemlékszik valaki. Nem kizárva persze a férfiakat, mert kaptunk „apukás” csomagokat is.

Az alapítvány tevékenységének láthatatlan része: a te és a munkatársaid munkája az adományok célba juttatásáig.

Az jelenti a legnagyobb munkát, hogy ezeket az ajándékokat személyre szabjuk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy nagy terem tele van részben elkészített cipős dobozokkal, részben ömlesztett ajándékokkal.

A cipős dobozokat úgy kérjük, hogy a nemet és az életkort tüntessék fel rajtuk.

Ezt összepasszítjuk a családok adataival, hogy kiknek adjuk: hány fiú, hány lány, milyen életkorúak. Bekerül egy zsákba, mellé az élelmiszeradomány, esetleg brikett és így kerül kiszállításra.

ciposdoboz-222220.jpg

Igazgyöngy Alapítvány - L. Ritók Nóra (Fotó/Forrás: Facebook)

Ezekben a hetekben minden munkatársam a csomagok összekészítésével és széthordásával foglalkozik. Tavaly 1200 családot értünk el. Most szerintem sokkal többet fogunk. December 13-tól már viszik a csomagokat a kollégáim. Az első napon 200 élelmiszercsomagot állítottak össze. Ez mind időbe telik. Ahogyan az is, hogy az élelmiszerekből egységcsomagokat alakítsunk ki. Bár adunk listát, előfordul, hogy valaki 10 kg cukrot küld vagy 50 ezer forintért konzervet. Megesik, hogy nem marad csak napraforgóolaj – ezt nem lehet odaadni egy családnak. Ilyenkor a pénzadományokhoz kell nyúlni és kiegészíteni egy olyan csomaggá, amiből meg tudnak főzni az asszonyok karácsony estére.

Személyesen viszitek el a rászorulóknak?

Az adományok célba juttatása is óriási költség, ennek is több módja van. A gyerekeknél az utolsó iskolai napokon még ki lehet osztani az adományokat. Toldon hagyományos karácsonyi ünnepségen keretében adjuk át. Erre sajnos minden településen nincs lehetőségünk – idő, pénz és kapacitás hiányában.

Előnyben részesítjük azokat az adományozókat, akik meg is szervezik, hogy lejussanak a felajánlások a központunkba.

Vannak cégek, intézmények és szülők, akik bevállalják, hogy ingyen, vagy a benzinköltségért lehozzák. Ez is óriási segítség nekünk, mert így nem esik ki tőlünk egy ember és egy autó egy napra.

Posted by Igazgyöngy Alapítvány - Berettyóújfalu on Wednesday, December 18, 2019

 

Az alapítvány felkereső jellegű szolgáltatást végez, így az adományosztás, az élelmiszer csomagok kiszállítása is így történik. Sokat megyünk saját autókkal, de a környékbeliek is besegítenek: befér hozzájuk 30 doboz és 20 élelmiszercsomag, megadjuk a címeket és kiviszik. Legalább egy kísérőt kell adni ilyenkor a kiszállítást végző mellé, aki ismeri a családokat és a helyet is. Erre is nagyon szép történetek vannak. Van, aki ilyenkor egy hét szabadságot kivesz és lejön segíteni.

A tárgyadományokon kívül mivel lehet még segíteni?

l-ritok-nora-osztalyteremben-d-220641.jpg

Igazgyöngy Alapítvány - L. Ritók Nóra (Fotó/Forrás: https://l.ritoknora.hu/)

A pénzadomány a legjobb, mert abból tudjuk igazán testre szabni a csomagokat. Aki adományoz, nem láthatja a család élelmiszercsomagjának egységesítése szerinti igényét. Tavaly 27 települést értünk el és úgy tűnik ez idén több lesz. Nagyon sok kérés fut be más megyékből is, ahova úgy tűnik, semmilyen segítő szolgáltatás nem ér el. Vannak olyan pillanatok, amikor még a kolléganőim is elsírják magukat egy levél vagy telefonos megkeresés kapcsán.

Mindig az jut eszembe, hogy az egy dolog, amikor valaki meg tudja azt lépni, hogy megkeressen egy segítőszervezetet, de

hányan vannak, akik nem tudnak idáig sem eljutni. Nincs hozzá képessége, szégyelli, és inkább csendben marad a nyomorúságában – akár a gyerekével együtt.

Más módon is lehet be lehet kapcsolódni a munkátokba, esetleg akkor is, ha az ember nem tud a helyszínre utazni?

