Plusz

Afroamerikai transznemű lép fel a Carnegie Hall-ban

2014.05.27. 09:49
Ajánlom
A hegedűművész és mezzoszoprán énekesnő, Tona Brown személyében először lép színpadra transznemű afroamerikai előadó a New York-i Carnegie Hallban.

Brown június 25-én - a meleg büszkeség hónapjában - lép fel a világhírű koncerthelyszínen. "Először ledöbbentem a hír hallatán, hogy a Carnegie Hall elfogadta az ajánlatunkat" - mondta Brown, aki tizennégy éves kora óta álmodik erről az alkalomról. Mint hozzátette: "Nem tudtam elhinni, hogy igent mondtak. Miközben a barátaimnak újságoltam a hírt, kitörtek belőlem a könnyek, mert eszembe jutott az a rengeteg nagyszerű előadó, aki megfordult ezen a színpadon. Sokuknak hatalmas akadályokat kellett legyőzniük, akárcsak nekem, az Egyesült Államokban élő transznemű afroamerikaiként". A Carnegie Hall közönsége egyebek közt Brown debütáló lemezéről, az afroamerikai zeneszerzők előtt tisztelgő This Is Who I Am című korongról hallhat majd számokat. A színpadon a komika Tammy Peay és Nathan James író, rádiós személyiség és LGBT-szószóló is csatlakozik az előadóhoz.

"A koncert a From Stonewall to Carnegie Hall címet kapta, hogy a zenén és a szavakon keresztül bemutassuk az embereknek az amerikai LGBT-közösség helyzetét 1969-től kezdve egészen napjainkig" - mondta Brown. (A melegmozgalom kezdeteként tartják számon az 1969. június 27-i New York-i Stonewall-lázadást, amikor egy melegklub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait és szembeszálltak a rendőrséggel.) Miközben a "karrierje csúcsaként" emlegetett fellépésre készül - amelynek megvalósításához közösségi finanszírozás révén gyűjt pénzt - Brown operában szerepel, énekórákat ad, nemrég Barack Obama előtt énekelte el az amerikai himnuszt és igyekszik bátorítani azokat a fiatalokat, akik önmaguk elfogadásával küzdenek, és céljaik megvalósítására buzdítja őket. Az előadó legnagyobb álma, hogy világ körüli turnéra indulva megoszthassa zenéjét a nemzetközi közönséggel, még több felvételt készíthessen és a kollégiumokat, egyetemeket látogatva részt vehessen a jövő művészeinek kinevelésében - adta hírül a The Huffington Post nevű hírportál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Jazz/World

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Plusz galéria

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.
Plusz hír

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.
Plusz hír

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.