Plusz

Ajánlatunk a versek szerelmeseinek

2016.04.07. 13:09
Ajánlom
Idén is tartalmas eseményekkel készülnek országszerte A költészet napjára. Válogatásunkban verses estet, pódiumbeszélgetést, verskoncertet és színházjegy akciót is ajánlunk olvasóinknak.

1.) Ünnepelje a 120 éves a Vígszínházat!

A kerek évforduló apropóján az elmúlt 120 év irodalmi terméséből válogatnak a Vígszínház társulatának tagjai, valamint meghívott vendégművészek egy verses est keretében. Az április 9-én 16 órakor a Pesti Színházban látható előadást Hegedűs D. Géza rendezi.

Hegedűs D. Géza

Hegedűs D. Géza

2.) Versmondásért színházjegyet

Április 11-én 10 és 18 óra között a Veszprémi Petőfi Színház bármely műsoron lévő előadására szóló színházjegyet kap ajándékba, aki elmond egy verset néhány fős nézőközönség előtt. A versmondók fejenként egy színházjegyet szerezhetnek, függetlenül az elhangzott versek számától.

3.) Hogyan halt meg József Attila?

Pódiumbeszélgetést rendeznek április 11-én 4 órától a Pinceszínházban, ahol József Attila halálának körülményeiről Garamvölgyi László kriminálpszichológus, Tarján Tamás irodalomtörténész és Dr. Németh Attila pszichiáter beszélget. A Kálvin téri aluljáróban egész nap megzenésített költemények hangzanak el, míg a Költészet Vására című rendezvényen kortárs költőkkel találkozhatunk.

4.) Juhász Ferenc emlékezete

Rendhagyó irodalomórával és beszélgetésekkel emlékeznek a tavaly elhunyt költőóriásra, Juhász Ferencre a Petőfi Irodalmi Múzeumban április 11-én. Az eseménysorozatot a Mondani, halálig című irodalmi est zárja, ahol barátok, pályatársak is megszólalnak. A vetítéssel, zenével egybekötött esten Galkó Balázs tolmácsolja Juhász Ferenc verseit és fellép a Vujicsics együttes is.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi Irodalmi Múzeum (Fotó/Forrás: asztali.lutheran.hu)

5.) Kilógatott versek

Április 11-én 12:30-tól az egri Dobó téren idén is megrendezik a Versfüggő elnevezésű eseményt, amelyen rendhagyó módon oszthatjuk meg másokkal kedvenc versünket: a műveket a téren kifeszített kötelekre lehet majd felcsipeszelni. A délután folyamán lesz még papírszínház-bemutató, versismeretet próbára tevő Versformansz és koncert is. Az eseménysort közös táncos és énekes flashmob zárja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.