Az a komplex munka, amit az alapítvány végez, lehetőséget ad nagyon sokféle tudás becsatornázására. Sok mindent meg tudunk csinálni mi magunk, de időhiány miatt nem mindent. Mi a terepen dolgozva személyes kapcsolattartásra és az abban működtetett fejlesztésekre fókuszálunk.

Nagy segítség, ha a háttérmunkába be tudnak kapcsolódni mások,

például a fordítással, számítógépes munkákkal, szövegszerkesztéssel, szóróanyag elkészítésével, nyelvi lektorálással, pro bono jogi tanácsadással, szervezetfejlesztéssel. Be lehet kapcsolódni a heti rendszerességű összejöveteleinkbe: most egy bábelőadással jöttek le, előtte karácsonyi asztali díszt készítettek. Egy fotós azt ajánlotta, hogy lefényképezi a gyerekeket és kinyomtatja a képeket. Van, aki Skype-on nyelvoktatást végez, más a termékeink értékesítésével járul hozzá a munkánkhoz.

A karácsony a legzsúfoltabb időszak az alapítvány életében. Mindenki ilyenkor szeretne adakozni.

Igen, ezt tudomásul kell venni. Bár azoknak a civilszervezeteknek, akik egész évben egy ügy érdekében dolgozunk, nagyon fontos a kiszámítható működés, ezért a hosszabbtávú elköteleződéseket preferáljuk, de tudomásul vesszük, hogy a cégeknél ilyenkor van a gazdasági év zárása és derül ki, hogy tudnak-e egyáltalán fordítani és mekkora összeget karitatív célra.

ora-kozben-5-222631.jpg

L. Ritók Nóra óra közben - Igazgyöngy Alapítvány (Fotó/Forrás: https://l.ritoknora.hu/)

Emellett az európai kultúrkörben karácsony előtt szeretnének az emberek „jók lenni”. Ehhez igazodni kell, de

megkíséreljük az adományozási dömpinget széthúzni az év többi részére is.

Erre jó példa a Klubrádióval közös Ajándékozz karácsonyt!-kezdeményezés, amiben már a januári kríziskezelést is célul tűzzük ki.

Vagyis aki segíteni szeretne, jobbat tesz, ha megvárja a januárt?

A segítőszándék mindig jó.

Mi segítőszervezetek tudjuk, hogy a január a legnehezebb hónap az évben.

Az előre megkapott családi pótlékot elköltik az ünnepen. A közmunkabérből élő családoknál nagyon nehéz egy hónapot végigvinni úgy, hogy az alapvető szükségleteiket tudják biztosítani. Általában januárban van a leghidegebb, ilyenkor a legtöbb a megfázás, influenza, ami plusz kiadásokat jelent a családoknak. Már eleve úgy gyűjtünk karácsonyra, hogy gondolunk a januárra.

A tél több szempontból is nehezebb a szegénységben élőknek.

A probléma nem tisztul, hanem bonyolódik, bejönnek új elvárások és szempontok is.

A klímaválsággal kapcsolatban nagyon sokan megfogalmazzák, hogy az elszegényedő térségeknek a légszennyezettsége a téli időszakban milyen erős, mert szeméttel tüzelnek és ezt nem kéne hagyni. Erre valamilyen módon választ kell adnunk. Csináltunk egy szalmabrikett üzemet, de némelyik családnak még a minimálisra leszorított ár is túl magas és mindenféle szemetet gyűjtöget, azzal tüzel, ami káros az egészségre, és szétégeti a kályhát is.

Az egészségvédelmi és környezetvédelmi szempontok nem értelmezhetőek a szegénységben. Ahhoz, hogy ott szempontként bármi beépüljön, a Maslow-i szükséglethierarchia alján kell beavatkozni, hogy biztonságban érezzék magukat és az alapszükségleteik ki legyenek elégítve. Utána beszélhetünk minden másról.

Méltatlan ráolvasni egy olyan emberre a légszennyezést, aki azért éget szemetet, hogy ne fagyjon meg a gyereke…

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné – Náray Erika mesét mond Bíborkáról és a tündérekről

Folytatódik a Fidelio Matiné vasárnapi sorozata gyerekeknek. Ma – a Rózsavölgyi Szalon együttműködésével – Náray Erika színművész mond mesét Bíborkáról és a varázsfőzetről, meg persze a tündérbirodalomról.
Plusz spotify

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.
Plusz magazin

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.