Plusz

Antal-napi vigasság a Gödöllői Királyi Kastélyban

2023.06.01. 10:55
Ajánlom
Idén különleges családi nappal várja látogatóit a Gödöllői Királyi Kastély június 18-án, amely az építtetőnek Grassalkovich I. Antalnak állít emléket. Az egésznapos programban többek között meseelőadás, koncertek, épülettörténeti séta és múzeumpedagógiai foglalkozások is szerepelnek.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal (1694–1771) gróf 1735 után kezdte meg a gödöllői kastély építtetését. Az első építési szakasz 1745-ig tartott: Mayerhoffer András tervei alapján ekkorra készült el a belső udvart közrefogó első U-alak, a díszteremmel és a főúri lakosztályokkal. 1746 és 1749 között két új szárnnyal bővült az épület mindkét oldalon: a déli szárnyban istálló és szénapadlás kapott helyet, az északi szárnyban pedig ekkor készült el a ma is működő római katolikus templom.

Ebben az állapotában láthatta a kastélyt Mária Terézia királynő, aki 1751-ben látogatta meg Grassalkovichot Gödöllőn.

Ezt követően Grassalkovich I. Antal élete végéig több szakaszban folytatta a kastély bővítését és átépítését. 2023. június 18-án a grófra emlékezve egésznapos családi programokkal készül a Gödöllői Királyi Kastély vendégei részére.

Látogasson el az ünnepi programokra és töltődjön fel élményekkel családja körében!

Program

 • 10.00   Koszorúzás gróf Grassalkovich Antal szobránál
 • 10.30   Minka Nagyi nyomában – barangolás a barokk kastélyban, múzeumpedagógiai foglalkozás
 • 11.00   Grassalkovich I. Antal tiszteletére magyarországi német és szlovák nemzetiségi kultúrcsoportok műsora a Díszudvaron
 • 13.30   Épülettörténeti séta (belépőjegy: 2.000 Ft/fő)
 • 14.00   Barokk áriák gyöngyszemei – előadja Táibl Eszter és Tóth Petra, zongorán kísér Fialovszky Márk
 • 15.00   A királykisasszony cipője  a Kalimpa Színház meseelőadása a Díszudvaron
 • 16.00   Elemér-túra 2. Merre van a Barokk színház? Fedezd fel a rejtvények segítségével! – múzeumpedagógiai foglalkozás
 • 18.30   Gödöllői Városi Fúvószenekar Nyárköszöntő Hangversenye a Díszudvaron
  Műsoron: klasszikus zenei átiratok, fúvószenekarra írott művek, kortárs magyar és külföldi zeneszerzők darabjai, valamint könnyűzenei feldolgozások, átiratok. Vezényel: Ella Attila / Belépőjegy ára: 3.000Ft/fő felnőtt, 2.000Ft/fő diák/nyugdíjas
 • 10.00-17.30 Játék a barokk kastély makettben beöltözéssel – ingyenes!

A Múzeumpedagógiai foglalkozásokra a belépőjegy ára: 3-6 éves gyermekeknek 2.200 Ft/fő, 6 éves kortól gyermekeknek 2.600 Ft/fő, felnőtteknek 4.200 Ft/fő, családi jegy: 10.500 Ft

A Gödöllői Királyi Kastély honlapján további információk olvashatók. 

Fejléckép: Gödöllői Királyi Kastély (forrás: Gödöllői Királyi Kastély)

Támogatott tartalom.

Gödöllői Királyi Kastély

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik legnagyobb alapterületű barokk épületegyüttese, amely szépsége és kulturális programjainak sokszínűsége miatt kihagyhatatlan látnivaló. Grassalkovich I. Antal építtette az 1735-ös években, ám széleskörű ismeretségre a kiegyezés utáni időszakban tett szert.

Ferenc József és Sisi koronázási ajándékként kapta meg a kastélyt, állandó kiállításának nagy része máig ennek a korszaknak állít emléket.

A XX. században szovjet laktanyaként és szociális otthonként is működő műemléket több, mint 25 évvel ezelőtt nyitották ki újra a látogatók előtt. 2011-ben a Európai Unió soros elnökségi helyszíneként szolgált. Az utóbbi években számos kulturális programnak ad otthont a komolyzenei koncerteken át a színházi előadásokig. Rendezvényhelyszínként és kiemelt turisztikai attrakcióként is rengeteg élmény otthona.

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.
Plusz ajánló

Remek művészek vallanak saját életükről egy új stand up sorozatban 

Az Egy életem elnevezésű önéletrajzi stand up sorozat első estjén, szeptember 30-án Grecsó Krisztián író áll színpadra, őt követi majd Szinetár Dóra színész-, énekesnő, valamint Mucsi Zoltán színművész.