Plusz

Agyműtéte közben adott szerenádot az orvosoknak ez a szaxofonos

2017.09.02. 16:30
Ajánlom
Képzeljünk el egy 25 éves fiatalembert, akinek mindene a zene. Ez az illető egy napon arra lesz figyelmes, hogy hallucinál, fejfájás és szédülés gyötri. Kiderül, hogy agydaganata van. Éppen a zenéért felelős agyi terület közelében.

Dan Fabbio szaxofonos, zenetanár ekkor kétségbeesett keresésbe fogott, hogy megtalálja a legjobb gyógymódot. Végül orvosok, tudósok és zenészek csoportja állt össze, akik közösen arra jutottak: az agyműtétet ébren kell rajta elvégezni, úgy, hogy közben szaxofonon játszik. Erre azért volt szükség, mert -bár a daganat jóindulatúnak bizonyult, és sebészileg könnyen hozzáférhető volt- egy olyan területen helyezkedett el, ami a zenei funkcióért is felelt.

170901saxophonesurgery1

170901saxophonesurgery1

Web Pilcher neurológiai és idegsebész kifejtette: „Mivel a daganat eltávolítása károsíthatja a szöveteket és megzavarhatja a különböző agyi területek közötti kommunikációt, fontos, hogy minden egyes betegnél részletesen feltérképezzük az agyat. A nyelvi és motorikus funkciók tesztelése viszonylag egyszerű dolog, de

egy zenész esetében a zenei képességek felmérése sokkal összetettebb feladat”.

Éppen ezért Pilcher doktorhoz a Rochester Eastman School of Music zeneművészeti egyetem professzora, Elizabeth Marvin is csatlakozott. Ketten egy olyan kognitív tesztsort dolgoztak ki, ami segített felmérni a zenélés közbeni agyi aktivitást. Ez a következő volt: a funkcionális MRI vizsgálat alatt Fabbióval rengeteg rövid dallamot hallgattattak, ez alapján készítettek egy részletes, háromdimenziós térképet Fabbio agyáról – ebben a tumor és a zenei funkció is pontosan körülhatárolt volt. Ugyanakkor – bár ez a teszt alkalmas volt arra, hogy a zenei folyamatok feldolgozását, a hangok felismerése és megismétlése közbeni agyi aktivitást megmutassa,

a kutatócsoportnak arra az információra is szüksége volt, hogy zenélés közben mi történik Fabbio agyában.

Ezért döntöttek úgy, hogy megkérik, hozza be szaxofonját a műtőbe és játsszon, miközben műtik. Ez fizikailag is nehezen kivitelezhetőnek bizonyult, tekintve, hogy fekve korlátozott lehetőségei voltak Fabbiónak a hangszer megszólaltatására, és a kitartott hangokhoz olyan mennyiségű levegőt kell megmozgatnia, ami miatt óriási nyomás keletkezik az agyban. Ezért végül egy koreai népdal mellett döntöttek, amiben rövidebb hangok és kisebb dinamikák szerepeltek.

Hibátlanul játszott, és az operáció végén az összes jelenlévő orvos és asszisztens tapsolt”.

Fabbio azóta felépült és visszatért a zenéhez, a kutatóknak pedig a műtét előtt, alatt és után összegyűjtött információk segítettek megérteni az agy szerkezetének és működésének összetettségét. Arról is hasznos információkat szereztek, hogy mi különbözteti meg egymástól az agy nyelvi és zenei funkciókért felelős területeit. Míg tíz évvel ezelőtt az agyat egyszerű eszközökkel, főként elektromos stimulációval vizsgálták, addig mára a kognitív tudomány is segíti az orvosok munkáját.

(via: SlippedDisc)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.