Plusz

Ars poeticák lepték el a Jókai teret

2022.08.03. 15:00
Ajánlom
A Magyar irodalom tereként újult meg a terézvárosi Jókai tér, ahol nagy költőink és íróink, mások mellett Pilinszky és Ady idézeteivel találkozhatunk a burkolatba vésve. A munkálatok során jelentősen növelték a zöldterületet is.

Az elmúlt évszázadok során számos írónk és költőnk élt a Jókai tér közelében, a környék pezsgő kulturális életének vonzáskörzetében, a színházak és kávézók csábító közelségében. Már csupán emiatt is remek választás, hogy itt hozták létre a magyar irodalom terét.

A napokban adták át ugyanis a Jókai teret, amelynek felújítása tavaly október óta zajlott. A munkálatok során fontos szempont volt a meglévő zöldterületek megtartása, illetve tovább növelése.

296111325_365014485809259_806182282886253173_n-102539.jpg

A Magyar irodalom tereként megújult Jókai tér (Fotó/Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Ennek eredményeként csökkent az itt található parkolóhelyek száma, de összesen 260 négyzetméterrel növekedett a zöldterület.

A koncepció része volt továbbá, hogy megőrizzék a tér pihenőpark jellegét. Ennek megfelelően egy közösségi teret is létrehoztak középen, pihenésre alkalmas utcabútorokkal, a gyerekeknek trambulinnal, valamint egy feszített víztükrű medencével, amely alig pár centiméternyi vízével fürdésre alkalmatlan, viszont nagyszerűen hűti a levegőt kánikula idején. Elhelyeztek továbbá ivókutat, illetve nyilvános illemhelyet is.

296317120_628309611991047_5579308938199690265_n-103441.jpg

Vas István-idézet a Magyar irodalom terében (Fotó/Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Az irodalmi fókusz részeként kialakítottak egy olvasósarkot is, zöld háttérfelülettel, valamint 13+1 nagy szerzőnk ars poeticáját is belevésték a tér burkolatába. Mások mellett Pilinszky János, Ady Endre, József Attila, Szép Ernő vagy épp Vas István idézeteire bukkanhatunk. Utóbbitól például Rapszódia egy őszi kertben című versének részletét olvashatjuk:

Elfagyott rózsák, dáliák: a kertünk
Új és új szépség akkor is, ha pusztul.

Fejléckép: A magyar irodalom tereként megújult Jókai tér (Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.