Plusz

Átadták a Megakrimi díjait

2013.02.03. 14:21
Ajánlom
Busch Péter, Domokos Gábor és Sztanó László lettek a legjobbak.

Az Írók Boltjában átadták át a Megakrimi lélektani krimiíró pályázat első három helyezettjének díjait január 30-án. Oriold Károly, a kiíró Oriold és Társai Kiadó vezetője maga is meglepődött azon, hogy a tavaly kiírt pályázatra mennyi pályamű érkezett. Lévai Balázs, az egyik zsűritag örömmel üdvözölte, hogy a magyar irodalomban mostohán kezelt műfaj, a krimi most talán méltó helyére kerül. Garaczi László író, a másik zsűritag kiemelte, hogy nagyon sok tehetséges szerző bukkant fel a pályázatban, ahol elsőkötetes írók indulhattak. A négy zsűritag - még Radnóti Sándor esztéta és Felházi Anett pszichológus - egyetértett abban, hogy az előzsűrizés után hozzájuk került 12 krimiből melyik három áll a dobogós helyen.

A győztes a 28 éves szegedi Busch Péter lett, aki egyetemi tanulmányai befejezése mellett jelenleg beteghordóként dolgozik. A zsűri véle­ménye szerint az általa írt Boszorkánypöröly című könyv nemcsak szokatlan és egyéni hangvé­telével, feszültségkeltő cselekményével, de jelentős irodalmi értékével is kimagaslott a mezőnyből. Domokos Gábor, a Barátok közt sorozat egyik forgatókönyvírója lett a második. Az általa írt Speedy című kötet megfilmesítési jogát egy filmgyártó máris megvásárolta. A klasszikus, váratlan for­du­latokban bővelkedő, rendkívül izgalmas mű a győztes kiadvánnyal együtt az eredményhirdetés idejére már a boltokba kerül. A harmadik helyezett, Sztanó László által írt Arcát soha című krimi később jelenik meg. A lélektani thriller műfajának leginkább megfelelő alkotás baljós hangulatú, rémisztő lélektani krimi.

A győztes, Busch Péter elmondta, hálás a kiíróknak és a zsűrinek, és már a következő könyvén dolgozik, ami egy orvosi krimi lesz. Az első két helyezett krimi már megjelent, és további kiváló, de a dobogóra nem került könyveket is megjelentet a kiadó e-könyvben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Bálint gazda: „Semmi sem tesz szabadabbá, mint a gazdálkodás”

Országjáró kulturális TV-sorozatunk, a Partitúra, Gyöngyösön járt, éppen ott, ahol az ország kertésze, Bálint gazda született – több, mint egy évszázaddal ezelőtt. Dr. Bálint György kertészmérnökkel beszélgettünk gyerekkori és ifjúkori emlékeiről, de elsősorban a gazdálkodásról.
Plusz hír

Letartóztatták a 81 éves Jane Fondát, amikor a klímaválság ellen tüntetett

A békésen tiltakozó színésznőt Washingtonban, az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium lépcsőjén vették őrizetbe.
Plusz ajánló

Tánc, zene, alkotóművészet - a Velencei-tó partján kalandozik a Partitúra

A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a harmadik legnagyobb természetes tavunkhoz, a Velencei-tó környékére látogat el. A Duna Televízióban október 12-én 13:30-tól folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora.
Plusz hír

Újrahasznosítja építőkockáit a Lego

Keresi műanyag építőkockái újrahasznosításának lehetőségeit a Lego, a dán játékkészítő cég az Egyesült Államokban teszteli azt, hogy vásárlói visszaküldhessék neki a feleslegessé vált kockákat, amelyeket később tovább adnak más gyermekeknek.
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra gyöngyösi adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal a Mátra lejtői által ölelt kisvárosba, Gyöngyösre és vidékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.