Plusz

Átadták a Megakrimi díjait

2013.02.03. 14:21
Ajánlom
Busch Péter, Domokos Gábor és Sztanó László lettek a legjobbak.

Az Írók Boltjában átadták át a Megakrimi lélektani krimiíró pályázat első három helyezettjének díjait január 30-án. Oriold Károly, a kiíró Oriold és Társai Kiadó vezetője maga is meglepődött azon, hogy a tavaly kiírt pályázatra mennyi pályamű érkezett. Lévai Balázs, az egyik zsűritag örömmel üdvözölte, hogy a magyar irodalomban mostohán kezelt műfaj, a krimi most talán méltó helyére kerül. Garaczi László író, a másik zsűritag kiemelte, hogy nagyon sok tehetséges szerző bukkant fel a pályázatban, ahol elsőkötetes írók indulhattak. A négy zsűritag - még Radnóti Sándor esztéta és Felházi Anett pszichológus - egyetértett abban, hogy az előzsűrizés után hozzájuk került 12 krimiből melyik három áll a dobogós helyen.

A győztes a 28 éves szegedi Busch Péter lett, aki egyetemi tanulmányai befejezése mellett jelenleg beteghordóként dolgozik. A zsűri véle­ménye szerint az általa írt Boszorkánypöröly című könyv nemcsak szokatlan és egyéni hangvé­telével, feszültségkeltő cselekményével, de jelentős irodalmi értékével is kimagaslott a mezőnyből. Domokos Gábor, a Barátok közt sorozat egyik forgatókönyvírója lett a második. Az általa írt Speedy című kötet megfilmesítési jogát egy filmgyártó máris megvásárolta. A klasszikus, váratlan for­du­latokban bővelkedő, rendkívül izgalmas mű a győztes kiadvánnyal együtt az eredményhirdetés idejére már a boltokba kerül. A harmadik helyezett, Sztanó László által írt Arcát soha című krimi később jelenik meg. A lélektani thriller műfajának leginkább megfelelő alkotás baljós hangulatú, rémisztő lélektani krimi.

A győztes, Busch Péter elmondta, hálás a kiíróknak és a zsűrinek, és már a következő könyvén dolgozik, ami egy orvosi krimi lesz. Az első két helyezett krimi már megjelent, és további kiváló, de a dobogóra nem került könyveket is megjelentet a kiadó e-könyvben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondását illetően.
Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.