Plusz

Augusztus 12-től 21-ig tart a Zempléni Fesztivál

2022.08.02. 10:30
Ajánlom
A Zempléni Fesztivál közönségének a fesztivál logikája, felépítése és sokszínűsége a legvonzóbb. 55 programból válogathat, aki pihenése idején élvezni szeretné a minőségi programkínálatot. Immár a 31. rendezvénysorozat kezdődik augusztus 12-én, pénteken este 8-kor a sárospataki Rákóczi-vár udvarán.

Az augusztusi telihold estéjén Nyári Zoltán operaénekes, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével Mendelssohn „Reformáció” szimfóniájának és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának hangjaival veszi kezdetét az idei Zempléni Fesztivál. Ez a színpad a központi helye az 1992 óta töretlenül, minden esztendőben megtartott programsorozatnak:

a sárospataki vár 550 éves Lorántffy-lépcsőjének tőszomszédságában ácsolt emelvény számlálhatatlanul sok nagyszerű hangversenynek volt már helyszíne.

Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője elmondta: azt tervezik, amit az elmúlt években megtanultak, hogy mit szeret a közönség, mi a jó. A fesztivál struktúrája már közel egy évtizede hasonló; kialakult, hogy milyen műfajok milyen idő- és térbeli elrendezésben valósíthatók meg a legvonzóbban. S mindig arra törekszenek, hogy újdonságot, a térségben eleddig nem látott művészeket vagy produkciót hívjanak meg, nem hallott műveket szólaltassanak meg.

Komolyzenei, szimfonikus, oratorikus és kamarazenei hangversenyek adják a fesztivál gerincét, ebben is részben kapcsolódva az alapítók által eredetileg megálmodott alapvetéshez: értékes és magas színvonalú kultúrát kell ajándékozni a régiónak. Erős szerepet kap a jazz is, a külön jazzkoncertek mellett Sárospatakon és már Tokajban is standard program lett az Esti jazz, s ez fontos része a fesztiválhangulatnak.

De a Zempléni Fesztivál hagyományosan nem csak a zenéről szól. Jelentős a prózai vonatkozású rész. Ezt segíti a térség két kőszínháza is (Sátoraljaújhely, Tokaj), amelyek igényesebb és bonyolultabb produkcióknak is képesek otthont adni.

S a fentieken túl értelemszerűen fontos szerep jut a gasztronómiának, illetve a tokaji bornak, amihez alkalmanként egyes programok is kapcsolódnak.

De a szervezők úgy igyekeznek kialakítani az egyes napok időbeliségét, hogy mindenkinek jusson ideje ilyen élményszerzésre is.

Az augusztus 12-i nyitóhangverseny ellenpontjaként augusztus 21-én Händel egyik legizgalmasabb, leggrandiózusabb oratóriuma, az Alexander’s Feast szólal meg a záróhangversenyen egy bécsi zenekar és egy szintén osztrák kórus előadásában. Ilyen remekművek között, ebben a pompás keretben a közbülső napok sem lesznek unalmasak: érkezik a Benkó Dixieland Band Náray Erikával, illetve második koncertjükön Szulák Andreával, jön a Keller Quartet, amely vonósnégyes tagjai külön-külön is az európai hangversenyszínpadok legkiválóbb, legkeresettebb művészei, s velük lép fel Berecz Mihály zongoraművész. Két koncertet ad a Budapest Ragtime Band, ráadásul a másodikat Kassán, a Thália Színházban. Vendége lesz a Zempléni Fesztiválnak a magyar zenei élet több kiválósága is, köztük Keszei Bori, Fodor Beatrix és Megyesi Schwartz Lúcia opera-énekesnők, velük együtt lép fel Pokorny Lia színművész. Szintén két fellépés erejéig érkezik Balázs János zongoraművész, de lesz színdarab Hernádi Judittal és Kern Andrással.

A programról bővebben www.zemplenifesztival.hu oldalon olvashatnak.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Nyitókoncert Sárospatakon, a Rákóczi-vár udvarán (fotó/forrás: Nagy Károly Zsolt / Zempléni Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Plusz hír

Akár már 2024-ben újranyithat a Notre-Dame

Kicsit több mint három évvel azután, hogy a párizsi székesegyház teteje egy tűzeset következtében megsemmisült, megnyithatja kapuit a hívek és a nagyközönség előtt a Notre-Dame.
Plusz hír

Ars poeticák lepték el a Jókai teret

A Magyar irodalom tereként újult meg a terézvárosi Jókai tér, ahol nagy költőink és íróink, mások mellett Pilinszky és Ady idézeteivel találkozhatunk a burkolatba vésve. A munkálatok során jelentősen növelték a zöldterületet is.
Plusz podcast

A Sziget nélkül már nagyon nehéz lenne elképzelnünk az életünket – Kardos József programigazgató a Fülbemászóban

Egy hét múlva kezdődik a Sziget. A két év kihagyás után jelentkező fesztiválra több mint ötven országból várják a fellépőket, a zenei kínálat mellett pedig ezúttal is gazdag felhozatal lesz kísérőprogramokból. Kardos Józseffel, a Sziget programigazgatójával Várhegyi András beszélgetett a Fülbemászóban.
Plusz ajánló

Ingyenes fesztivállal vár mindenkit a Káli-medence

Augusztus 3-án indul a Kőfeszt – A nyugalom fesztiválja. Az öt napos rendezvényen többek között olyan fellépőkkel találkozhatunk, mint Pál István Szalonna és Bandája, Demjén Ferenc, a 4S Street, Ferenczi György és a Pesti Rackák, valamint a Szent Efrém Fé