Plusz

Afroamerikai transznemű lép fel a Carnegie Hall-ban

2014.05.27. 09:49
Ajánlom
A hegedűművész és mezzoszoprán énekesnő, Tona Brown személyében először lép színpadra transznemű afroamerikai előadó a New York-i Carnegie Hallban.

Brown június 25-én - a meleg büszkeség hónapjában - lép fel a világhírű koncerthelyszínen. "Először ledöbbentem a hír hallatán, hogy a Carnegie Hall elfogadta az ajánlatunkat" - mondta Brown, aki tizennégy éves kora óta álmodik erről az alkalomról. Mint hozzátette: "Nem tudtam elhinni, hogy igent mondtak. Miközben a barátaimnak újságoltam a hírt, kitörtek belőlem a könnyek, mert eszembe jutott az a rengeteg nagyszerű előadó, aki megfordult ezen a színpadon. Sokuknak hatalmas akadályokat kellett legyőzniük, akárcsak nekem, az Egyesült Államokban élő transznemű afroamerikaiként". A Carnegie Hall közönsége egyebek közt Brown debütáló lemezéről, az afroamerikai zeneszerzők előtt tisztelgő This Is Who I Am című korongról hallhat majd számokat. A színpadon a komika Tammy Peay és Nathan James író, rádiós személyiség és LGBT-szószóló is csatlakozik az előadóhoz.

"A koncert a From Stonewall to Carnegie Hall címet kapta, hogy a zenén és a szavakon keresztül bemutassuk az embereknek az amerikai LGBT-közösség helyzetét 1969-től kezdve egészen napjainkig" - mondta Brown. (A melegmozgalom kezdeteként tartják számon az 1969. június 27-i New York-i Stonewall-lázadást, amikor egy melegklub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait és szembeszálltak a rendőrséggel.) Miközben a "karrierje csúcsaként" emlegetett fellépésre készül - amelynek megvalósításához közösségi finanszírozás révén gyűjt pénzt - Brown operában szerepel, énekórákat ad, nemrég Barack Obama előtt énekelte el az amerikai himnuszt és igyekszik bátorítani azokat a fiatalokat, akik önmaguk elfogadásával küzdenek, és céljaik megvalósítására buzdítja őket. Az előadó legnagyobb álma, hogy világ körüli turnéra indulva megoszthassa zenéjét a nemzetközi közönséggel, még több felvételt készíthessen és a kollégiumokat, egyetemeket látogatva részt vehessen a jövő művészeinek kinevelésében - adta hírül a The Huffington Post nevű hírportál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Klasszikus

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ornitológia

A madarak énekeit is lekottázzák 

A madarak képesek új dallamok megtanulására, és énekük divatszerűen változhat - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 vasárnapi műsorában.
Plusz megemlékezés

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Plusz ajánló

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!
Plusz hír

Kutyáknak, macskáknak, de még a hörcsögöknek is készített lejátszási listákat a Spotify

A svéd vállalat szerint a podcastok egyebek között megnyugtató zenét, "dicsérő szavakat" és színészek által felmondott történeteket kínálnak az otthon hagyott kedvenceknek, hogy enyhítse a gazdáik távollétében esetlegesen érzett stresszt.
Plusz mti

Velence nem viccel, számolni fogják, hány turista van a városban

Velence el akarja kerülni, hogy a világhírű karnevál idején túl sok turista zsúfolódjon össze a városban, ezért kamerák segítségével számolják őket a fontosabb helyeken.