Plusz

Arcokkal a jövő felé

Az elmúlt napokban a Zeneakadémián zsűriztem. Az intézmény az Európai Szociális Alap támogatásával „válogatott" fiatalok, kiemelkedő tehetségek számára indít plusz képzést, amely a világban való eligazodásra, az önmenedzselésre készíti fel a művészeket. A hallgatók tudásbázisát olyan aprónak tűnő, ám egyáltalán nem mellékes kérdéskörökkel szélesítik, mint az öltözködés vagy akár tárgyalási szituációban való íratlan viselkedési normák.

A zsűriben nem zeneakadémiai professzorok foglaltak helyet - bizonyára a függetlenség előnye miatt külső bírákat kértek fel. Szinetár Miklóssal, Zimányi Zsófiával, Igricz Györggyel, Hollós Mátéval, Gedényi Ildikóval és Erdődy Orsolyával hallgattam a jelentkezők tizenöt perces koncertszerű műsorát, akik a hangszeres bemutató után beszélgetésen vettek részt, hogy fellépésükről, nyelvtudásukról és személyiségükről is képet kaphassunk.

Huszonnégy fiatal közül négy hallgatót választottunk ki a különlegesen intenzív kurzusra és további hatot arra, hogy lehetőségük legyen megismerni azokat a technikákat, amelyek a művészi teljesítményen túl fontosak ahhoz, hogy Európában vagy világszinten érvényesülhessen egy hazai muzsikus.

A kezdeményezés lényege az, hogy ezeket az ismereteket ne azok kapják, akiknek alapvetően van érzékük a tárgyalási helyzetek kezeléséhez, ne adj' Isten menedzser-vénával rendelkeznek, hanem a legjobb hangszertudással rendelkező hallgatók, akik tudásuk alapján nemzetközi színtéren is esélyesek a sikeres pályára. Szívesen megemlítem a négy kiemelkedő hallgatót: lehetőséget kapott Tóth Zsuzsanna fuvolista, Namoradze Nikoloz zongorista, Razvaljajeva Anasztázia hárfás és Mohai Bálint fagottos.

Amellett, hogy nagyon jó és építő kezdeményezésnek tartom ezt a fajta művész-személyiségfejlesztést, jó érzéssel tölt el a fiatal tehetségekkel való találkozás - általuk, bennük látom a hazai zenei élet jövőjét. Külön meglepetés volt számomra Pászthy Júlia növendéke, egy rendkívül megkapó fiatal szoprán, Baráth Emőke, akinek produkciója igen meggyőző volt számomra, úgyhogy a hölgy a közeljövőben bemutatkozási lehetőséget kap az Operában is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Színház

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.
Plusz cirkuszok éjszakája

Pénteken és szombaton Zamárdiban a Richter Flórián Cirkusz várja a közönséget

A Drónok a porondon című előadás kibővített változatával, extra fellépőkkel várja a közönséget a Richter Flórián Cirkusz Zamárdiban az idén kétnapos Cirkuszok éjszakáján pénteken és szombaton.
Plusz magazin

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Plusz hír

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Plusz magazin

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.