Plusz

Álló időben

2011.06.18. 09:55
Ajánlom
Vagy inkább a visszafelé haladóban. Határon Túli Magyar Színházak XXIII. Fesztiválja, Kisvárda. Megnyitó.

Évek teltek el, hogy a szorgos asszonykezek varrták a kilyuggatott kék alapra a sárga betűket, hogy a kész molinókon egy-egy színház nevét olvashassuk. A molinók feltehetőleg tartós anyagból készültek, mert bár a természeti erők - eső, szél, por - látható nyomot hagytak rajtuk, idén is büszkén lobognak a hármashatár közeli nyári szélben, s hirdetik, ebben a városban olyan közönség él, amely a színházat szereti, a színházba járást még eseménynek tekinti. Ezek a rendkívül képzavaros és a giccstől nem túl távoli mondatok nyugodtan elhangozhattak volna a polgármesteri és a megyei kormányhivatal-vezetői megnyitóban is, a két - egyébként bántóan rosszul olvasó, hangsúlyozó, továbbá beszédhibás - helyi politikus ennél sokkal komolyabb témákat pedzegetett "Magyarország egyik legfontosabb és legnívósabb színházi rendezvényén Thália papjai a kultúra, a magyar nyelv, az összetartozás szolgálatába állnak".

2011-ben még mindig annak mentén gondolkodni, hogy édes anyanyelvünk felülírhatatlan genetikai kód, amit őrizni kell, mert ez a mi kincsestárunk, tündérkertünk, egészen elképesztő irrealitásérzékre vall. A "magyar szó magyar ajkakról" hangsúlyozása egyszerre asszociáltatott a Ne hagyjátok a templomot-ra és a Magyar ember bajsza mint a magyar bika szarvá-ra. A szép és megnyugtató ebben az, hogy bármelyik politikai erő képviselteti magát itt verbálisan, a nóta ugyanaz. Művészet? A színház mint a bennünket körülvevő világ tükre, leképezése, és az abban felmerülő kérdések megválaszolásának kísérlete? Ugyan már! (vö: szélmalomharc, esetleg: disznóknak gyöngyöt) Ezer szerencse, hogy a nap stúdió-előadással kezdődött, és mindössze száz emberre pocsékolni ilyen magvas gondolatokat nem lenne praktikus. Így fél hatkor a verbális ámokfutást megúsztuk, és három óra húsz percen keresztül arra figyelhettünk, ami egy színházi fesztiválon a lényeg. A színházra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!