Plusz

Augusztus 12-től 21-ig tart a Zempléni Fesztivál

2022.08.02. 10:30
Ajánlom
A Zempléni Fesztivál közönségének a fesztivál logikája, felépítése és sokszínűsége a legvonzóbb. 55 programból válogathat, aki pihenése idején élvezni szeretné a minőségi programkínálatot. Immár a 31. rendezvénysorozat kezdődik augusztus 12-én, pénteken este 8-kor a sárospataki Rákóczi-vár udvarán.

Az augusztusi telihold estéjén Nyári Zoltán operaénekes, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével Mendelssohn „Reformáció” szimfóniájának és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának hangjaival veszi kezdetét az idei Zempléni Fesztivál. Ez a színpad a központi helye az 1992 óta töretlenül, minden esztendőben megtartott programsorozatnak:

a sárospataki vár 550 éves Lorántffy-lépcsőjének tőszomszédságában ácsolt emelvény számlálhatatlanul sok nagyszerű hangversenynek volt már helyszíne.

Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője elmondta: azt tervezik, amit az elmúlt években megtanultak, hogy mit szeret a közönség, mi a jó. A fesztivál struktúrája már közel egy évtizede hasonló; kialakult, hogy milyen műfajok milyen idő- és térbeli elrendezésben valósíthatók meg a legvonzóbban. S mindig arra törekszenek, hogy újdonságot, a térségben eleddig nem látott művészeket vagy produkciót hívjanak meg, nem hallott műveket szólaltassanak meg.

Komolyzenei, szimfonikus, oratorikus és kamarazenei hangversenyek adják a fesztivál gerincét, ebben is részben kapcsolódva az alapítók által eredetileg megálmodott alapvetéshez: értékes és magas színvonalú kultúrát kell ajándékozni a régiónak. Erős szerepet kap a jazz is, a külön jazzkoncertek mellett Sárospatakon és már Tokajban is standard program lett az Esti jazz, s ez fontos része a fesztiválhangulatnak.

De a Zempléni Fesztivál hagyományosan nem csak a zenéről szól. Jelentős a prózai vonatkozású rész. Ezt segíti a térség két kőszínháza is (Sátoraljaújhely, Tokaj), amelyek igényesebb és bonyolultabb produkcióknak is képesek otthont adni.

S a fentieken túl értelemszerűen fontos szerep jut a gasztronómiának, illetve a tokaji bornak, amihez alkalmanként egyes programok is kapcsolódnak.

De a szervezők úgy igyekeznek kialakítani az egyes napok időbeliségét, hogy mindenkinek jusson ideje ilyen élményszerzésre is.

Az augusztus 12-i nyitóhangverseny ellenpontjaként augusztus 21-én Händel egyik legizgalmasabb, leggrandiózusabb oratóriuma, az Alexander’s Feast szólal meg a záróhangversenyen egy bécsi zenekar és egy szintén osztrák kórus előadásában. Ilyen remekművek között, ebben a pompás keretben a közbülső napok sem lesznek unalmasak: érkezik a Benkó Dixieland Band Náray Erikával, illetve második koncertjükön Szulák Andreával, jön a Keller Quartet, amely vonósnégyes tagjai külön-külön is az európai hangversenyszínpadok legkiválóbb, legkeresettebb művészei, s velük lép fel Berecz Mihály zongoraművész. Két koncertet ad a Budapest Ragtime Band, ráadásul a másodikat Kassán, a Thália Színházban. Vendége lesz a Zempléni Fesztiválnak a magyar zenei élet több kiválósága is, köztük Keszei Bori, Fodor Beatrix és Megyesi Schwartz Lúcia opera-énekesnők, velük együtt lép fel Pokorny Lia színművész. Szintén két fellépés erejéig érkezik Balázs János zongoraművész, de lesz színdarab Hernádi Judittal és Kern Andrással.

A programról bővebben www.zemplenifesztival.hu oldalon olvashatnak.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Nyitókoncert Sárospatakon, a Rákóczi-vár udvarán (fotó/forrás: Nagy Károly Zsolt / Zempléni Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.