Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021.08.03. 16:20
Ajánlom
2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.

A „Szavak nélkül” címet viselő terv célja, hogy a művészet, a zene segítségével integrálják be az állami gondozott gyerekeket a társadalomba. A tanulás kölcsönös: a Budapesti Operettszínház művésze éppúgy tanul és fejlődik a gyerekek történeteit hallva. Ráadásul Czikora István Lászlónak személyes kötődése is van ezekhez az intézményekhez, hiszen maga is ebből a rendszerből került ki.

A gencsapáti gyermekotthonban öt és huszonöt év közötti fiatalokkal zajlik a munka. „Az első alkalommal teljes elutasítással szembesültem, a gyerekek nem tudták ki vagyok, és mit szeretnék” – mesélte a Fideliónak a színész. „Később viszont, amikor megismertek és elkezdtük a zenés foglalkozásokat, tükörgyakorlatokat, megnyíltak, sőt egy idő után már mindenki az én foglalkozásaimra jött a focipálya helyett.”

Egy olyan projekt született, amelyben a gyerekek egyszerre formálódnak és bővítik a tudásukat.

5d8c8d6ad2d51052238044-155936.jpg

"Szavak nélkül" projekt (Fotó/Forrás: Czikora István László)

Az a fontos, hogy egy-egy dalrészlet vagy történet milyen érzéseket vált ki a gyerekekből – nemcsak egyéni fejlődésről van szó, hanem a közösség kiépüléséről, a bizalom megteremtéséről is.

„Úgy lehet valakit integrálni, ha megszeretteted önmagával” – vallja Czikora István László, hozzátéve, hogy ezen a folyamaton ő is keresztülment. „Nem szerettem magamat és nagyon sokáig nem néztem tükörbe. Ahogyan ezek a fiatalok se tudnak”.

A képzés az elmúlt időszakban folyamatos volt, a színész havonta négyszer ment le Gencsapátiba. A fejlődés látványos: a zene hatására megszűnt az agresszió, a fiatalok motiváltak lettek a tanulásra, és elindult a traumák feldolgozásának folyamata.

„A zene nagyon jó közvetítőközeg a feldolgozásra”

A pedagógiai programnak ez is része: a három év alatt egy olyan képzést nyújtani, hogy a résztvevők számára ne legyen idegen a zene, legyen szó musicalekről, operákról vagy magyar népdalokról. Van olyan, aki a foglalkozások hatására azóta zenei pályára készül.

Az elért eredményeket látva nem csoda, hogy a „Szavak nélkül” a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb projektje lett, ráadásul nagyon aktív és látványos. Kézzel foghatóak az eredmények: országos szinten arra még nem volt példa, hogy egy csoport ilyen rövid idő alatt ennyire nagy átalakuláson menjen keresztül.

IMG6889-scaled-155936.jpg

"Szavak nélkül" projekt (Fotó/Forrás: Czikora István László)

A kezdeményezés híre külföldre is eljutott, több hazai intézmény mellett már külföldről is érkeztek megkeresések a program átvételére. Magyarországon szeptembertől intézményesített keretek között működik tovább a képzés, Budapesten öt helyszínen indul az oktatás, illetve Vas megyében is több hely jelezte igényét a foglalkozások indítására. Ezek az Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskolával együttműködésben valósulnak majd meg.

A projektet az iskolán kívül számos művészeti intézmény, többek között a Budapesti Operettszínház segíti, de több neves művész – például Nyertes Zsuzsa és Kautzky Armand – egyénileg is a program mellé állt.

Elkezdődött a művésztanárok képzése is, akik a pedagógiai programba illeszkedő, de személyre szabott oktatási tervvel készülnek a szeptemberi indulásra.

„Nagyon nagy szeretet- és kultúraéhség jellemzi ezeket a gyerekeket” – mondta Czikora István László, aki már elkezdte az előkészítő munkát a projektben résztvevő gyerekekkel.

Fejléckép forrása: Czikora István László

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.
Plusz interjú

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.
Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!
Plusz hír

Emlékbélyeggel tisztelegnek a 100 éve született Pilinszky János előtt

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. A bélyeghez tartozó borítékon az Aranykori töredék című vers részlete olvasható.
Plusz ajánló

Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2021-es PesText fesztiválon

Közel 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált. Szeptember 17-26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen várják a látogatókat, köztük az A38 Hajón, a B32 Galériában, az Ottlik-kertben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.