Plusz

Akciódús szerelmi jelenetek

2016.10.06. 15:58
Ajánlom
Ha egy sötét hajú, ábrándos tekintetű férfi mélyen a kamerába néz, haját – és félig kigombolt ingét – lágy szellő borzolja, majd csókolózás helyett vidáman énekelni és táncolni kezd a hősnővel és a mögéjük beugró, két tucat vakítóan színes ruhás háttértáncossal, biztosak lehetünk benne, hogy bollywoodi filmet látunk.

A Puskin Moziban október 6. és 12. között ismét indiai filmeket játszanak az elmúlt években hagyománnyá vált filmfesztiválon, az Indiai Kulturális Központ szervezésében. Míg tavaly a kontinensnyi országban fellelhető számos különféle filmipar bemutatására törekedtek, idén a legnagyobb, a mumbaii székhelyű Bollywood kasszasikereit hozták el. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. 

Filmgyártás - másképp

A város régi nevének – Bombay – és az amerikai filmipar fellegvárának összevonásával Bollywoodnak becézett filmipar 2013-ban ünnepelte fennállásának századik évfordulóját. A kezdetekben főleg vallási és történelmi tárgyú sagákkal, majd szerelmi történetekkel foglalkozó filmgyár a hetvenes években élte aranykorát az akciófilmekkel. Ebből az időből remek youtube-os videókat találhatunk vicces akciójelenetekkel.

A kilencvenes években aztán rátalált az esküvős családi filmekre, melyekkel újra tömegeket tudott bevonzani a mozikba. A vasárnap vetített Ki vagyok én neked? az egyik indulódarabja ennek az újabb felfutásnak. A nyugati kategóriák szerint besorolhatatlan, vegyes műfajú filmekben keveredik a szerelmi történet, a vígjáték, a családi dráma, gyakran az akció és elmaradhatatlanok a nagyszabású zenés-táncos betétek.

  

A történetek szereplői felső- vagy felső-középosztálybeli családok, akiknél több generáció él együtt. A filmek a klasszikus értékeket közvetítik: szülők tisztelete, család elsődlegessége, hazaszeretet, vallásosság, saját érdekek háttérbeszorítása a közösség, főleg a család érdekei mögött. A filmekben a hindi és az angol nyelv keverékét beszélnek.

Jellemző, hogy a megvalósításra sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint az ötletre, így teljesen megszokott, hogy indiai vagy amerikai filmekből „kölcsönöznek”.

Filmrajongóknak remek terep a filmes utalások vadászatára a szerdai zárófilm, a Találtam valakit (Koi Mil Gaya), ami gyakorlatilag az E.T. indiai verziója.

Akciófilm kimaxolva

A bollywoodi színészeknek hatalmas rajongótáboruk van az egész világon, amely mellett egy hollywoodi sztár sikerei is eltörpülnek. A Vezérben szereplő Amitabh Bachchan a hetvenes évek legnagyobb sztárja volt. Amikor egy forgatáson balesetet szenvedett, rajongói hosszú sorokban várakoztak a kórháznál és imádkoztak az egészségéért. Indira Gandhi miniszterelnök  pedig elhalasztotta a külföldi útját, hogy meglátogassa.

A filmhét két mozijában is szereplő Salman Khant a Ki vagyok én neked? repítette a szupersztárságba. Rajongóit még az sem tántorítja el, hogy a hősszerelmesből akcióhőssé gyúrt Khan közismerten erőszakos és balhés. Tavaly nyáron emberölés miatt állt bíróság elé, mert részegen száguldozott a kocsijával Mumbaii utcáin és alvó hajléktalanok közé hajtott. A bíróság előbb öt év börtönre ítélte, majd felmentette a sztárt. 

