Plusz

Anyagi csőd

Nincs pénz, nincsenek húrok, fizetés, hangszerek. Csőd van, sztrájkolunk. De legalább van időm írni...

Nagyon ideje, hogy beszámoljak az elmúlt 1-2 hónapról, kezdem a legfontosabbal, a mocskos anyagiakkal.


Minden a lehető legjobban menne, ha nem hiányozna egy apróság, és ez a pénz. Ez az apróság pedig döntő tényező. Igaz, az önkormányzat immáron két hónapja, hogy aláírta a szerződést a zeneiskolával, melynek értelmében 99.000 Boliviánóval gazdálkodhatunk ebben az évben, melynek első negyed évi részletét - elvileg - e szerződés aláírásával egyidejűleg utalják. Ez azonban nem történt meg, sem akkor, sem a rákövetkező héten (ahogyan ígérték), sem a rákövetkező hónapban, sem mostanáig. És a bökkenő az, hogy az aláírt papírral még nem lehet sem hegedűt vagy húrokat venni, sem a professzorokat megfizetni. Itt vagyunk hát immár május elején, és tanáraink még nem kaptak januári fizetést. És hogy ezt meddig lehet csinálni? Eltaláltátok, nem sokáig. Csodával határos a kollégák türelme, hogy meddig bírták, de mostanra elfogyott. Mario, aki február elején új tanárként érkezett, két hónapot dolgozott ingyen, míg aztán április elején bedobta a törölközőt, és itt hagyott minket. Lett lehetősége, hogy továbbtanuljon, hát ment. Szerződése még nem volt - hisz hogyan kössünk olyan szerződést, melynek pénz hiányában nem tudunk eleget tenni - így szabad ember, nem tudjuk visszatartani. A kezdőkkel április elejére terveztük, hogy szolfézs előkészítő után kezdhetik a hangszeres órákat, de ahhoz hangszerek is kellenek, ahhoz pedig pénz. Így aztán folyatódott az elmélet-kurzus. Nagyhét előtt aztán Amanciónak is betelt a pohár. Itt van ugyan még, de két hete sztrájkot hírdetett, amiben - úgy gondolom - teljesen igaza van, és szolidalításból követem példáját. A Nagyhetet még végigcsináltam kórussal, zenekarral, hisz az ünnep az ünnep, és Jézus mit sem tehet az önkormányzat hibájáról. Mostanra viszont teljes üzemszünet van. Érdemben nem is tudnánk dolgozni, hisz nem csak a fizetés hiányzik, hanem a húrok is. Nem tudom, az éghajlat teszi-e, vagy az itt használt húrok silány minősége, de teljesen hétköznapi, hogy a zenekarban naponta átlag egy E-húr elszakad. Amíg van a szekrényben másik, nincs gond, csak hogy már jó másfél hónapja nincs. Először a középhaladó csoportban húztuk le a rolót. Itthagyták a hegedűket, hogy ha a zenekarban elszakad egy húr, ezekről szedjük le. Most már úgy tudom, ezekből is csak egy-kettőn van E-húr. Ha tehát most valaki kérdezi, mikor lesz óra, elküldjük, hogy kérdezze meg a polgármester úrtól.

És mondjak valamit? Jól esik egy kis szünet! Mondjuk csak meg őszintén, nekem inkább ürügy mint sem ok az anyagi hiány a sztrájkra. Nagyon rám fér a pihenés. Az elmúlt hetekben többet dolgoztam, mint amit hosszútávon egészségesen bírok. Most végre kialszom magam. Meg aztán kihasználtam ezt a hetet, hogy végre elutazzak Santa Ana-ba, hogy látogassak és tárgyaljak testvérzeneiskolákkal a környéken. Meg arra, hogy blogjaim tetemes lemaradásait pótoljam. És holnap megint megyünk az önkormányzathoz verni az asztalt, és ha még mindig nincs pénz, azt hiszem nagyobb utazásra fogom használni a nyert időt. Végülis hat hónapja hogy itt vagyok, és szűkebb környezetemen kívül semmit sem láttam még Bolíviából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Vizuál

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Klasszikus

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Plusz hír

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.