Plusz

Anno 27 – a Darázs című előadással folytatódik a XV. kerület fesztiválja

2023.11.20. 16:10
Ajánlom
A Delta produkció előadása egy izgalmas pszichothrilleren keresztül beszél a bullying problémájáról. A 27. Anno Művészeti Hónap során számos egyéb izgalmas program várja az érdeklődőket. 

Mint arról beszámoltunk, november 16-án elkezdődött a XV. kerületben a 27. Anno Művészeti Hónap, amely során izgalmas kulturális előadásokon és rendezvényeken vehetnek részt az érdeklődők.

A programsorozat következő állomására november 24-én kerül sor, a Csokonai Rendezvényházban ugyanis ismét láthatja a közönség a Delta Produkció Darázs című előadását. Morgan Lloyd Malcom színdarabját Ördög Tamás alkalmazta színpadra, a főszerepben Sodró Eliza és Kiss-Végh Emőke nyújt emlékezetes alakítást. A Darázs története szerint húsz év kihagyás után újra találkozik két nő, akik az iskolában osztálytársak voltak. Az életük teljesen eltérően alakult, mégis van, amiben hasonlítanak egymásra, ami összeköti őket. Egyikük már semmit sem vár a másiktól, a másik nagyon is akar valamit. Segítségnyújtásnak indul, bosszúhadjárat lesz belőle.

A negédes felületes beszélgetésekből pedig lassan kegyetlen pszichothriller bontakozik ki.

Az előadás 2022-ben elnyerte a Fidelio „Ügy” elnevezésű elismerését, amellyel lapunk hiánypótló művészeti produkciókat támogat. A Darázs ugyanis egy izgalmas történeten keresztül beszél a bullying problémájáról, és segít felnyitni szemünket a szociális viszonyrendszerekben rejlő problémákra, mindannyiunk múltjában gyökerező, gyakran elhallgatott traumákra.

A darab főszereplőivel interjút is készítettünk, Sodró Eliza akkor úgy fogalmazott, fontos, hogy „felismerjük magát a jelenséget, hogy egy közösségen belül hogyan jöhet létre ilyesmi, miként rekesztenek ki embereket, hogyan lesz valakiből állandó áldozat.”

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Kapcsolódó

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.

Az Anno fesztivál részeként ezt követően november 25-én szombaton 10 és 14 óra között lemezbörzét és hanglemezborító kiállítást tartanak a Csokonai Rendezvényházban.

December 1-jén 19 órakor egyórás,

különleges hangulatú divatbemutató során ismerkedhetünk meg a 13 éve működő Romani Design, a világ első roma divatstúdiójának ikonikus darabjaival.

A produkciót a Varga Helena Band élőzenével kíséri.

December 9-én szombaton 11 és 17 óra között „Mostan kinyílt egy szép rózsavirág” címmel mutatja be adventi műsorát a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes. Egy nappal később pedig a Rutkai Bori Banda várja a gyerekeket téli koncertre. Az előadást követően kiállítás is nyílik az énekesnő téli festményeiből és illusztrációiból.

Az idei fesztivált december 15-én pénteken 19 órakor az Aranyakkord együttes koncertje zárja a Csokonai Rendezvényházban.

További részletek és jegyvásárlás a Csokonai15 oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Jelenet a Darázs című előadásból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.
Plusz ajánló

A mesés Debreceni Advent első hétvégéjének programkínálata

A Kossuth téren már talapzatban díszeleg a hatalmas, gyönyörű ezüstfenyő, és javában folynak a vásár, a jégpálya és az adventi kuckó építési munkálatai. E héten szombaton megnyit a mesés Debreceni Advent.
Plusz ajánló

Év végi lekerekítés a decemberi Fidelióval

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2023. decemberi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Művészettel, élményekkel a gyermekek felépüléséért – A MOL – Új Európa Alapítvány szociális pályázata

A MOL – Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító pályázata 80 millió forinttal támogatta idén a civil és egyházi szervezetek munkáját.