Plusz

Agyműtéte közben adott szerenádot az orvosoknak ez a szaxofonos

2017.09.02. 16:30
Ajánlom
Képzeljünk el egy 25 éves fiatalembert, akinek mindene a zene. Ez az illető egy napon arra lesz figyelmes, hogy hallucinál, fejfájás és szédülés gyötri. Kiderül, hogy agydaganata van. Éppen a zenéért felelős agyi terület közelében.

Dan Fabbio szaxofonos, zenetanár ekkor kétségbeesett keresésbe fogott, hogy megtalálja a legjobb gyógymódot. Végül orvosok, tudósok és zenészek csoportja állt össze, akik közösen arra jutottak: az agyműtétet ébren kell rajta elvégezni, úgy, hogy közben szaxofonon játszik. Erre azért volt szükség, mert -bár a daganat jóindulatúnak bizonyult, és sebészileg könnyen hozzáférhető volt- egy olyan területen helyezkedett el, ami a zenei funkcióért is felelt.

170901saxophonesurgery1

170901saxophonesurgery1

Web Pilcher neurológiai és idegsebész kifejtette: „Mivel a daganat eltávolítása károsíthatja a szöveteket és megzavarhatja a különböző agyi területek közötti kommunikációt, fontos, hogy minden egyes betegnél részletesen feltérképezzük az agyat. A nyelvi és motorikus funkciók tesztelése viszonylag egyszerű dolog, de

egy zenész esetében a zenei képességek felmérése sokkal összetettebb feladat”.

Éppen ezért Pilcher doktorhoz a Rochester Eastman School of Music zeneművészeti egyetem professzora, Elizabeth Marvin is csatlakozott. Ketten egy olyan kognitív tesztsort dolgoztak ki, ami segített felmérni a zenélés közbeni agyi aktivitást. Ez a következő volt: a funkcionális MRI vizsgálat alatt Fabbióval rengeteg rövid dallamot hallgattattak, ez alapján készítettek egy részletes, háromdimenziós térképet Fabbio agyáról – ebben a tumor és a zenei funkció is pontosan körülhatárolt volt. Ugyanakkor – bár ez a teszt alkalmas volt arra, hogy a zenei folyamatok feldolgozását, a hangok felismerése és megismétlése közbeni agyi aktivitást megmutassa,

a kutatócsoportnak arra az információra is szüksége volt, hogy zenélés közben mi történik Fabbio agyában.

Ezért döntöttek úgy, hogy megkérik, hozza be szaxofonját a műtőbe és játsszon, miközben műtik. Ez fizikailag is nehezen kivitelezhetőnek bizonyult, tekintve, hogy fekve korlátozott lehetőségei voltak Fabbiónak a hangszer megszólaltatására, és a kitartott hangokhoz olyan mennyiségű levegőt kell megmozgatnia, ami miatt óriási nyomás keletkezik az agyban. Ezért végül egy koreai népdal mellett döntöttek, amiben rövidebb hangok és kisebb dinamikák szerepeltek.

Hibátlanul játszott, és az operáció végén az összes jelenlévő orvos és asszisztens tapsolt”.

Fabbio azóta felépült és visszatért a zenéhez, a kutatóknak pedig a műtét előtt, alatt és után összegyűjtött információk segítettek megérteni az agy szerkezetének és működésének összetettségét. Arról is hasznos információkat szereztek, hogy mi különbözteti meg egymástól az agy nyelvi és zenei funkciókért felelős területeit. Míg tíz évvel ezelőtt az agyat egyszerű eszközökkel, főként elektromos stimulációval vizsgálták, addig mára a kognitív tudomány is segíti az orvosok munkáját.

(via: SlippedDisc)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.
Klasszikus

Komolyzene szól a budapesti szórakozóhelyeken

A zene éjszakáján, november 16-án este hat órától éjfélig nyolc frekventált szórakozóhelyen hallhatunk ingyenes komolyzenei koncerteket. A fellépők között találjuk a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeit és Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusokat is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A fair zenefogyasztás közös érdek

November 16-án a zenefogyasztás tisztaságáért rendeznek Fair Play Napot népszerű popzenei előadók részvételével.
Plusz ajánló

A régió legjobb könnyűzenei előadói mutatkoznak be kedvenc klubjainkban

November 13–15. között jön a BUSH, Magyarország egyetlen zenei klubfesztiválja, ami éppen annyira szól a szakmának, mint az újdonságokra nyitott, igazi különlegességeket kereső közönségnek.
Plusz hír

Feldarabolta szeretőjét a Napóleon-szakértő történész

A nemzetközileg elismert szentpétervári történész hátizsákjában megtalálták a nő levágott kezeit. A férfi azt tervezte, hogy a gyilkosság után Napóleonnak öltözve magával is végez.
Plusz interjú

"Hisszük, hogy Isten is keres minket"

Budapesten kerül sor az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra 2020. szeptember 13-a és szeptember 20-a között. A kongresszusról, a programokról és a Pesti Vigadóban esedékes rendezvényekről Mohos Gáborral, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökével, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus - Titkárság vezetőjével beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
Plusz hír

Lakótelepi óvoda kapta idén a Média Építészeti Díját

Egy budapesti óvoda bővítése és a jászberényi fürdőfejlesztés terve nyerte el az idei Média Építészeti Díját, az elismeréseket pénteken este adták át az Uránia Nemzeti Filmszínházban - közölték a szervezők szombaton hajnalban az MTI-vel.