Plusz

Agyműtéte közben adott szerenádot az orvosoknak ez a szaxofonos

2017.09.02. 16:30
Ajánlom
Képzeljünk el egy 25 éves fiatalembert, akinek mindene a zene. Ez az illető egy napon arra lesz figyelmes, hogy hallucinál, fejfájás és szédülés gyötri. Kiderül, hogy agydaganata van. Éppen a zenéért felelős agyi terület közelében.

Dan Fabbio szaxofonos, zenetanár ekkor kétségbeesett keresésbe fogott, hogy megtalálja a legjobb gyógymódot. Végül orvosok, tudósok és zenészek csoportja állt össze, akik közösen arra jutottak: az agyműtétet ébren kell rajta elvégezni, úgy, hogy közben szaxofonon játszik. Erre azért volt szükség, mert -bár a daganat jóindulatúnak bizonyult, és sebészileg könnyen hozzáférhető volt- egy olyan területen helyezkedett el, ami a zenei funkcióért is felelt.

170901saxophonesurgery1

170901saxophonesurgery1

Web Pilcher neurológiai és idegsebész kifejtette: „Mivel a daganat eltávolítása károsíthatja a szöveteket és megzavarhatja a különböző agyi területek közötti kommunikációt, fontos, hogy minden egyes betegnél részletesen feltérképezzük az agyat. A nyelvi és motorikus funkciók tesztelése viszonylag egyszerű dolog, de

egy zenész esetében a zenei képességek felmérése sokkal összetettebb feladat”.

Éppen ezért Pilcher doktorhoz a Rochester Eastman School of Music zeneművészeti egyetem professzora, Elizabeth Marvin is csatlakozott. Ketten egy olyan kognitív tesztsort dolgoztak ki, ami segített felmérni a zenélés közbeni agyi aktivitást. Ez a következő volt: a funkcionális MRI vizsgálat alatt Fabbióval rengeteg rövid dallamot hallgattattak, ez alapján készítettek egy részletes, háromdimenziós térképet Fabbio agyáról – ebben a tumor és a zenei funkció is pontosan körülhatárolt volt. Ugyanakkor – bár ez a teszt alkalmas volt arra, hogy a zenei folyamatok feldolgozását, a hangok felismerése és megismétlése közbeni agyi aktivitást megmutassa,

a kutatócsoportnak arra az információra is szüksége volt, hogy zenélés közben mi történik Fabbio agyában.

Ezért döntöttek úgy, hogy megkérik, hozza be szaxofonját a műtőbe és játsszon, miközben műtik. Ez fizikailag is nehezen kivitelezhetőnek bizonyult, tekintve, hogy fekve korlátozott lehetőségei voltak Fabbiónak a hangszer megszólaltatására, és a kitartott hangokhoz olyan mennyiségű levegőt kell megmozgatnia, ami miatt óriási nyomás keletkezik az agyban. Ezért végül egy koreai népdal mellett döntöttek, amiben rövidebb hangok és kisebb dinamikák szerepeltek.

Hibátlanul játszott, és az operáció végén az összes jelenlévő orvos és asszisztens tapsolt”.

Fabbio azóta felépült és visszatért a zenéhez, a kutatóknak pedig a műtét előtt, alatt és után összegyűjtött információk segítettek megérteni az agy szerkezetének és működésének összetettségét. Arról is hasznos információkat szereztek, hogy mi különbözteti meg egymástól az agy nyelvi és zenei funkciókért felelős területeit. Míg tíz évvel ezelőtt az agyat egyszerű eszközökkel, főként elektromos stimulációval vizsgálták, addig mára a kognitív tudomány is segíti az orvosok munkáját.

(via: SlippedDisc)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Az ígértnél négy évvel későbbre, 2023-ra csúszik a Liget intézményeinek átadása

A fenti tehát az új dátum a projekt kezdetén kitűzött 2019-es, 2020-as átadáshoz képest. Közben a zöldterületek bővítését is megkezdték az Olof Palme ház előtti sétány kevesebb, mint felére szűkítésével. Baán László és Gyorgyevics Benedek helyzetjelentése.
Plusz prága

A turisták a prágai John Lennon-falat is tönkreteszik

Legalábbis a Máltai Lovagrend szerint, akik nagyobb védelmet szeretnének biztosítani a prágai Kampa szigeten lévő híres Lennon-falnak.
Plusz hír

Tanuljon egyszerre zenét szerezni és festeni, és évtizedekkel megfiatalíthatja az agyát!

Az új dolgok megtanulása már hat hét alatt 30 évvel megfiatalíthatja az idős emberek agyát - ezt állítja egy új kutatás, amely a Kaliforniai Egyetem Riverside-i intézményében készült.
Plusz bánkitó

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Plusz gyász

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.