Plusz

Antal Mátyás a Fidelio Klasszik vendége

2019.11.29. 15:40
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása november 30-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Antal Mátyással, Kiss Mártonnal, Varga Ádámmal és Vitárius Piroskával.

Miskolc város hivatásos szimfonikus zenekara 2018-ban ünnepelte megalapításának 55. évfordulóját. A közel 80 fő profi zenészből álló együttes a város kulturális életének meghatározó szereplője. Tagjai elismert zeneművészek, a zenekar művészeti vezetője és dirigense Antal Mátyás Liszt Ferenc- és Bartók–Pásztory-díjas karmester. A Miskolci Szimfonikus Zenekar FényÁRnyék bérlete mindig vasárnap délután várja az Olasz Intézetbe a különleges koncertek kedvelőit. A bérlet második hangversenye igazi ünnepi hangulatot idéz advent második vasárnapján, december 8-án. Mozart C-dúr zongoraversenyét és Mahler Dal a Földről című alkotását hallhatjuk majd ezen a különleges kora esti koncerten kiváló művészek tolmácsolásában. Két csodálatos énekes: Schöck Atala és Kovácsházi István, egy fiatal virtuóz zongorista: Fejérvári Zoltán, egy kiváló dirigens: Antal Mátyás és egy nagyszerű együttes: a Miskolci Szimfonikus Zenekar jóvoltából. A délután során a XVIII. századi Bécsbe látogathatunk Mozart zenéjének segítségével, majd a századfordulós Bécset pillanthatjuk meg Mahler művén keresztül. Erről is kérdezzük Antal Mátyást, a zenekar művészeti vezetőjét, valamint arról is, hogy a bérlet eseményeit mi határozza meg, hogy állítják párba a zeneműveket, zeneszerzőket, mi köti össze őket?

Kiss Márton az írója és rendezője annak az ifjúsági előadásának, amely egy hírhedt politikus, nevezetesen Adolf Hitler, valamint egy három fős család történetén alapul. A méhek istene beszél a gyerekkorban elszenvedett sérelmek és azok személyiségre gyakorolt hatásáról, megfelelési kényszerről, manipulációról, szülőktől eltanult viselkedési mintákról és frusztrációkról. A Kolibri Pincében december 7-től látható produkció főszerepeit Grisnik Petra, Szanitter Dávid, Mészáros Tamás és Ruszina Szabolcs alakítják.

varga_adam-153228.jpg

Varga Ádám / Forrás: Facebook (Fotó/Forrás: Facebook)

A napokban mutatták be a B32 Galéria és Kultúrtérben Gergye Krisztián legújabb rendezését, a Mit tennél, ha ma meghalnék? című, Gyulay Eszter átirata alapján készült előadást. Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka (Hováth Lili); egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú (Varga Ádám); és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő (Simkó Katalin) a főszereplői a drámának. Az élet igazi megélését egymás által tapasztalják meg, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat. Lehetséges-e jól szeretni? Létezik-e felmentés egy anya számára, aki alkalmatlan jó anya lenni? Hol kezdődik a szeretet, és van-e határa az elfogadásnak? Képes lehet-e egy szülő megváltani a gyermekét? Egyáltalán tehetünk-e bármit is egy másik emberért? Vagy muszáj szembenéznünk sorsunk felett gyakorolt saját felelősségünkkel? Ezeket a sokunkat foglalkoztató kérdéseket boncolgatja az előadás, amely ADHD-val foglalkozó filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, valamint szakértők segítségével készült. A Mit tennél, ha ma meghalnék? előadást 16 éven felülieknek ajánlják. A Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció és a Másik Oldal közös bemutatója legközelebb december 15-én lesz látható. Az egyik főszereplővel, az ADHD-s Eriket alakító Varga Ádámmal beszélgetünk.

A Tercina Régizene Együttes 2009 őszén alakult, első koncertjüket 2009 decemberében adták a Szabó Ervin Könyvtár Dísztermében. Az együttes azóta is változatlan felállásban működik, tagjai Kállay Katalin (reneszánsz és barokk furulyák), Vitárius Piroska (reneszánsz és barokk hegedű), Győri István (lant, barokk gitár, vihuéla), és hűek az eredeti koncepcióhoz: régizenei műsorokat állítanak össze a zenei anyaghoz valamilyen módon kapcsolódó irodalmi és képzőművészeti társításokkal. Az évek során számos színművésszel dolgoztak együtt, az utóbbi években állandó partnereik Pápai Erika, Györgyi Anna és Kálid Artúr. 2019. december 15-én a FUGÁ-ban tízéves születésnapjukat ünneplik. Az esten mindhárom színművész jelen lesz. Legemlékezetesebb, legszeretettebb közös történeteiket, verseiket, zenéiket osztják meg a velük ünneplő közönséggel. Vitárius Piroskától azt is kérdezzük, mi az, ami igazán szerethetővé teszi manapság a régizenei előadásokat, a korhű hangszereket; mit ad zeneileg, zenei élményben a reneszánsz és a barokk zene a művésznek és a közönségnek; hova vitték el eddig műsoraikat, és hogyan készülnek a tízéves születésnapra?

vitarius_piroska-153520.jpg

Vitárius Piroska / Forrás: Tercina

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. december 1-jén, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Könyv

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.