Plusz

Álló időben

2011.06.18. 09:55
Ajánlom
Vagy inkább a visszafelé haladóban. Határon Túli Magyar Színházak XXIII. Fesztiválja, Kisvárda. Megnyitó.

Évek teltek el, hogy a szorgos asszonykezek varrták a kilyuggatott kék alapra a sárga betűket, hogy a kész molinókon egy-egy színház nevét olvashassuk. A molinók feltehetőleg tartós anyagból készültek, mert bár a természeti erők - eső, szél, por - látható nyomot hagytak rajtuk, idén is büszkén lobognak a hármashatár közeli nyári szélben, s hirdetik, ebben a városban olyan közönség él, amely a színházat szereti, a színházba járást még eseménynek tekinti. Ezek a rendkívül képzavaros és a giccstől nem túl távoli mondatok nyugodtan elhangozhattak volna a polgármesteri és a megyei kormányhivatal-vezetői megnyitóban is, a két - egyébként bántóan rosszul olvasó, hangsúlyozó, továbbá beszédhibás - helyi politikus ennél sokkal komolyabb témákat pedzegetett "Magyarország egyik legfontosabb és legnívósabb színházi rendezvényén Thália papjai a kultúra, a magyar nyelv, az összetartozás szolgálatába állnak".

2011-ben még mindig annak mentén gondolkodni, hogy édes anyanyelvünk felülírhatatlan genetikai kód, amit őrizni kell, mert ez a mi kincsestárunk, tündérkertünk, egészen elképesztő irrealitásérzékre vall. A "magyar szó magyar ajkakról" hangsúlyozása egyszerre asszociáltatott a Ne hagyjátok a templomot-ra és a Magyar ember bajsza mint a magyar bika szarvá-ra. A szép és megnyugtató ebben az, hogy bármelyik politikai erő képviselteti magát itt verbálisan, a nóta ugyanaz. Művészet? A színház mint a bennünket körülvevő világ tükre, leképezése, és az abban felmerülő kérdések megválaszolásának kísérlete? Ugyan már! (vö: szélmalomharc, esetleg: disznóknak gyöngyöt) Ezer szerencse, hogy a nap stúdió-előadással kezdődött, és mindössze száz emberre pocsékolni ilyen magvas gondolatokat nem lenne praktikus. Így fél hatkor a verbális ámokfutást megúsztuk, és három óra húsz percen keresztül arra figyelhettünk, ami egy színházi fesztiválon a lényeg. A színházra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.