Plusz

Ajánlatunk a versek szerelmeseinek

2016.04.07. 13:09
Ajánlom
Idén is tartalmas eseményekkel készülnek országszerte A költészet napjára. Válogatásunkban verses estet, pódiumbeszélgetést, verskoncertet és színházjegy akciót is ajánlunk olvasóinknak.

1.) Ünnepelje a 120 éves a Vígszínházat!

A kerek évforduló apropóján az elmúlt 120 év irodalmi terméséből válogatnak a Vígszínház társulatának tagjai, valamint meghívott vendégművészek egy verses est keretében. Az április 9-én 16 órakor a Pesti Színházban látható előadást Hegedűs D. Géza rendezi.

Hegedűs D. Géza

Hegedűs D. Géza

2.) Versmondásért színházjegyet

Április 11-én 10 és 18 óra között a Veszprémi Petőfi Színház bármely műsoron lévő előadására szóló színházjegyet kap ajándékba, aki elmond egy verset néhány fős nézőközönség előtt. A versmondók fejenként egy színházjegyet szerezhetnek, függetlenül az elhangzott versek számától.

3.) Hogyan halt meg József Attila?

Pódiumbeszélgetést rendeznek április 11-én 4 órától a Pinceszínházban, ahol József Attila halálának körülményeiről Garamvölgyi László kriminálpszichológus, Tarján Tamás irodalomtörténész és Dr. Németh Attila pszichiáter beszélget. A Kálvin téri aluljáróban egész nap megzenésített költemények hangzanak el, míg a Költészet Vására című rendezvényen kortárs költőkkel találkozhatunk.

4.) Juhász Ferenc emlékezete

Rendhagyó irodalomórával és beszélgetésekkel emlékeznek a tavaly elhunyt költőóriásra, Juhász Ferencre a Petőfi Irodalmi Múzeumban április 11-én. Az eseménysorozatot a Mondani, halálig című irodalmi est zárja, ahol barátok, pályatársak is megszólalnak. A vetítéssel, zenével egybekötött esten Galkó Balázs tolmácsolja Juhász Ferenc verseit és fellép a Vujicsics együttes is.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi Irodalmi Múzeum (Fotó/Forrás: asztali.lutheran.hu)

5.) Kilógatott versek

Április 11-én 12:30-tól az egri Dobó téren idén is megrendezik a Versfüggő elnevezésű eseményt, amelyen rendhagyó módon oszthatjuk meg másokkal kedvenc versünket: a műveket a téren kifeszített kötelekre lehet majd felcsipeszelni. A délután folyamán lesz még papírszínház-bemutató, versismeretet próbára tevő Versformansz és koncert is. Az eseménysort közös táncos és énekes flashmob zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.