Plusz

Arcokkal a jövő felé

Az elmúlt napokban a Zeneakadémián zsűriztem. Az intézmény az Európai Szociális Alap támogatásával „válogatott" fiatalok, kiemelkedő tehetségek számára indít plusz képzést, amely a világban való eligazodásra, az önmenedzselésre készíti fel a művészeket. A hallgatók tudásbázisát olyan aprónak tűnő, ám egyáltalán nem mellékes kérdéskörökkel szélesítik, mint az öltözködés vagy akár tárgyalási szituációban való íratlan viselkedési normák.

A zsűriben nem zeneakadémiai professzorok foglaltak helyet - bizonyára a függetlenség előnye miatt külső bírákat kértek fel. Szinetár Miklóssal, Zimányi Zsófiával, Igricz Györggyel, Hollós Mátéval, Gedényi Ildikóval és Erdődy Orsolyával hallgattam a jelentkezők tizenöt perces koncertszerű műsorát, akik a hangszeres bemutató után beszélgetésen vettek részt, hogy fellépésükről, nyelvtudásukról és személyiségükről is képet kaphassunk.

Huszonnégy fiatal közül négy hallgatót választottunk ki a különlegesen intenzív kurzusra és további hatot arra, hogy lehetőségük legyen megismerni azokat a technikákat, amelyek a művészi teljesítményen túl fontosak ahhoz, hogy Európában vagy világszinten érvényesülhessen egy hazai muzsikus.

A kezdeményezés lényege az, hogy ezeket az ismereteket ne azok kapják, akiknek alapvetően van érzékük a tárgyalási helyzetek kezeléséhez, ne adj' Isten menedzser-vénával rendelkeznek, hanem a legjobb hangszertudással rendelkező hallgatók, akik tudásuk alapján nemzetközi színtéren is esélyesek a sikeres pályára. Szívesen megemlítem a négy kiemelkedő hallgatót: lehetőséget kapott Tóth Zsuzsanna fuvolista, Namoradze Nikoloz zongorista, Razvaljajeva Anasztázia hárfás és Mohai Bálint fagottos.

Amellett, hogy nagyon jó és építő kezdeményezésnek tartom ezt a fajta művész-személyiségfejlesztést, jó érzéssel tölt el a fiatal tehetségekkel való találkozás - általuk, bennük látom a hazai zenei élet jövőjét. Külön meglepetés volt számomra Pászthy Júlia növendéke, egy rendkívül megkapó fiatal szoprán, Baráth Emőke, akinek produkciója igen meggyőző volt számomra, úgyhogy a hölgy a közeljövőben bemutatkozási lehetőséget kap az Operában is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

„Többféle szépség létezik” – Varga Erika és Wiedemann Bernadett a Kult50-ben

Varga Erika ötvösművész, tervező a Romani Designért, Wiedemann Bernadett operaénekes Az álarcosbálban és a Candide-ban nyújtott alakításáért került be a Kult50-be. A két alkotó családról, tradícióról, szépségről és a kedves szigorról beszélget videónkban.
Plusz videó

Így készült a Partitúra Zala-megyei adása

Tévétorony, bivalyfarm, Bezeréd - a zalai dombok alatt kalandozik a Partitúra, werkvideó-sorozatunkban bepillantunk a kulisszák mögé. Ezúttal Zala-megyébe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát. 
Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala-megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével.