Plusz

Antal Mátyás a Fidelio Klasszik vendége

2019.11.29. 15:40
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása november 30-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Antal Mátyással, Kiss Mártonnal, Varga Ádámmal és Vitárius Piroskával.

Miskolc város hivatásos szimfonikus zenekara 2018-ban ünnepelte megalapításának 55. évfordulóját. A közel 80 fő profi zenészből álló együttes a város kulturális életének meghatározó szereplője. Tagjai elismert zeneművészek, a zenekar művészeti vezetője és dirigense Antal Mátyás Liszt Ferenc- és Bartók–Pásztory-díjas karmester. A Miskolci Szimfonikus Zenekar FényÁRnyék bérlete mindig vasárnap délután várja az Olasz Intézetbe a különleges koncertek kedvelőit. A bérlet második hangversenye igazi ünnepi hangulatot idéz advent második vasárnapján, december 8-án. Mozart C-dúr zongoraversenyét és Mahler Dal a Földről című alkotását hallhatjuk majd ezen a különleges kora esti koncerten kiváló művészek tolmácsolásában. Két csodálatos énekes: Schöck Atala és Kovácsházi István, egy fiatal virtuóz zongorista: Fejérvári Zoltán, egy kiváló dirigens: Antal Mátyás és egy nagyszerű együttes: a Miskolci Szimfonikus Zenekar jóvoltából. A délután során a XVIII. századi Bécsbe látogathatunk Mozart zenéjének segítségével, majd a századfordulós Bécset pillanthatjuk meg Mahler művén keresztül. Erről is kérdezzük Antal Mátyást, a zenekar művészeti vezetőjét, valamint arról is, hogy a bérlet eseményeit mi határozza meg, hogy állítják párba a zeneműveket, zeneszerzőket, mi köti össze őket?

Kiss Márton az írója és rendezője annak az ifjúsági előadásának, amely egy hírhedt politikus, nevezetesen Adolf Hitler, valamint egy három fős család történetén alapul. A méhek istene beszél a gyerekkorban elszenvedett sérelmek és azok személyiségre gyakorolt hatásáról, megfelelési kényszerről, manipulációról, szülőktől eltanult viselkedési mintákról és frusztrációkról. A Kolibri Pincében december 7-től látható produkció főszerepeit Grisnik Petra, Szanitter Dávid, Mészáros Tamás és Ruszina Szabolcs alakítják.

varga_adam-153228.jpg

Varga Ádám / Forrás: Facebook (Fotó/Forrás: Facebook)

A napokban mutatták be a B32 Galéria és Kultúrtérben Gergye Krisztián legújabb rendezését, a Mit tennél, ha ma meghalnék? című, Gyulay Eszter átirata alapján készült előadást. Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka (Hováth Lili); egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú (Varga Ádám); és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő (Simkó Katalin) a főszereplői a drámának. Az élet igazi megélését egymás által tapasztalják meg, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat. Lehetséges-e jól szeretni? Létezik-e felmentés egy anya számára, aki alkalmatlan jó anya lenni? Hol kezdődik a szeretet, és van-e határa az elfogadásnak? Képes lehet-e egy szülő megváltani a gyermekét? Egyáltalán tehetünk-e bármit is egy másik emberért? Vagy muszáj szembenéznünk sorsunk felett gyakorolt saját felelősségünkkel? Ezeket a sokunkat foglalkoztató kérdéseket boncolgatja az előadás, amely ADHD-val foglalkozó filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, valamint szakértők segítségével készült. A Mit tennél, ha ma meghalnék? előadást 16 éven felülieknek ajánlják. A Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció és a Másik Oldal közös bemutatója legközelebb december 15-én lesz látható. Az egyik főszereplővel, az ADHD-s Eriket alakító Varga Ádámmal beszélgetünk.

A Tercina Régizene Együttes 2009 őszén alakult, első koncertjüket 2009 decemberében adták a Szabó Ervin Könyvtár Dísztermében. Az együttes azóta is változatlan felállásban működik, tagjai Kállay Katalin (reneszánsz és barokk furulyák), Vitárius Piroska (reneszánsz és barokk hegedű), Győri István (lant, barokk gitár, vihuéla), és hűek az eredeti koncepcióhoz: régizenei műsorokat állítanak össze a zenei anyaghoz valamilyen módon kapcsolódó irodalmi és képzőművészeti társításokkal. Az évek során számos színművésszel dolgoztak együtt, az utóbbi években állandó partnereik Pápai Erika, Györgyi Anna és Kálid Artúr. 2019. december 15-én a FUGÁ-ban tízéves születésnapjukat ünneplik. Az esten mindhárom színművész jelen lesz. Legemlékezetesebb, legszeretettebb közös történeteiket, verseiket, zenéiket osztják meg a velük ünneplő közönséggel. Vitárius Piroskától azt is kérdezzük, mi az, ami igazán szerethetővé teszi manapság a régizenei előadásokat, a korhű hangszereket; mit ad zeneileg, zenei élményben a reneszánsz és a barokk zene a művésznek és a közönségnek; hova vitték el eddig műsoraikat, és hogyan készülnek a tízéves születésnapra?

vitarius_piroska-153520.jpg

Vitárius Piroska / Forrás: Tercina

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. december 1-jén, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Jazz/World

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.
Zenés színház

Fontos, hogy a magyar lelkünk is benne legyen ezekben az előadásokban

A Budavári Palotakoncert meghívott vendégeként augusztus 8-án két erdélyi művész, Hary Judit és Fülöp Márton is szívhez szóló, emlékezetes élményt nyújtó produkciókkal készül megajándékozni az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel a közelgő gála kapcsán arról is beszélgettünk, hogy határon túli magyarokként miért kiemelkedő fontosságú számukra ez a találkozás és maga az operett műfaj.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Art is Business: díjátadó és konferencia az idei évben

Már lehet nevezni és jelölni az Art is Business Díjra, decemberben pedig megrendezik az első Art is Business Konferenciát a Trafóban.
Plusz ajánló

15 éves az ország leghosszabb összművészeti fesztiválja, a Kultkikötő

Egészen pontosan 2006. július 14-én, Mohácsi János Veszett fejsze című előadásával kezdődött el a Kultkikötő története. A lelkesedésből induló kezdeményezés (egyik) küldetése az volt, hogy életet leheljen a Balaton-parton található kihasználatlan szabadtéri játszóhelyekbe, és ez által elérhetővé tegye a helyiek és a nyaralóközönség számára a minőségi szórakozást.
Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.
Plusz ajánló

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Az érdeklődők az Agóra hídján végigsétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd távcsövön keresztül csodálhatják meg a Jupitert, a Szaturnuszt, a Holdat és egy távolodó üstököst is.