Plusz

Átadták a Megakrimi díjait

2013.02.03. 14:21
Ajánlom
Busch Péter, Domokos Gábor és Sztanó László lettek a legjobbak.

Az Írók Boltjában átadták át a Megakrimi lélektani krimiíró pályázat első három helyezettjének díjait január 30-án. Oriold Károly, a kiíró Oriold és Társai Kiadó vezetője maga is meglepődött azon, hogy a tavaly kiírt pályázatra mennyi pályamű érkezett. Lévai Balázs, az egyik zsűritag örömmel üdvözölte, hogy a magyar irodalomban mostohán kezelt műfaj, a krimi most talán méltó helyére kerül. Garaczi László író, a másik zsűritag kiemelte, hogy nagyon sok tehetséges szerző bukkant fel a pályázatban, ahol elsőkötetes írók indulhattak. A négy zsűritag - még Radnóti Sándor esztéta és Felházi Anett pszichológus - egyetértett abban, hogy az előzsűrizés után hozzájuk került 12 krimiből melyik három áll a dobogós helyen.

A győztes a 28 éves szegedi Busch Péter lett, aki egyetemi tanulmányai befejezése mellett jelenleg beteghordóként dolgozik. A zsűri véle­ménye szerint az általa írt Boszorkánypöröly című könyv nemcsak szokatlan és egyéni hangvé­telével, feszültségkeltő cselekményével, de jelentős irodalmi értékével is kimagaslott a mezőnyből. Domokos Gábor, a Barátok közt sorozat egyik forgatókönyvírója lett a második. Az általa írt Speedy című kötet megfilmesítési jogát egy filmgyártó máris megvásárolta. A klasszikus, váratlan for­du­latokban bővelkedő, rendkívül izgalmas mű a győztes kiadvánnyal együtt az eredményhirdetés idejére már a boltokba kerül. A harmadik helyezett, Sztanó László által írt Arcát soha című krimi később jelenik meg. A lélektani thriller műfajának leginkább megfelelő alkotás baljós hangulatú, rémisztő lélektani krimi.

A győztes, Busch Péter elmondta, hálás a kiíróknak és a zsűrinek, és már a következő könyvén dolgozik, ami egy orvosi krimi lesz. Az első két helyezett krimi már megjelent, és további kiváló, de a dobogóra nem került könyveket is megjelentet a kiadó e-könyvben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

Népzenétől Frida Kahlóig – Itt nézheti vissza a Kult50-videók legjobb pillanatait!

Kedden és csütörtökön, párosával mutatjuk be 2018 kulturális életének legfontosabb alakjait, akik a Kult50 válogatásába bekerültek. Ugye nem maradt le a videókról?
Plusz ajánló

Tervezd a nyarat a júniusi Fidelióval

Az ingyenes programmagazin júniusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Omara Portuondóval, Sándor Pállal, Szálinger Balázzsal és Háy Jánossal. Lapozz bele online!
Plusz ajánló

Az ezeréves Pannonhalmára látogat el a Partitúra

A pannonhalmi bencés közösség ezeréves múltjába, a szerzetesek életmódjába, mindennapjaikba nyújt betekintést a Partitúra május 22-i adása. Szerda esténként folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora a Duna Televízióban.
Plusz magyar irodalom

A Házsongárdi temető irodalmi emlékezetét kutatják szerdától Kolozsváron 

A Házsongárdi temetővel foglalkozó tanácskozást és költészeti minifesztivált május 22-én és 23-án rendezik Kolozsváron - közölte a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ).
Plusz gasztro

A századfordulón házhoz is szállította kávéját Jacobs

A "kávékirálynak" is nevezett német üzletember jó orrának és üzleti érzékének köszönhette sikerét. Százötven éve, 1869. május 20-án született Johann Jacobs.