Plusz

Afroamerikai transznemű lép fel a Carnegie Hall-ban

2014.05.27. 09:49
Ajánlom
A hegedűművész és mezzoszoprán énekesnő, Tona Brown személyében először lép színpadra transznemű afroamerikai előadó a New York-i Carnegie Hallban.

Brown június 25-én - a meleg büszkeség hónapjában - lép fel a világhírű koncerthelyszínen. "Először ledöbbentem a hír hallatán, hogy a Carnegie Hall elfogadta az ajánlatunkat" - mondta Brown, aki tizennégy éves kora óta álmodik erről az alkalomról. Mint hozzátette: "Nem tudtam elhinni, hogy igent mondtak. Miközben a barátaimnak újságoltam a hírt, kitörtek belőlem a könnyek, mert eszembe jutott az a rengeteg nagyszerű előadó, aki megfordult ezen a színpadon. Sokuknak hatalmas akadályokat kellett legyőzniük, akárcsak nekem, az Egyesült Államokban élő transznemű afroamerikaiként". A Carnegie Hall közönsége egyebek közt Brown debütáló lemezéről, az afroamerikai zeneszerzők előtt tisztelgő This Is Who I Am című korongról hallhat majd számokat. A színpadon a komika Tammy Peay és Nathan James író, rádiós személyiség és LGBT-szószóló is csatlakozik az előadóhoz.

"A koncert a From Stonewall to Carnegie Hall címet kapta, hogy a zenén és a szavakon keresztül bemutassuk az embereknek az amerikai LGBT-közösség helyzetét 1969-től kezdve egészen napjainkig" - mondta Brown. (A melegmozgalom kezdeteként tartják számon az 1969. június 27-i New York-i Stonewall-lázadást, amikor egy melegklub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait és szembeszálltak a rendőrséggel.) Miközben a "karrierje csúcsaként" emlegetett fellépésre készül - amelynek megvalósításához közösségi finanszírozás révén gyűjt pénzt - Brown operában szerepel, énekórákat ad, nemrég Barack Obama előtt énekelte el az amerikai himnuszt és igyekszik bátorítani azokat a fiatalokat, akik önmaguk elfogadásával küzdenek, és céljaik megvalósítására buzdítja őket. Az előadó legnagyobb álma, hogy világ körüli turnéra indulva megoszthassa zenéjét a nemzetközi közönséggel, még több felvételt készíthessen és a kollégiumokat, egyetemeket látogatva részt vehessen a jövő művészeinek kinevelésében - adta hírül a The Huffington Post nevű hírportál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!