Plusz

Antal Mátyás a Fidelio Klasszik vendége

2019.11.29. 15:40
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása november 30-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Antal Mátyással, Kiss Mártonnal, Varga Ádámmal és Vitárius Piroskával.

Miskolc város hivatásos szimfonikus zenekara 2018-ban ünnepelte megalapításának 55. évfordulóját. A közel 80 fő profi zenészből álló együttes a város kulturális életének meghatározó szereplője. Tagjai elismert zeneművészek, a zenekar művészeti vezetője és dirigense Antal Mátyás Liszt Ferenc- és Bartók–Pásztory-díjas karmester. A Miskolci Szimfonikus Zenekar FényÁRnyék bérlete mindig vasárnap délután várja az Olasz Intézetbe a különleges koncertek kedvelőit. A bérlet második hangversenye igazi ünnepi hangulatot idéz advent második vasárnapján, december 8-án. Mozart C-dúr zongoraversenyét és Mahler Dal a Földről című alkotását hallhatjuk majd ezen a különleges kora esti koncerten kiváló művészek tolmácsolásában. Két csodálatos énekes: Schöck Atala és Kovácsházi István, egy fiatal virtuóz zongorista: Fejérvári Zoltán, egy kiváló dirigens: Antal Mátyás és egy nagyszerű együttes: a Miskolci Szimfonikus Zenekar jóvoltából. A délután során a XVIII. századi Bécsbe látogathatunk Mozart zenéjének segítségével, majd a századfordulós Bécset pillanthatjuk meg Mahler művén keresztül. Erről is kérdezzük Antal Mátyást, a zenekar művészeti vezetőjét, valamint arról is, hogy a bérlet eseményeit mi határozza meg, hogy állítják párba a zeneműveket, zeneszerzőket, mi köti össze őket?

Kiss Márton az írója és rendezője annak az ifjúsági előadásának, amely egy hírhedt politikus, nevezetesen Adolf Hitler, valamint egy három fős család történetén alapul. A méhek istene beszél a gyerekkorban elszenvedett sérelmek és azok személyiségre gyakorolt hatásáról, megfelelési kényszerről, manipulációról, szülőktől eltanult viselkedési mintákról és frusztrációkról. A Kolibri Pincében december 7-től látható produkció főszerepeit Grisnik Petra, Szanitter Dávid, Mészáros Tamás és Ruszina Szabolcs alakítják.

varga_adam-153228.jpg

Varga Ádám / Forrás: Facebook (Fotó/Forrás: Facebook)

A napokban mutatták be a B32 Galéria és Kultúrtérben Gergye Krisztián legújabb rendezését, a Mit tennél, ha ma meghalnék? című, Gyulay Eszter átirata alapján készült előadást. Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka (Hováth Lili); egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú (Varga Ádám); és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő (Simkó Katalin) a főszereplői a drámának. Az élet igazi megélését egymás által tapasztalják meg, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat. Lehetséges-e jól szeretni? Létezik-e felmentés egy anya számára, aki alkalmatlan jó anya lenni? Hol kezdődik a szeretet, és van-e határa az elfogadásnak? Képes lehet-e egy szülő megváltani a gyermekét? Egyáltalán tehetünk-e bármit is egy másik emberért? Vagy muszáj szembenéznünk sorsunk felett gyakorolt saját felelősségünkkel? Ezeket a sokunkat foglalkoztató kérdéseket boncolgatja az előadás, amely ADHD-val foglalkozó filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, valamint szakértők segítségével készült. A Mit tennél, ha ma meghalnék? előadást 16 éven felülieknek ajánlják. A Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció és a Másik Oldal közös bemutatója legközelebb december 15-én lesz látható. Az egyik főszereplővel, az ADHD-s Eriket alakító Varga Ádámmal beszélgetünk.

A Tercina Régizene Együttes 2009 őszén alakult, első koncertjüket 2009 decemberében adták a Szabó Ervin Könyvtár Dísztermében. Az együttes azóta is változatlan felállásban működik, tagjai Kállay Katalin (reneszánsz és barokk furulyák), Vitárius Piroska (reneszánsz és barokk hegedű), Győri István (lant, barokk gitár, vihuéla), és hűek az eredeti koncepcióhoz: régizenei műsorokat állítanak össze a zenei anyaghoz valamilyen módon kapcsolódó irodalmi és képzőművészeti társításokkal. Az évek során számos színművésszel dolgoztak együtt, az utóbbi években állandó partnereik Pápai Erika, Györgyi Anna és Kálid Artúr. 2019. december 15-én a FUGÁ-ban tízéves születésnapjukat ünneplik. Az esten mindhárom színművész jelen lesz. Legemlékezetesebb, legszeretettebb közös történeteiket, verseiket, zenéiket osztják meg a velük ünneplő közönséggel. Vitárius Piroskától azt is kérdezzük, mi az, ami igazán szerethetővé teszi manapság a régizenei előadásokat, a korhű hangszereket; mit ad zeneileg, zenei élményben a reneszánsz és a barokk zene a művésznek és a közönségnek; hova vitték el eddig műsoraikat, és hogyan készülnek a tízéves születésnapra?

vitarius_piroska-153520.jpg

Vitárius Piroska / Forrás: Tercina

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. december 1-jén, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Benedek Elek meséje és Paár Julcsi albuma a legkisebbeknek

Vasárnap délelőttönként a legkisebbeket célozzuk meg változatos tartalmakkal, hogy lekössük a fölös energiákat és még élvezetesebbé tegyük a négy fal között eltöltött időt. A sorozatban hétről hétre mesepremierekkel, táncházzal, zenei válogatásokkal és további érdekességekkel készülünk.
Plusz hír

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az eredetileg 2020. április 3. és 19. közöttre meghirdetett jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.