Plusz

Átadták az idei Art is Business Díjakat a kultúra mecénásainak

2022.12.15. 10:10
Ajánlom
Negyedik alkalommal találtak gazdára az Art is Business a vállalati és művészeti világ összekapcsolódásait díjazó elismerési, köztük a Fidelio által támogatott Kulturális mecénás kategória díja, amelyet idén Dinyés Dánielnek ítélt a kuratórium.

A 2019 óta működő Art is Business egy tudásmegosztáson alapuló közösségi platform, amely lehetőséget teremt együttműködések létrejöttére a forprofit és a művészeti szereplők között. Képzéseket, tanfolyamokat szervez, médiumot üzemeltet, projekteket hoz létre és nemzetközi szakembereket hoz el Magyarországra. 2022-ben negyedik alkalommal adták át az ország egyetlen vállalati és művészeti világ összekapcsolódásait díjazó elismerését, az Art is Business Díjat, december 14-én este a MOME-n.

A díjazottak idén is azok a felelősen és értékalapon gondolkodó magánemberek és vállalatok voltak, akik valódi közösséget vállaltak a művészeti piac szereplőivel, és különböző motivációk mentén működtek velük együtt.

ArtisBusinessDij2022-AbelTamaskepzomuveszmunkaja-100601.jpg

Az 2022-es Art is Business Díjak, Ábel Tamás üvegművész alkotása (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Art is Business)

A Fidelio az elsők között csatlakozott az Art is Business-hez, hogy a nevével fémjelzett Kulturális mecénás díj segítségével fejezze ki elismerését a művészeti életet, illetve a művészek boldogulását segítő kezdeményezések iránt. A korábbi években Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Horgas Eszter fuvolaművész és Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, képzőművész érdemelték ki az elismerést.

Idén Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője kapja a díjat.

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Kapcsolódó

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.

Vállalati kategóriában a BMW Group Magyarország, Vállalati és művészeti projekt kategóriában a Come as you are című kiállítást megszervező KPMG Global Services, míg Forprofit mecénás kategóriában Dr. Vasas Norbert orvos, a Győri Balett mecénása érdemelte ki az Art is Business Díjat. A kétévente meghirdetett kulturális turizmus díj kategóriájában Pécs városa vihette haza az elismerést.

Fejléckép: Erik Dipaolo, a KPMG Global Services vezetője; Péterffy Attila, Pécs polgármestere; Gombos Zoltán, a BMW Group Magyarország ügyvezetője; Dr. Vasas Norbert, orvos, a Győri Balett mecénása és Kolonits Klára operaénekes, Dinyés Dániel díjazott nevében (fotó: Mohai Balázs / Art is Business)

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Kapcsolódó

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.
Plusz ajánló

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

A vegán táplálkozásról és életmódváltásról tudhatunk meg többet Karalyos Gábor előadásán

A XV. kerület Zöld Jövő Szabadegyetem elnevezésű programjának következő estjén, február 19-én Karalyos Gábor színművésszel, népszerű bloggerrel találkozhat a közönség a Csokonai rendezvényházban.