Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021.08.03. 16:20
Ajánlom
2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.

A „Szavak nélkül” címet viselő terv célja, hogy a művészet, a zene segítségével integrálják be az állami gondozott gyerekeket a társadalomba. A tanulás kölcsönös: a Budapesti Operettszínház művésze éppúgy tanul és fejlődik a gyerekek történeteit hallva. Ráadásul Czikora István Lászlónak személyes kötődése is van ezekhez az intézményekhez, hiszen maga is ebből a rendszerből került ki.

A gencsapáti gyermekotthonban öt és huszonöt év közötti fiatalokkal zajlik a munka. „Az első alkalommal teljes elutasítással szembesültem, a gyerekek nem tudták ki vagyok, és mit szeretnék” – mesélte a Fideliónak a színész. „Később viszont, amikor megismertek és elkezdtük a zenés foglalkozásokat, tükörgyakorlatokat, megnyíltak, sőt egy idő után már mindenki az én foglalkozásaimra jött a focipálya helyett.”

Egy olyan projekt született, amelyben a gyerekek egyszerre formálódnak és bővítik a tudásukat.

5d8c8d6ad2d51052238044-155936.jpg

"Szavak nélkül" projekt (Fotó/Forrás: Czikora István László)

Az a fontos, hogy egy-egy dalrészlet vagy történet milyen érzéseket vált ki a gyerekekből – nemcsak egyéni fejlődésről van szó, hanem a közösség kiépüléséről, a bizalom megteremtéséről is.

„Úgy lehet valakit integrálni, ha megszeretteted önmagával” – vallja Czikora István László, hozzátéve, hogy ezen a folyamaton ő is keresztülment. „Nem szerettem magamat és nagyon sokáig nem néztem tükörbe. Ahogyan ezek a fiatalok se tudnak”.

A képzés az elmúlt időszakban folyamatos volt, a színész havonta négyszer ment le Gencsapátiba. A fejlődés látványos: a zene hatására megszűnt az agresszió, a fiatalok motiváltak lettek a tanulásra, és elindult a traumák feldolgozásának folyamata.

„A zene nagyon jó közvetítőközeg a feldolgozásra”

A pedagógiai programnak ez is része: a három év alatt egy olyan képzést nyújtani, hogy a résztvevők számára ne legyen idegen a zene, legyen szó musicalekről, operákról vagy magyar népdalokról. Van olyan, aki a foglalkozások hatására azóta zenei pályára készül.

Az elért eredményeket látva nem csoda, hogy a „Szavak nélkül” a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb projektje lett, ráadásul nagyon aktív és látványos. Kézzel foghatóak az eredmények: országos szinten arra még nem volt példa, hogy egy csoport ilyen rövid idő alatt ennyire nagy átalakuláson menjen keresztül.

IMG6889-scaled-155936.jpg

"Szavak nélkül" projekt (Fotó/Forrás: Czikora István László)

A kezdeményezés híre külföldre is eljutott, több hazai intézmény mellett már külföldről is érkeztek megkeresések a program átvételére. Magyarországon szeptembertől intézményesített keretek között működik tovább a képzés, Budapesten öt helyszínen indul az oktatás, illetve Vas megyében is több hely jelezte igényét a foglalkozások indítására. Ezek az Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskolával együttműködésben valósulnak majd meg.

A projektet az iskolán kívül számos művészeti intézmény, többek között a Budapesti Operettszínház segíti, de több neves művész – például Nyertes Zsuzsa és Kautzky Armand – egyénileg is a program mellé állt.

Elkezdődött a művésztanárok képzése is, akik a pedagógiai programba illeszkedő, de személyre szabott oktatási tervvel készülnek a szeptemberi indulásra.

„Nagyon nagy szeretet- és kultúraéhség jellemzi ezeket a gyerekeket” – mondta Czikora István László, aki már elkezdte az előkészítő munkát a projektben résztvevő gyerekekkel.

Fejléckép forrása: Czikora István László

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.