Plusz

Agyműtéte közben adott szerenádot az orvosoknak ez a szaxofonos

2017.09.02. 16:30
Ajánlom
Képzeljünk el egy 25 éves fiatalembert, akinek mindene a zene. Ez az illető egy napon arra lesz figyelmes, hogy hallucinál, fejfájás és szédülés gyötri. Kiderül, hogy agydaganata van. Éppen a zenéért felelős agyi terület közelében.

Dan Fabbio szaxofonos, zenetanár ekkor kétségbeesett keresésbe fogott, hogy megtalálja a legjobb gyógymódot. Végül orvosok, tudósok és zenészek csoportja állt össze, akik közösen arra jutottak: az agyműtétet ébren kell rajta elvégezni, úgy, hogy közben szaxofonon játszik. Erre azért volt szükség, mert -bár a daganat jóindulatúnak bizonyult, és sebészileg könnyen hozzáférhető volt- egy olyan területen helyezkedett el, ami a zenei funkcióért is felelt.

170901saxophonesurgery1

170901saxophonesurgery1

Web Pilcher neurológiai és idegsebész kifejtette: „Mivel a daganat eltávolítása károsíthatja a szöveteket és megzavarhatja a különböző agyi területek közötti kommunikációt, fontos, hogy minden egyes betegnél részletesen feltérképezzük az agyat. A nyelvi és motorikus funkciók tesztelése viszonylag egyszerű dolog, de

egy zenész esetében a zenei képességek felmérése sokkal összetettebb feladat”.

Éppen ezért Pilcher doktorhoz a Rochester Eastman School of Music zeneművészeti egyetem professzora, Elizabeth Marvin is csatlakozott. Ketten egy olyan kognitív tesztsort dolgoztak ki, ami segített felmérni a zenélés közbeni agyi aktivitást. Ez a következő volt: a funkcionális MRI vizsgálat alatt Fabbióval rengeteg rövid dallamot hallgattattak, ez alapján készítettek egy részletes, háromdimenziós térképet Fabbio agyáról – ebben a tumor és a zenei funkció is pontosan körülhatárolt volt. Ugyanakkor – bár ez a teszt alkalmas volt arra, hogy a zenei folyamatok feldolgozását, a hangok felismerése és megismétlése közbeni agyi aktivitást megmutassa,

a kutatócsoportnak arra az információra is szüksége volt, hogy zenélés közben mi történik Fabbio agyában.

Ezért döntöttek úgy, hogy megkérik, hozza be szaxofonját a műtőbe és játsszon, miközben műtik. Ez fizikailag is nehezen kivitelezhetőnek bizonyult, tekintve, hogy fekve korlátozott lehetőségei voltak Fabbiónak a hangszer megszólaltatására, és a kitartott hangokhoz olyan mennyiségű levegőt kell megmozgatnia, ami miatt óriási nyomás keletkezik az agyban. Ezért végül egy koreai népdal mellett döntöttek, amiben rövidebb hangok és kisebb dinamikák szerepeltek.

Hibátlanul játszott, és az operáció végén az összes jelenlévő orvos és asszisztens tapsolt”.

Fabbio azóta felépült és visszatért a zenéhez, a kutatóknak pedig a műtét előtt, alatt és után összegyűjtött információk segítettek megérteni az agy szerkezetének és működésének összetettségét. Arról is hasznos információkat szereztek, hogy mi különbözteti meg egymástól az agy nyelvi és zenei funkciókért felelős területeit. Míg tíz évvel ezelőtt az agyat egyszerű eszközökkel, főként elektromos stimulációval vizsgálták, addig mára a kognitív tudomány is segíti az orvosok munkáját.

(via: SlippedDisc)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Vizuál

Nyolc filmet nézhetünk meg premier előtt a X. Mozinet Filmnapokon

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat a budapesti Puskin moziban és 14 további magyar városban.
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.
Plusz ajánló

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.
Plusz hír

Rendkívüli nyári szezont zárt a 15. évadát ünneplő Kultkikötő

Öt helyszín, közel 130 produkció, 80 családi- és gyerekprogram, 50 felnőtteknek szóló koncert és színházi előadás, köztük három ősbemutató. Ezek a 2020-as Kultkikötő nyári évadának legfontosabb számai.