Plusz

Anyák napi ajándékok a Fidelio szerkesztőségétől

2022.04.30. 23:30
Ajánlom
Sok minden eszünkbe jut, ha az édesanyákra, anyák napjára, az anya-gyermek kapcsolatokra gondolunk. Szerkesztőségünk tagjai egy kis virtuális csokrot nyújtanak át, mindannyian egy-egy olyan művet ajánlanak, ami szimbolikusan vagy személyes kapcsolódáson keresztül az ünnephez kötődik a számukra.

Várhegyi András, főszerkesztő – Simon & Garfunkel: The Sounds of Silence

„Hello darkness, my old friend…” – emlékszem, hogyan hasított bele a csendbe egy színházi előadáson a magyar származású Paul Simon és zenésztársa, Art Garfunkel (mindketten tavaly ünnepelték 80. születésnapjukat) jól ismert dala. A produkció a Fédra Fitness volt, Csákányi Eszter alakította benne a tragikus sorsú királynét, aki beleszeret mostohafiába, Hippolütoszba.

Tíz évvel később, idén tavasszal Csákányi Eszter egy táncstúdióban játssza (majdnem) önálló estjét, Amikor találkoztam Barisnyikovval címmel, amelyben, ha csak egy pillanatra is, de ismét felcsendül az ismert kezdődallam, ami rögtön összeköt időt, teret, művészt és nézőt. Erre képes ez a különleges dal: minél többen ismerik meg, annál több generációt forraszt egybe különleges atmoszférájával.

Az 1965-ös szerzeményt szerencsére a formáció felbomlása óta is számos alkalommal újra előadták már, az egyik ilyen fellépésük 2009-ben a New York-i Madison Square Gardenben volt, elképesztő hangulatban. Itt hallgatható meg:

Vass Antónia, rovatvezető – Oláh Ibolya: Anyának

Oláh Ibolya dala főhajtás az édesanyák áldozatos munkája előtt. Olyan anyákról szól, akik sokszor saját vágyaikat feladva fáradoznak azért, hogy a gyereküknek minél szebb élete legyen.

„Nézem, hogy rajzol arcodra gond, meg bánat arcokat. És hányat adtam én, miközben értem vívtál harcokat” – énekli, felidézve a mindennapok fájdalmait és kihívásait. A dalból mégsem a megbánás, sokkal inkább a köszönet és hála sugárzik egy őrangyal felé.

Hujber Katalin, szerkesztő – Queen: It's A Beautiful Day

Hát nem jutottunk el Párizsba… És azt sem tudom, hogy ezt a dalt hallgattuk-e együtt, vagy már nem, de biztos szeretted volna, ahogy rajongtad Dustint Hoffmant minden halmazállapotában, vagy Polcz Alaine-t vagy B. Kéry Ilona Kertem című könyvét és írójának, Borsos Miklós feleségének egész lényét. Meg Maupassant-t. Annyi mindent megmutatnék: hogy mit csináltak az amerikaiak az Őrült nők ketrecéből, és hogy hová változott a világ az Eldorádó óta. Nem mindent szeretnél. De ezt a fájó, messzezengő dalt biztosan. Most már a Tiéd is.

Kondor Kata, rovatvezető – Ralph Vaughan Williams: A felszálló pacsirta

Anyukám gyerekkorában hegedülni tanult, és ma is nagyon közel áll hozzá mindaz a muzsika, amit erre a csodálatos hangszerre írtak. Ezért anyák napja alkalmából szóljon neki, és minden édesanyának Vaughan Williams magasztos, mégis meghitt hangulatú természetfestő darabja, A felszálló pacsirta. Ez a szárnyaló dallam, amely a madárdalt egészen élethűen utánozza, olyan gyönyörű természeti képet fest elénk, amihez a legszebb virágcsokor sem fogható. Remélem, anyukámnak tetszik majd a felemelő hegedűszóló, és mindazokat, akik meghallgatják, megérinti az ébredő természet varázsa.

Canjavec Judit, lapigazgató – Ana Carolina: Resposta da Rita ft. Chico Buarque

Nagyon sok szeretettel ajánlom egy csodálatos brazil énekesnő, Ana Carolina Resposta da Rita című dalát, amely zenei válasz egy élő brazil legenda, Chico Buarque Rita című, régi nagy slágerére. Chico maga is megjelenik a klipben és a válaszra énekli feleletként az eredeti melódiát. Így lesz valódi ínyenc, zenei kérdés-felelek a Válasz Ritának című feldolgozásból. Régi és új, születés és változás, kérdés és felelet. Hiszen ez az élet, nem?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.