Plusz

Albert Einstein, a polgárjogi aktivista

2020.06.10. 10:45
Ajánlom
Kevesen tudják, de a német fizikus többször bizonyságot tett arról, hogy mélyen ellenzi a világháború után Amerikában még erősen jelenlévő rasszizmust és szegregációt.

Miközben az USA-ban George Floyd meggyilkolása után radikális keretek között, de újraéledt a fekete polgárjogi mozgalom, újra és újra beszédtémává válnak olyan fogalmak, mint a fehér bűntudat (white guilt) és a kollektív bűnösség. De ahogy nem minden fekete bűnöző, úgy nem rasszista minden fehér sem.

Albert Einstein már Martin Luther King polgárjogi mozgalma előtt 20 évvel szót emelt a feketék egyenlő esélyeiért.

Albert_Einstein_Head-111516.jpg

Albert Einstein (Fotó/Forrás: Wikimedia)

1946-ban a Nobel-díjas fizikus a Pennsylvania állambeli Lincoln Egyetemre látogatott, amely Langston Hughes fekete költő és Thurgood Marshall, az USA első fekete Legfelsőbb Bírájának alma matere volt. A Lincoln még a 19. század derekán alapult a feketék oktatását tűzve ki célul, és amikor Einstein idelátogatott, az egyetem rektora is fekete volt, Dr. Horace Mann Bond. Kétszázötvenhat fekete diák járt ide, tehát kis egyetemnek számított. (Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy nők ekkor még mindig nem szerezhettek diplomát például a Lincolnon, ezt csak 1953-ban engedélyezték. Pedig az üvegplafon már 1862-ben megrepedt, amikor az első afroamerikai nő, Mary Jane Patterson fokozatot szerzett Oberlinben.)

A látogatásról nem tesznek említést a fizikus életrajzai, sem a korabeli fősodorbeli sajtó. Pedig Einstein kifejezetten kerülte, hogy egyetemeken tartson előadásokat, untatta, hogy mindenhol díszdoktorrá avatják (ezt a Lincolnon tett látogatásakor sem tudta elkerülni). Viszonylag ritka alkalom volt tehát, hogy Einstein egyetemet látogat, és az összes diák eljött meghallgatni az előadást, csak az udvaron fértek el.

Sovány arca és egyszerűsége olyanná teszi, mint egy bibliai figura

– írta Einsteinről az egyetemi újság. Einstein a Lincolnban tartott beszédét azzal kezdte, hogy a rasszizmus a fehér emberre jellemző betegség, amivel kapcsolatban nem szeretne csöndben maradni. Ezután előadást tartott a relativitáselméletről is.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy Einstein szívén viselte a feketék oktatását. Német zsidóként tudta, mit jelent az oktatásból való kirekesztés. Amikor 1933-ban a nácik hatalomra jutottak, a fizikus Amerikában tartózkodott, 1940-ben megkapta az állampolgárságot is. „Einstein rájött, hogy az afroamerikaiakat úgy kezelik a Princetonon, mint a zsidókat Németországban. A város szigorúan szegregált volt. Egészen ’40-es évekig nem voltak gimnáziumok, ahová feketék járhattak volna” – figyelmeztet Rodger Taylor, a fizikus egyik monográfusa.

Visszaemlékezések szerint előfordult, hogy Einstein kifizette egy princetoni fiatalember tandíját. Egy ízben pedig befogadta magához Marian Anderson fekete operaénekesnőt, akit nem engedtek megszállni a helyi fogadóban. Még W.E.B. Du Bois, a neves fekete szociológusért és polgárjogi aktivistáért is kiállt, amikor a szovjetbarátsággal vádolták 1951-ben. Einstein tanúként jelent meg a bíróságon, a bíró végül ejtette a vádat.

(harvard.edu, The Einstein File)

A George Floyd-gyilkosságra reflektál Banksy új alkotása

Kapcsolódó

A George Floyd-gyilkosságra reflektál Banksy új alkotása

A színesbőrű lakosságot cserbenhagyta a rendszer, vélekedik a graffitis aktivista, aki új alkotásával a George Floyd-gyilkosságra reflektál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Plusz hír

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.
Plusz interjú

A világ színpadait ostromolja Babé Sila

Babé Silának, azaz Stahl Barbarának sikerült az, amire sokan vágynak itthon: az énekes-dalszerző nevét egyre többen ismerik külföldön is. New York, London, Berlin és Budapest között ingázik évek óta. Nemrég leigazolta a Milky Chance német menedzsmentje, legutóbbi dala, a Hole már átlépte a kétszázezres lejátszást a Spotify-on.
Plusz ajánló

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.
Plusz ajánló

Balkáni világzene, bestsellerek magyar fordításban és kortárs előadóművészet: magyar kulturális projekteket is támogat az Európai Unió

Hét év, közel 5,5 millió euró támogatás száznál is több magyar kulturális szervezetnek: ez a Kreatív Európa program Kultúra alprogramja számokban.