Plusz

Áprilisban Dés, Parti Nagy és Závada Pál is fellép az Óbudai Társaskörben

2022.03.29. 12:30
Ajánlom
A következő hónapban az igényes kultúra barátai kis túlzással akár naponta betérhetnek az óbudai Kiskorona utca 7-be. Az Óbudai Társaskör áprilisi programja rávilágít, hogyan építsünk művészbarát közönséget: igényes kínálattal. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk.

„Ez az est nagy ünnep lesz, a magyar kultúra ünnepe, sok drámával, humorral és zenével. Napjainkban egy ilyen kulturális eseménynek különösen nagy jelentősége van, hiszen túl azon, hogy nagy formátumú alkotók adják elő műveiket, a hagyományos irodalmi estekkel ellentétben

itt az írók olyan írásaikat olvassák fel, amelyek rezonálnak a korra, a pillanatra, amiben mindnyájan élünk. Ez a jelenidejűség nem mindennapi előadást ígér.  A szöveg és zene párbeszéde, a zenészek reakciója csak fokozza, erősíti ezt az élményt”

– nyilatkozta Dés László az Össz-hangban az Esterházyval című, április 14-én színpadra kerülő estről.     

Rafał Aleksander Łuszczewski április 22-én ad hangversenyt az Óbudai Társaskörben. A lengyel művész 16 évesen a Tokiói Szimfonikus Zenekarral debütált Japánban, ezután Észak- és Dél-Amerika, Ázsia, Ausztrália, Afrika, Közel-Kelet koncerttermeiben, és szinte az összes európai zenei színpadon fellépett. A világ számos pontján egyetemi vendégprofesszor és előadó. 2001 óta a Steinway művészeként szerepel a rangos, New York-i The Steinway & Sons Artists' Roster zongoristáinak listáján.

Luszczewski-DSC_0155-1-112005.jpg

Rafał Aleksander Łuszczewsk (Fotó/Forrás: Óbudai Társaskör)

A klasszikus zenei helyszínen áprilisban a klezmer és a világzenei alapokra épülő jazz műfaja is képviselteti magát. Április 8-án lép színpadra Jávori Ferenc Fegya zenekara, a Budapest Klezmer Band. Klezmer varázs című összeállításuk színes válogatást vonultat fel a tradicionális zsidó zenei feldolgozásokból. 

23-án az Eastwing Group tagjai, Kéri Gábor (gitár), Frankie Látó (hegedű), Megyaszay István (basszusgitár), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek) várják a közönséget magyar gyökerű világzenei és jazz produkciókkal, amelyeket népdalfeldolgozások, modern afro és dubstep ritmusok tesznek egyedivé

Váradi Gyula, a Virtuózok 2016-os győztese mesterével, ifj. Lakatos Györggyel lép színpadra a Kiskorona7-ben április 29-én. Forsz címmel adnak koncertet, amelyen elhangzik többek közt Mozart: A-dúr hegedű-zongora szonátája, valamint Bach, Jean-Marie Leclair, Bartók és Brahms kamaraművei.

A Dalok a kispipából című Seress Rezső-est nem ismeretlen a közönség számára: a Fesztbaum Béla szerkesztette műsor évek óta hatalmas népszerűségnek örvend. „Felemelő élmény a zenekarral és a közönséggel együtt újra és újra találkozni a Seress-legendával, keresni a titkot, miként képes egy képzetlen, egy ujjal pötyögő kocsmazongorista életműve érvényesen megszólalni napjainkban is” – mondja a művész, akit a Berki Sándor vezette Kék Duna Koncert-Szalonzenekar kísér április 30-án is.

EDV_3445-094523.jpg

Fesztbaum Béla (Fotó/Forrás: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon)

A szerelem, férfi és nő kapcsolata a témája Papp János színművész estjének. Karinthy Frigyes prózáiból, József Attila verseiből és Shakespeare szonettjeiből válogat. A szerelem, mint örök szépség és probléma nemcsak szóban lesz élővé: az esten Gerendás Péter muzsikál, saját dalaival teszi teljessé az előadást. A program április 11-én látható az Óbudai Társaskörben.

A hónap klasszikus zenei ajánlatai között „A legvidámabb barokk-ként” is ismert, Németh Zsombor által alapított Simplicissimus Kamaraegyüttes 6-án koncertezik a Társaskörben. Telemann burleszkjei című összeállításukban a szerző négy művét játsszák el.

10-én az Óbudai Kamarazenekar virágvasárnapi hangversenyét Gazda Péter vezényli, az együttes több mint tíz év után most játszik először együtt a Budapesti Vándor Kórussal.

A Társaskör 1995 óta ad helyszínt a Házikoncertek Kósa György műveiből című hangversenynek,24-én a Lélektől lélekig című lemezbemutató koncertre kerül sor a 125 éve született szerző emlékére. Közreműködik Korondi Anna (ének), Line Ildikó (hegedű), Bányai Miklós (brácsa), Kiss-Domonkos Judit (gordonka), Szalai András (cimbalom), Kósa Gábor (zongora), és Korhecz Imola előadóművész.

Az állandó sorozatok közül 24-én tartják a Játékos muzsika 7x10 percben című műsorfolyam következő részét Czigány Györggyel, a Nagy zenészek, nagy szerelmek következő részében pedig Rachmanyinov lesz a főszereplő Bősze Ádám informatív, humorral fűszerezett előadásában április 28-án.

Fejléckép: Esterházy Péter és Dés László a 2016-s könyvhéten (fotó: Mohai Balázs / MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.