A kétezres évek óta a filmek sikerei elsősorban annak köszönhetőek, hogy Bollywood nagyon is ironikusan áll a saját múltjához. A mostani akciófilmekben szándékosan túltolják az effekteket és egyetlen percig sem veszik komolyan magukat, amikor egy riksán száguldozva előznek le kocsikat vagy repülnek vele métereket közben pisztollyal tüzelve.

A filmekben egyébként is sajátos a viszony a valóság és a képzelet között. A szerelmesek a saját házukból lazán átsétálnak egy trópusi vízesésbe vagy a piramisok lábához egy dal közben. (A jeleneteket pedig a stáb a valós helyszíneken forgatja le!) Közben a színek szinte kiégetik az ember szemét.

Mára ezek a filmek is egyre jobban elmozdulnak az amerikai filmek irányába. Kortárs problémákat is próbálnak érinteni, mint a nők megváltozott helyzete vagy a külföldön élő indiaiak kérdése.

A magyar nézőknek azért is megéri figyelniük, mert az utóbbi években számos indiai filmstáb járt hazánkban. Így a fesztiválon kedden bemutatott Pimasz alak (Besharam) főszereplőjét, Ranbir Kapoort is elcsíphették a hazai rajongó, amint kismotorján száguldozik a belvárosban. De Salman Khan is forgatott már Budapesten: a Lánchídon találtak egymásra szerelmével. Csütörtöki Twitter-posztja szerint Shah Rukh Khan is Budapesten van épp.

Indiai Filmhét

Október 6. 19:00 A szeretet kincse (Prem Ratan Dhan Payo, 2015) – A herceg elleni merénylet miatt az uralkodó helyére hasonmást keresnek. Az egyszerű vásári komédiás nemcsak az etikettel és az uralkodó családjával, de annak menyasszonyával is kénytelen boldogulni, akibe maga is kezd beleszeretni.

Október 7. 19:00 Mindent bele! (Dum Laga Ke Haisha, 2015) – Kakukktojás a szegényebb réteg életét bemutató film. A kazettaárus Premet családja rábeszéli a nem épp álmai nőjének számító, duci menyasszonyra annak hozománya miatt. A házasság azonban nem működik, amit úgy próbálnak megoldani, hogy beneveznek a helyi feleségcipelő versenyre.

Október 8. 19:00 Vír-Zárá (Veer-Zara, 2004) - Két eltérő vallású és kultúrájú fiatal, egy indiai fiú és egy pakisztáni lány szeret egymásba, ám a lányt otthon a család által kiválasztott vőlegény várja. Tiltakozása ellenére hozzá kell mennie a család becsülete érdekében, a fiú is keményen megfizet a szerelmükért.

Október 9. 19:00 Ki vagyok én neked? (Hum Aapke Hai Kaun, 1994) A főhős testvérei összeházasodnak, az esküvői készülődésben pedig a két fiatal is egymásba szeret. A családok érdeke azonban előbbre való, mint az egyéni boldogság.

Október 10. 19:00 Vezér (Wazir, 2016) – Danish, a rendőr és Pandi, a tolószékbe kényszerült sakk-nagymester a kezdeti sakkjátszmákon túl egy valódi bűnügybe bonyolódik, amikor megpróbálják kideríteni, hogy szenvedett balesetett Pandi lánya egy befolyásos politikus házában.

Október 11. 19:00 Pimasz alak (Besharam, 2013) A piti autó tolvaj, épp annak a lánynak az autóját lopja el, akibe szerelmes. A páros együtt indul megkeresni a kocsit nyomukban egy rendőrházaspárral. A főszereplő Ranbir Kapoor karakterét saját szülei, Rishi Kapoor és Neetu Singh üldözik a törvény nevében.

Október 12. 19:00 Találtam valakit (Koi Mil Gaya, 2003) - A szellemileg erősen visszamaradt fiú találkozik egy földönkívülivel, ennek hatására különleges képességekre tesz szert. A film az Indiában ritka sci-fik egyike. Folytatása a Krrish sorozat pedig az indiai szuperhős műfaj megteremtője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.