Plusz

Átadtuk a Fidelio Kritikapályázat díjait

2011.05.17. 15:59
Ajánlom
Május 13-án az Óbudai Társaskörben vehették át a győztesek az értékes ajándékcsomagokat.

Az 1705 formáció bemutatkozó koncertjét megelőzően különleges eseményre került sor a Kiskorona utcában.

Mint az ismeretes a Fidelio Média Kft. először hirdette meg Kritikapályázatát 2011 februárjában a 18-25 éves korosztály számára, mely során 4-6000 karakteres írásokat vártunk egy szabadon választott koncertről, előadásról. A jeligés pályázat során három kategóriában lehetett versenyezni: klasszikus zene, jazz és zenés színház (opera, operett musical).

A kiírás célja, a Fidelio Média filozófiájával egybevágóan, a fiatalok támogatása és kapcsolatuk erősítése a kultúrával, valamint új tehetségek felfedezése volt.

A több tucatnyi határon innen és túlról beérkezett, minden várakozást meghaladó minőségű írásokat Kovács Sándor kritikus, László Ferenc kritikus, Zipernovszky Kornél a Fidelio jazz rovatának vezetője, Papp Tímea a Fidelio zenés színház rovatának vezetője és Filip Viktória, a Fidelio klasszikus rovatának vezetője értékelték.

A zsűri döntése értelmében a zenés színház kategória megosztott első helyezettje Bbargein, azaz Baka Ildikó, a zenés színház kategória másik megosztott első helyezettje Il Prete Rosso, azaz Németh Zsombor, a jazz kategória nyertese Grabovszky, azaz Józsa Botond, a klasszikus kategória legjobbja Oadam, azaz Orosz Ádám (aki később veszi át a díjat) és a pályázat abszolút győztese, a Fidelio Ifjú Kritikusa cím elnyerője, akinek írásait fél éven át rendszeresen olvashatják a Fidelio.hu hasábjain Nonverdi, azaz Frauenhoffer György.

Az értékes ajándékcsomagok összeállításában részt vett a Művészetek Palotája, a Park Könyvkiadó, a Budapesti Nyári Fesztivál és a Hungaroton is. Az Óbudai Társaskör méltó helyszínt biztosított a díjátadónak és ezzel is rangját emelte a kezdeményezésnek.

A Fidelio Kritikapályázat azonban folytatódik, ősszel a színház- és tánckedvelő fiatalok mérettethetik meg magukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!