Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

2022.08.15. 09:20
Ajánlom
Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Részletes program

  • 12:30 – SLEEPING BEAUTY PROJECT: DREAM EXPERIMENT

A Dream Experiment című alvó installáció egy a Sleeping Beauty Project által létrehozott, egyszerű, hétköznapi tárgyakból álló instrumentum, amely segítségével a közönség egy vezetett altatásban vesz részt. Alkotók: Brückner János, Tóth Márton Emil, Vadas Zsófia Tamara.

  • 14:00 – MÉSZÁROS MÁTÉ: A TÁVOLSÁG MECHANIKÁJA – PERFORMATÍV SÉTA

Közös mozgásra és alkotásra hívja a résztvevőket Mészáros Máté és csapata. A szigetlakók délutánonként A távolság mechanikája című koreográfiát alkothatják újra közösen, így egy órára kipróbálhatják, milyen kortárs táncossá válni. Séta vezetők: Mészáros Máté, Oláh Balázs, Vadas Zsófia Tamara.

  • 15:00 – VIKTOR ČERNICKÝ: PLI (40’)

A PLI a tánc, a cirkusz és a performansz ötvözete. Leibniz filozófiájának fizikai megvalósításában egyetlen művész veti bele magát az Univerzum skizofrén rekonstrukciójába. Koncepció/koreográfia/előadás: Viktor Černický; dramaturgia: Lukáš Karásek.

  • 16:00 – COMMENT J'AI TENTÉ LE CIEL (HOW I TEMPTED THE SKY) (25’)

A darab egy olyan ember történetét meséli el, akit elnyom a világ zaja. Fásultan, kimerülten, de megbabonázva küzd az őt kidobó örvény ellen, hogy beküzdje magát középre, a rúdhoz, ami körül forog a világ. Koncepció és megvalósítás: Lucas Struna, művészi Asszisztens: Antoine Herniott, koreográfia: Eric Lafos.

  • 17:00 – LASALA FIGHT (15')

Az embereknek a szenvedéssel való viszonya primitív. Az idők kezdete óta jelen van. A LASALA a szenvedés elleni küzdelmet dolgozza fel és jeleníti meg a tánc nyelvén. Az előadás rendező-koreográfusa Judith Argomaniz, az előadók pedig Paula Parra és Garazi Etxaburu.

  • 18:00 – ALJA BRANC: „DON'T DO, TRY!” (30’)

A „Don’t do, try!” kortárstánc előadás a döntési folyamatokban rejlő kihívásokkal foglalkozik. Az alkotók szembe helyezkednek a végrehajtás, cselekvés iránti kényszerrel. Koreográfia: Alja Branc.

  • 20:00 – MANNÈS – TURINE – LEMAÎTRE: FORCES (30’)

A Forces egy futurisztikus, magával ragadó rituálé, amelyben három női alak vezet el minket az elemi erők örvényébe a folyamatosan változó test és a végtelen életenergiát ünneplő előadásában. Koncepció: Leslie Mannès, Thomas Turine, Vincent Lemaître; előadók: Leslie Mannès, Mercedes Dassy, Daniel Barkan.

  • 21:00 – MÁRKUS SÁNDOR: THE VISUAL SENSE OF TOUCH

Két év korlátozás, félelem és a körülöttünk lévő világgal való fizikai érintkezés elkerülése után az idei Sziget fesztiválon egy interaktív bábinstallációval fejezi ki háláját az alkotó az érintés lehetősége előtt, amelyet ez alatt a két év alatt elvesztettünk. Mi az az interaktív bábinstalláció? Nos, gyere és nézd meg! Koncept és látvány: Márkus Sándor.

  • 23:15 – ANGEL DURAN: PAPILLON (50')

A Papillon, ami pillangót jelent, és egyúttal egy klasszikus film címét idézi, a menekülésről és a felszabadulásról szól. Ennek a természetes paradoxonnak az eredménye a műalkotás, az eltorzulás és az átváltoztatás, az ember dehumanizálódása. Rendező és előadó: Àngel Duran.

Fedezd fel a világ sokszínűségét a Global Village-ben!

A Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Japánig, Indiától Marokkóig – mindannyian egy globalizált világban élünk, helyi sajátosságokkal, ritmusokkal, nyelvekkel és hangszerekkel. A Global Village az a hely, ahol olyan előadókat hallgathatsz, akik

a kulturális gyökereket és a határok nélküli alkotást egyaránt táplálják.

Fedezz fel távoli kultúrákat napközben a zenei workshopok során, majd zenélj együtt, találkozz a művészekkel és táncolj együtt hajnalig ethno ütemekre! Ezen a helyszínen láthatod a vízi bábszínház különleges előadását, ami egyenesen Vietnámból érkezik a Szigetre; a másik érdekesség pedig a Togóból érkező gólyalábasok produkciója, akik tradicionális módon akrobatikus elemekkel tarkított előadásukkal kápráztatnak el.

Hétfőn 19:30-tól érkezik a Szigetre az angol Sam Fender, a nagyszínpadi kínálat egyik fénypontja, az Arctic Monkeys pedig 21:25-től csap a húrok közé. A 2002-ben alakult  indie rock együttes jelenlegi tagjai: Alex Turner (ének, gitár), Jamie Cook (gitár), Matt Helders (dobok, vokál) és Nick O’Malley (basszusgitár, vokál).

Jegyvásárlás ide kattintva! >>> 

Fejléckép: Sziget Fesztivál (fotó/forrás: Barcza Réka / Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.
Plusz ajánló

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

A vegán táplálkozásról és életmódváltásról tudhatunk meg többet Karalyos Gábor előadásán

A XV. kerület Zöld Jövő Szabadegyetem elnevezésű programjának következő estjén, február 19-én Karalyos Gábor színművésszel, népszerű bloggerrel találkozhat a közönség a Csokonai rendezvényházban.