Plusz

Antal Mátyás a Fidelio Klasszik vendége

2019.11.29. 15:40
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása november 30-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Antal Mátyással, Kiss Mártonnal, Varga Ádámmal és Vitárius Piroskával.

Miskolc város hivatásos szimfonikus zenekara 2018-ban ünnepelte megalapításának 55. évfordulóját. A közel 80 fő profi zenészből álló együttes a város kulturális életének meghatározó szereplője. Tagjai elismert zeneművészek, a zenekar művészeti vezetője és dirigense Antal Mátyás Liszt Ferenc- és Bartók–Pásztory-díjas karmester. A Miskolci Szimfonikus Zenekar FényÁRnyék bérlete mindig vasárnap délután várja az Olasz Intézetbe a különleges koncertek kedvelőit. A bérlet második hangversenye igazi ünnepi hangulatot idéz advent második vasárnapján, december 8-án. Mozart C-dúr zongoraversenyét és Mahler Dal a Földről című alkotását hallhatjuk majd ezen a különleges kora esti koncerten kiváló művészek tolmácsolásában. Két csodálatos énekes: Schöck Atala és Kovácsházi István, egy fiatal virtuóz zongorista: Fejérvári Zoltán, egy kiváló dirigens: Antal Mátyás és egy nagyszerű együttes: a Miskolci Szimfonikus Zenekar jóvoltából. A délután során a XVIII. századi Bécsbe látogathatunk Mozart zenéjének segítségével, majd a századfordulós Bécset pillanthatjuk meg Mahler művén keresztül. Erről is kérdezzük Antal Mátyást, a zenekar művészeti vezetőjét, valamint arról is, hogy a bérlet eseményeit mi határozza meg, hogy állítják párba a zeneműveket, zeneszerzőket, mi köti össze őket?

Kiss Márton az írója és rendezője annak az ifjúsági előadásának, amely egy hírhedt politikus, nevezetesen Adolf Hitler, valamint egy három fős család történetén alapul. A méhek istene beszél a gyerekkorban elszenvedett sérelmek és azok személyiségre gyakorolt hatásáról, megfelelési kényszerről, manipulációról, szülőktől eltanult viselkedési mintákról és frusztrációkról. A Kolibri Pincében december 7-től látható produkció főszerepeit Grisnik Petra, Szanitter Dávid, Mészáros Tamás és Ruszina Szabolcs alakítják.

varga_adam-153228.jpg

Varga Ádám / Forrás: Facebook (Fotó/Forrás: Facebook)

A napokban mutatták be a B32 Galéria és Kultúrtérben Gergye Krisztián legújabb rendezését, a Mit tennél, ha ma meghalnék? című, Gyulay Eszter átirata alapján készült előadást. Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka (Hováth Lili); egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú (Varga Ádám); és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő (Simkó Katalin) a főszereplői a drámának. Az élet igazi megélését egymás által tapasztalják meg, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat. Lehetséges-e jól szeretni? Létezik-e felmentés egy anya számára, aki alkalmatlan jó anya lenni? Hol kezdődik a szeretet, és van-e határa az elfogadásnak? Képes lehet-e egy szülő megváltani a gyermekét? Egyáltalán tehetünk-e bármit is egy másik emberért? Vagy muszáj szembenéznünk sorsunk felett gyakorolt saját felelősségünkkel? Ezeket a sokunkat foglalkoztató kérdéseket boncolgatja az előadás, amely ADHD-val foglalkozó filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, valamint szakértők segítségével készült. A Mit tennél, ha ma meghalnék? előadást 16 éven felülieknek ajánlják. A Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció és a Másik Oldal közös bemutatója legközelebb december 15-én lesz látható. Az egyik főszereplővel, az ADHD-s Eriket alakító Varga Ádámmal beszélgetünk.

A Tercina Régizene Együttes 2009 őszén alakult, első koncertjüket 2009 decemberében adták a Szabó Ervin Könyvtár Dísztermében. Az együttes azóta is változatlan felállásban működik, tagjai Kállay Katalin (reneszánsz és barokk furulyák), Vitárius Piroska (reneszánsz és barokk hegedű), Győri István (lant, barokk gitár, vihuéla), és hűek az eredeti koncepcióhoz: régizenei műsorokat állítanak össze a zenei anyaghoz valamilyen módon kapcsolódó irodalmi és képzőművészeti társításokkal. Az évek során számos színművésszel dolgoztak együtt, az utóbbi években állandó partnereik Pápai Erika, Györgyi Anna és Kálid Artúr. 2019. december 15-én a FUGÁ-ban tízéves születésnapjukat ünneplik. Az esten mindhárom színművész jelen lesz. Legemlékezetesebb, legszeretettebb közös történeteiket, verseiket, zenéiket osztják meg a velük ünneplő közönséggel. Vitárius Piroskától azt is kérdezzük, mi az, ami igazán szerethetővé teszi manapság a régizenei előadásokat, a korhű hangszereket; mit ad zeneileg, zenei élményben a reneszánsz és a barokk zene a művésznek és a közönségnek; hova vitték el eddig műsoraikat, és hogyan készülnek a tízéves születésnapra?

vitarius_piroska-153520.jpg

Vitárius Piroska / Forrás: Tercina

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. december 1-jén, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Így készült a Partitúra szombathelyi adása

Szombathely felfedezésével ért véget a Partitúra legutóbbi évada. Werkvideó-sorozatunk utolsó darabjában Szent Márton szülővárosába kísértük el Miklósa Erika és Batta András országjáró műsorát, hogy megmutassuk a forgatás ellesett pillanatait.
Plusz advent

Javában tart az Advent Óbudán

E heti karácsonyi ajánlónkban december 11-17-i hétre kínálunk programot kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Plusz hír

A Szent István Bazilika előtti vásár lett Európa legszebb karácsonyi vására

Tavaly második helyezést ért el, idén azonban már a legtöbb szavazatot kapta a budapesti vásár, maga mögé utasítva többek között Bécset, Gdanskot és Brüsszelt.
Plusz kult50

Van véleményed a kultúráról?  – Elstartolt a Kult50 jelölőkampánya!

Kik azok a művészek, kulturális szereplők, akik 2019-ben a legnagyobb hatással voltak rád? Jelöld őket a kultúra ötven arca közé!
Plusz hír

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.