Plusz

Átadták a felújított Munkácsy Emlékházat Békéscsabán

2022.10.14. 10:15
Ajánlom
Munkácsy Mihály gyerekkorának környezete, az 1850-es évek Békéscsabája, sőt még a betyárvilág is megelevenedik a nemrég felújított Munkácsy Emlékház állandó kiállításán. A megyeszékhelyen zajló beruházás részeként a festőművészt ábrázoló szobrot is elhelyeztek.

Mintegy 350 millió forintból újították fel a békéscsabai Munkácsy Emlékházat a megyeszékhelyen formálódó Munkácsy Negyed sokadik mérföldköveként – közölte október 13-án az épület átadásán Vincze Máté, a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Az emlékháznak otthont adó kúriát Steiner Jakab építette, aki a nagyapponyi gróf Apponyi család uralmi tiszttartója volt. Munkácsy Mihály és testvére, Gizella a szüleik halála után kerültek a rokonokhoz a városba.

Az épületet 1994-ben vásárolta meg az akkori városvezetés, és a festőművész születésének 150. alkalmából nyitotta meg az emlékházat. Ezt az épületet újították most fel, emellett pedig új, innovatív eszközökkel gazdagított kiállítást is létrehoztak benne.

mti2-100334.jfif

A felújított Munkácsy Emlékház (Fotó/Forrás: Rosta Tibor / MTI)

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője elmondta, az emlékház épületében a vármegyei kisnemesség sokszínű életét és a kúriák üzemszerű működését mutatják be, mert ez érdekli leginkább a látogatókat.

Emellett egyszerre szeretnék megismertetni a látogatókkal a kúria és a Steiner-Omaszta-család történetét, Munkácsy Mihály életét, illetve az 1850-es évek Békéscsabáját.

Az első terem egy ebédlő, a megérkezés pillanatát idézi fel, megmutatva, milyen lehetett, amikor vendéget fogadtak, és hogyan érezhette magát itt gyerekként a festőfejedelem. Az épületben látható, hogy milyen lehetett egy korabeli szabadkéményes konyha, szemügyre vehetjük az éléskamrát, és láthatóak olyan, a tiszta vászon- és fehérneműkhöz nélkülözhetetlen kellékek, amelyek a kisnemesi életmód státuszszimbólumainak számítottak.

mti1-100337.jfif

A Munkácsy Emlékház konyhája (Fotó/Forrás: Rosta Tibor / MTI)

A gyerekszoba szintén az érdeklődők elé tárul, innen megtudhatjuk, hogy 1855 elején az akkor még gyerek Munkácsyt – aki bevallottan nem szeretett tanulni – Reök István inasnak adta Lang György asztaloshoz. A kiállítás ezen részében szemügyre vehetünk számos eszközt, amelyeket a mesterek és tanítványaik használtak a munka során.

A kiállítás rövid animációban ismerteti a korabeli betyárvilágot, amelyből kiderül, hogy

a kúriát 1852. december 6-án betyártámadás érte. E napon a gyerek Munkácsy is az épületben tartózkodott.

A Munkácsy Negyed beruházásnak részeként eddig többek között közterületeket és parkokat újítottak fel, a Munkácsy Mihály Múzeumban két épületrész összekötésével pedig új termet építettek, illetve állandó kiállítások nyíltak. A művész egészalakos szobra a múzeumi lépcsőn kapott helyet.

Fejléckép: Munkácsy Emlékház (Fotó/Forrás: Rosta Tibor / MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

„Mert hát a zenélésnél semmi sem jobb” – Presser Gábor a Sportarénában ad koncertet

Presser Gábor újra a Papp László Budapest Sportarénában lép fel: a dalszerző, billentyűs, énekes 2023. szeptember 30-án Még 1 koncert címmel ad műsort – közölte a szervező Encore Production.
Plusz hír

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.
Plusz ajánló

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Plusz ajánló

Decemberben két alkalommal is online pályázati tájékoztatókat tart a Kreatív Európa Iroda

December 5-én az Európai irodalmi művek forgalma, december 12-én pedig az Európai együttműködési projektek 2023-as pályázati felhívásairól tart online tájékoztatót a Kreatív Európa Iroda. Az eseményre várnak mindenkit, aki többet szeretne megtudni a pályázás menetéről és azok részleteiről.
Plusz hír

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.