Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

2022.08.15. 09:20
Ajánlom
Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Részletes program

  • 12:30 – SLEEPING BEAUTY PROJECT: DREAM EXPERIMENT

A Dream Experiment című alvó installáció egy a Sleeping Beauty Project által létrehozott, egyszerű, hétköznapi tárgyakból álló instrumentum, amely segítségével a közönség egy vezetett altatásban vesz részt. Alkotók: Brückner János, Tóth Márton Emil, Vadas Zsófia Tamara.

  • 14:00 – MÉSZÁROS MÁTÉ: A TÁVOLSÁG MECHANIKÁJA – PERFORMATÍV SÉTA

Közös mozgásra és alkotásra hívja a résztvevőket Mészáros Máté és csapata. A szigetlakók délutánonként A távolság mechanikája című koreográfiát alkothatják újra közösen, így egy órára kipróbálhatják, milyen kortárs táncossá válni. Séta vezetők: Mészáros Máté, Oláh Balázs, Vadas Zsófia Tamara.

  • 15:00 – VIKTOR ČERNICKÝ: PLI (40’)

A PLI a tánc, a cirkusz és a performansz ötvözete. Leibniz filozófiájának fizikai megvalósításában egyetlen művész veti bele magát az Univerzum skizofrén rekonstrukciójába. Koncepció/koreográfia/előadás: Viktor Černický; dramaturgia: Lukáš Karásek.

  • 16:00 – COMMENT J'AI TENTÉ LE CIEL (HOW I TEMPTED THE SKY) (25’)

A darab egy olyan ember történetét meséli el, akit elnyom a világ zaja. Fásultan, kimerülten, de megbabonázva küzd az őt kidobó örvény ellen, hogy beküzdje magát középre, a rúdhoz, ami körül forog a világ. Koncepció és megvalósítás: Lucas Struna, művészi Asszisztens: Antoine Herniott, koreográfia: Eric Lafos.

  • 17:00 – LASALA FIGHT (15')

Az embereknek a szenvedéssel való viszonya primitív. Az idők kezdete óta jelen van. A LASALA a szenvedés elleni küzdelmet dolgozza fel és jeleníti meg a tánc nyelvén. Az előadás rendező-koreográfusa Judith Argomaniz, az előadók pedig Paula Parra és Garazi Etxaburu.

  • 18:00 – ALJA BRANC: „DON'T DO, TRY!” (30’)

A „Don’t do, try!” kortárstánc előadás a döntési folyamatokban rejlő kihívásokkal foglalkozik. Az alkotók szembe helyezkednek a végrehajtás, cselekvés iránti kényszerrel. Koreográfia: Alja Branc.

  • 20:00 – MANNÈS – TURINE – LEMAÎTRE: FORCES (30’)

A Forces egy futurisztikus, magával ragadó rituálé, amelyben három női alak vezet el minket az elemi erők örvényébe a folyamatosan változó test és a végtelen életenergiát ünneplő előadásában. Koncepció: Leslie Mannès, Thomas Turine, Vincent Lemaître; előadók: Leslie Mannès, Mercedes Dassy, Daniel Barkan.

  • 21:00 – MÁRKUS SÁNDOR: THE VISUAL SENSE OF TOUCH

Két év korlátozás, félelem és a körülöttünk lévő világgal való fizikai érintkezés elkerülése után az idei Sziget fesztiválon egy interaktív bábinstallációval fejezi ki háláját az alkotó az érintés lehetősége előtt, amelyet ez alatt a két év alatt elvesztettünk. Mi az az interaktív bábinstalláció? Nos, gyere és nézd meg! Koncept és látvány: Márkus Sándor.

  • 23:15 – ANGEL DURAN: PAPILLON (50')

A Papillon, ami pillangót jelent, és egyúttal egy klasszikus film címét idézi, a menekülésről és a felszabadulásról szól. Ennek a természetes paradoxonnak az eredménye a műalkotás, az eltorzulás és az átváltoztatás, az ember dehumanizálódása. Rendező és előadó: Àngel Duran.

Fedezd fel a világ sokszínűségét a Global Village-ben!

A Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Japánig, Indiától Marokkóig – mindannyian egy globalizált világban élünk, helyi sajátosságokkal, ritmusokkal, nyelvekkel és hangszerekkel. A Global Village az a hely, ahol olyan előadókat hallgathatsz, akik

a kulturális gyökereket és a határok nélküli alkotást egyaránt táplálják.

Fedezz fel távoli kultúrákat napközben a zenei workshopok során, majd zenélj együtt, találkozz a művészekkel és táncolj együtt hajnalig ethno ütemekre! Ezen a helyszínen láthatod a vízi bábszínház különleges előadását, ami egyenesen Vietnámból érkezik a Szigetre; a másik érdekesség pedig a Togóból érkező gólyalábasok produkciója, akik tradicionális módon akrobatikus elemekkel tarkított előadásukkal kápráztatnak el.

Hétfőn 19:30-tól érkezik a Szigetre az angol Sam Fender, a nagyszínpadi kínálat egyik fénypontja, az Arctic Monkeys pedig 21:25-től csap a húrok közé. A 2002-ben alakult  indie rock együttes jelenlegi tagjai: Alex Turner (ének, gitár), Jamie Cook (gitár), Matt Helders (dobok, vokál) és Nick O’Malley (basszusgitár, vokál).

Jegyvásárlás ide kattintva! >>> 

Fejléckép: Sziget Fesztivál (fotó/forrás: Barcza Réka / Fidelio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Coolio, a híres amerikai rapper

Az 59 éves zenész a Gangsta's Paradise című ikonikus slágerével vált világhírűvé. Haláláról régi menedzsere, Jarez Posey számolt be az amerikai médiának.
Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.