Plusz

Álló időben

2011.06.18. 09:55
Ajánlom
Vagy inkább a visszafelé haladóban. Határon Túli Magyar Színházak XXIII. Fesztiválja, Kisvárda. Megnyitó.

Évek teltek el, hogy a szorgos asszonykezek varrták a kilyuggatott kék alapra a sárga betűket, hogy a kész molinókon egy-egy színház nevét olvashassuk. A molinók feltehetőleg tartós anyagból készültek, mert bár a természeti erők - eső, szél, por - látható nyomot hagytak rajtuk, idén is büszkén lobognak a hármashatár közeli nyári szélben, s hirdetik, ebben a városban olyan közönség él, amely a színházat szereti, a színházba járást még eseménynek tekinti. Ezek a rendkívül képzavaros és a giccstől nem túl távoli mondatok nyugodtan elhangozhattak volna a polgármesteri és a megyei kormányhivatal-vezetői megnyitóban is, a két - egyébként bántóan rosszul olvasó, hangsúlyozó, továbbá beszédhibás - helyi politikus ennél sokkal komolyabb témákat pedzegetett "Magyarország egyik legfontosabb és legnívósabb színházi rendezvényén Thália papjai a kultúra, a magyar nyelv, az összetartozás szolgálatába állnak".

2011-ben még mindig annak mentén gondolkodni, hogy édes anyanyelvünk felülírhatatlan genetikai kód, amit őrizni kell, mert ez a mi kincsestárunk, tündérkertünk, egészen elképesztő irrealitásérzékre vall. A "magyar szó magyar ajkakról" hangsúlyozása egyszerre asszociáltatott a Ne hagyjátok a templomot-ra és a Magyar ember bajsza mint a magyar bika szarvá-ra. A szép és megnyugtató ebben az, hogy bármelyik politikai erő képviselteti magát itt verbálisan, a nóta ugyanaz. Művészet? A színház mint a bennünket körülvevő világ tükre, leképezése, és az abban felmerülő kérdések megválaszolásának kísérlete? Ugyan már! (vö: szélmalomharc, esetleg: disznóknak gyöngyöt) Ezer szerencse, hogy a nap stúdió-előadással kezdődött, és mindössze száz emberre pocsékolni ilyen magvas gondolatokat nem lenne praktikus. Így fél hatkor a verbális ámokfutást megúsztuk, és három óra húsz percen keresztül arra figyelhettünk, ami egy színházi fesztiválon a lényeg. A színházra.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.