Plusz

Antal-napi vigasság a Gödöllői Királyi Kastélyban

2023.06.01. 10:55
Ajánlom
Idén különleges családi nappal várja látogatóit a Gödöllői Királyi Kastély június 18-án, amely az építtetőnek Grassalkovich I. Antalnak állít emléket. Az egésznapos programban többek között meseelőadás, koncertek, épülettörténeti séta és múzeumpedagógiai foglalkozások is szerepelnek.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal (1694–1771) gróf 1735 után kezdte meg a gödöllői kastély építtetését. Az első építési szakasz 1745-ig tartott: Mayerhoffer András tervei alapján ekkorra készült el a belső udvart közrefogó első U-alak, a díszteremmel és a főúri lakosztályokkal. 1746 és 1749 között két új szárnnyal bővült az épület mindkét oldalon: a déli szárnyban istálló és szénapadlás kapott helyet, az északi szárnyban pedig ekkor készült el a ma is működő római katolikus templom.

Ebben az állapotában láthatta a kastélyt Mária Terézia királynő, aki 1751-ben látogatta meg Grassalkovichot Gödöllőn.

Ezt követően Grassalkovich I. Antal élete végéig több szakaszban folytatta a kastély bővítését és átépítését. 2023. június 18-án a grófra emlékezve egésznapos családi programokkal készül a Gödöllői Királyi Kastély vendégei részére.

Látogasson el az ünnepi programokra és töltődjön fel élményekkel családja körében!

Program

 • 10.00   Koszorúzás gróf Grassalkovich Antal szobránál
 • 10.30   Minka Nagyi nyomában – barangolás a barokk kastélyban, múzeumpedagógiai foglalkozás
 • 11.00   Grassalkovich I. Antal tiszteletére magyarországi német és szlovák nemzetiségi kultúrcsoportok műsora a Díszudvaron
 • 13.30   Épülettörténeti séta (belépőjegy: 2.000 Ft/fő)
 • 14.00   Barokk áriák gyöngyszemei – előadja Táibl Eszter és Tóth Petra, zongorán kísér Fialovszky Márk
 • 15.00   A királykisasszony cipője  a Kalimpa Színház meseelőadása a Díszudvaron
 • 16.00   Elemér-túra 2. Merre van a Barokk színház? Fedezd fel a rejtvények segítségével! – múzeumpedagógiai foglalkozás
 • 18.30   Gödöllői Városi Fúvószenekar Nyárköszöntő Hangversenye a Díszudvaron
  Műsoron: klasszikus zenei átiratok, fúvószenekarra írott művek, kortárs magyar és külföldi zeneszerzők darabjai, valamint könnyűzenei feldolgozások, átiratok. Vezényel: Ella Attila / Belépőjegy ára: 3.000Ft/fő felnőtt, 2.000Ft/fő diák/nyugdíjas
 • 10.00-17.30 Játék a barokk kastély makettben beöltözéssel – ingyenes!

A Múzeumpedagógiai foglalkozásokra a belépőjegy ára: 3-6 éves gyermekeknek 2.200 Ft/fő, 6 éves kortól gyermekeknek 2.600 Ft/fő, felnőtteknek 4.200 Ft/fő, családi jegy: 10.500 Ft

A Gödöllői Királyi Kastély honlapján további információk olvashatók. 

Fejléckép: Gödöllői Királyi Kastély (forrás: Gödöllői Királyi Kastély)

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.