Plusz

Átadták a felújított Munkácsy Emlékházat Békéscsabán

2022.10.14. 10:15
Ajánlom
Munkácsy Mihály gyerekkorának környezete, az 1850-es évek Békéscsabája, sőt még a betyárvilág is megelevenedik a nemrég felújított Munkácsy Emlékház állandó kiállításán. A megyeszékhelyen zajló beruházás részeként a festőművészt ábrázoló szobrot is elhelyeztek.

Mintegy 350 millió forintból újították fel a békéscsabai Munkácsy Emlékházat a megyeszékhelyen formálódó Munkácsy Negyed sokadik mérföldköveként – közölte október 13-án az épület átadásán Vincze Máté, a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Az emlékháznak otthont adó kúriát Steiner Jakab építette, aki a nagyapponyi gróf Apponyi család uralmi tiszttartója volt. Munkácsy Mihály és testvére, Gizella a szüleik halála után kerültek a rokonokhoz a városba.

Az épületet 1994-ben vásárolta meg az akkori városvezetés, és a festőművész születésének 150. alkalmából nyitotta meg az emlékházat. Ezt az épületet újították most fel, emellett pedig új, innovatív eszközökkel gazdagított kiállítást is létrehoztak benne.

mti2-100334.jfif

A felújított Munkácsy Emlékház (Fotó/Forrás: Rosta Tibor / MTI)

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője elmondta, az emlékház épületében a vármegyei kisnemesség sokszínű életét és a kúriák üzemszerű működését mutatják be, mert ez érdekli leginkább a látogatókat.

Emellett egyszerre szeretnék megismertetni a látogatókkal a kúria és a Steiner-Omaszta-család történetét, Munkácsy Mihály életét, illetve az 1850-es évek Békéscsabáját.

Az első terem egy ebédlő, a megérkezés pillanatát idézi fel, megmutatva, milyen lehetett, amikor vendéget fogadtak, és hogyan érezhette magát itt gyerekként a festőfejedelem. Az épületben látható, hogy milyen lehetett egy korabeli szabadkéményes konyha, szemügyre vehetjük az éléskamrát, és láthatóak olyan, a tiszta vászon- és fehérneműkhöz nélkülözhetetlen kellékek, amelyek a kisnemesi életmód státuszszimbólumainak számítottak.

mti1-100337.jfif

A Munkácsy Emlékház konyhája (Fotó/Forrás: Rosta Tibor / MTI)

A gyerekszoba szintén az érdeklődők elé tárul, innen megtudhatjuk, hogy 1855 elején az akkor még gyerek Munkácsyt – aki bevallottan nem szeretett tanulni – Reök István inasnak adta Lang György asztaloshoz. A kiállítás ezen részében szemügyre vehetünk számos eszközt, amelyeket a mesterek és tanítványaik használtak a munka során.

A kiállítás rövid animációban ismerteti a korabeli betyárvilágot, amelyből kiderül, hogy

a kúriát 1852. december 6-án betyártámadás érte. E napon a gyerek Munkácsy is az épületben tartózkodott.

A Munkácsy Negyed beruházásnak részeként eddig többek között közterületeket és parkokat újítottak fel, a Munkácsy Mihály Múzeumban két épületrész összekötésével pedig új termet építettek, illetve állandó kiállítások nyíltak. A művész egészalakos szobra a múzeumi lépcsőn kapott helyet.

Fejléckép: Munkácsy Emlékház (Fotó/Forrás: Rosta Tibor / MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.