Plusz

Anyák napi ajándékok a Fidelio szerkesztőségétől

2022.04.30. 23:30
Ajánlom
Sok minden eszünkbe jut, ha az édesanyákra, anyák napjára, az anya-gyermek kapcsolatokra gondolunk. Szerkesztőségünk tagjai egy kis virtuális csokrot nyújtanak át, mindannyian egy-egy olyan művet ajánlanak, ami szimbolikusan vagy személyes kapcsolódáson keresztül az ünnephez kötődik a számukra.

Várhegyi András, főszerkesztő – Simon & Garfunkel: The Sounds of Silence

„Hello darkness, my old friend…” – emlékszem, hogyan hasított bele a csendbe egy színházi előadáson a magyar származású Paul Simon és zenésztársa, Art Garfunkel (mindketten tavaly ünnepelték 80. születésnapjukat) jól ismert dala. A produkció a Fédra Fitness volt, Csákányi Eszter alakította benne a tragikus sorsú királynét, aki beleszeret mostohafiába, Hippolütoszba.

Tíz évvel később, idén tavasszal Csákányi Eszter egy táncstúdióban játssza (majdnem) önálló estjét, Amikor találkoztam Barisnyikovval címmel, amelyben, ha csak egy pillanatra is, de ismét felcsendül az ismert kezdődallam, ami rögtön összeköt időt, teret, művészt és nézőt. Erre képes ez a különleges dal: minél többen ismerik meg, annál több generációt forraszt egybe különleges atmoszférájával.

Az 1965-ös szerzeményt szerencsére a formáció felbomlása óta is számos alkalommal újra előadták már, az egyik ilyen fellépésük 2009-ben a New York-i Madison Square Gardenben volt, elképesztő hangulatban. Itt hallgatható meg:

Vass Antónia, rovatvezető – Oláh Ibolya: Anyának

Oláh Ibolya dala főhajtás az édesanyák áldozatos munkája előtt. Olyan anyákról szól, akik sokszor saját vágyaikat feladva fáradoznak azért, hogy a gyereküknek minél szebb élete legyen.

„Nézem, hogy rajzol arcodra gond, meg bánat arcokat. És hányat adtam én, miközben értem vívtál harcokat” – énekli, felidézve a mindennapok fájdalmait és kihívásait. A dalból mégsem a megbánás, sokkal inkább a köszönet és hála sugárzik egy őrangyal felé.

Hujber Katalin, szerkesztő – Queen: It's A Beautiful Day

Hát nem jutottunk el Párizsba… És azt sem tudom, hogy ezt a dalt hallgattuk-e együtt, vagy már nem, de biztos szeretted volna, ahogy rajongtad Dustint Hoffmant minden halmazállapotában, vagy Polcz Alaine-t vagy B. Kéry Ilona Kertem című könyvét és írójának, Borsos Miklós feleségének egész lényét. Meg Maupassant-t. Annyi mindent megmutatnék: hogy mit csináltak az amerikaiak az Őrült nők ketrecéből, és hogy hová változott a világ az Eldorádó óta. Nem mindent szeretnél. De ezt a fájó, messzezengő dalt biztosan. Most már a Tiéd is.

Kondor Kata, rovatvezető – Ralph Vaughan Williams: A felszálló pacsirta

Anyukám gyerekkorában hegedülni tanult, és ma is nagyon közel áll hozzá mindaz a muzsika, amit erre a csodálatos hangszerre írtak. Ezért anyák napja alkalmából szóljon neki, és minden édesanyának Vaughan Williams magasztos, mégis meghitt hangulatú természetfestő darabja, A felszálló pacsirta. Ez a szárnyaló dallam, amely a madárdalt egészen élethűen utánozza, olyan gyönyörű természeti képet fest elénk, amihez a legszebb virágcsokor sem fogható. Remélem, anyukámnak tetszik majd a felemelő hegedűszóló, és mindazokat, akik meghallgatják, megérinti az ébredő természet varázsa.

Canjavec Judit, lapigazgató – Ana Carolina: Resposta da Rita ft. Chico Buarque

Nagyon sok szeretettel ajánlom egy csodálatos brazil énekesnő, Ana Carolina Resposta da Rita című dalát, amely zenei válasz egy élő brazil legenda, Chico Buarque Rita című, régi nagy slágerére. Chico maga is megjelenik a klipben és a válaszra énekli feleletként az eredeti melódiát. Így lesz valódi ínyenc, zenei kérdés-felelek a Válasz Ritának című feldolgozásból. Régi és új, születés és változás, kérdés és felelet. Hiszen ez az élet, nem?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja a fizikai Nobel-díjat

Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus kapja a fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint.
Plusz ajánló

A művészet és bor találkozása a Pesti Vigadóban

Különleges programmal várják a bor és a művészet szerelmeseit október 25-én: a Pesti Vigadó programján egyebek közt tárlatvezetéseken, valamint borkóstolón vehetünk részt.
Plusz hír

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Plusz ajánló

Október 2-tól érkeznek a Német Kulturális Napok

Az ALL-IN Debrecen égisze alatt 2023. október 2-6. között koncert, színházi előadás, mozifilmek, valamint a Német Egység Napja alkalmából szervezett ünnepi ülés és pódiumbeszélgetések várják a látogatókat.
Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.