Plusz

Arcokkal a jövő felé

2010.11.12. 13:04
Ajánlom
Az elmúlt napokban a Zeneakadémián zsűriztem. Az intézmény az Európai Szociális Alap támogatásával „válogatott" fiatalok, kiemelkedő tehetségek számára indít plusz képzést, amely a világban való eligazodásra, az önmenedzselésre készíti fel a művészeket. A hallgatók tudásbázisát olyan aprónak tűnő, ám egyáltalán nem mellékes kérdéskörökkel szélesítik, mint az öltözködés vagy akár tárgyalási szituációban való íratlan viselkedési normák.

A zsűriben nem zeneakadémiai professzorok foglaltak helyet - bizonyára a függetlenség előnye miatt külső bírákat kértek fel. Szinetár Miklóssal, Zimányi Zsófiával, Igricz Györggyel, Hollós Mátéval, Gedényi Ildikóval és Erdődy Orsolyával hallgattam a jelentkezők tizenöt perces koncertszerű műsorát, akik a hangszeres bemutató után beszélgetésen vettek részt, hogy fellépésükről, nyelvtudásukról és személyiségükről is képet kaphassunk.

Huszonnégy fiatal közül négy hallgatót választottunk ki a különlegesen intenzív kurzusra és további hatot arra, hogy lehetőségük legyen megismerni azokat a technikákat, amelyek a művészi teljesítményen túl fontosak ahhoz, hogy Európában vagy világszinten érvényesülhessen egy hazai muzsikus.

A kezdeményezés lényege az, hogy ezeket az ismereteket ne azok kapják, akiknek alapvetően van érzékük a tárgyalási helyzetek kezeléséhez, ne adj' Isten menedzser-vénával rendelkeznek, hanem a legjobb hangszertudással rendelkező hallgatók, akik tudásuk alapján nemzetközi színtéren is esélyesek a sikeres pályára. Szívesen megemlítem a négy kiemelkedő hallgatót: lehetőséget kapott Tóth Zsuzsanna fuvolista, Namoradze Nikoloz zongorista, Razvaljajeva Anasztázia hárfás és Mohai Bálint fagottos.

Amellett, hogy nagyon jó és építő kezdeményezésnek tartom ezt a fajta művész-személyiségfejlesztést, jó érzéssel tölt el a fiatal tehetségekkel való találkozás - általuk, bennük látom a hazai zenei élet jövőjét. Külön meglepetés volt számomra Pászthy Júlia növendéke, egy rendkívül megkapó fiatal szoprán, Baráth Emőke, akinek produkciója igen meggyőző volt számomra, úgyhogy a hölgy a közeljövőben bemutatkozási lehetőséget kap az Operában is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!