Plusz

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

2020.07.30. 11:40
Ajánlom
Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.

A rendezvények többsége az augusztus közepi időpontba kapaszkodott eddig. A kormányinfón két hete jelentették be, hogy idén elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek, az 500 fő feletti rendezvények kapcsán pedig július végére ígértek döntést. A csütörtök reggeli tájékoztatón, melyről a Magyar Hang számolt be Gulyás Gergely azonban kijelentette, hogy

bármilyen változtatás kockázatos, ezért augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani. 

Viszont állítása szerint komoly segítséget nyújtanak, 5,3 milliárd forintot elkülönítettek, mindenféle garázskoncerteket terveznek támogatni. Az Index beszámolója szerint külön kiemelte, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiosztott támogatásból a cigány zenekarok is kapnak. 

D_MTZ20200730012-113731.jpg

Gulyás Gergely a kormányinfón (Fotó/Forrás: MTI/Máthé Zoltán)

A hír komoly érvágást jelent a rendezvényszervezők és a művészek számára, mivel több eseményt (B. My Lake, Strand, Fishing On Orfű, EFOTT, Veszprémi Utcazene Fesztivál, SZIN, Kolorádó) a nyár végére halasztottak bízva a korlátozások feloldásában. Már a döntés halasztása is nehéz helyzetbe hozta a szervezőket rövid határidőt hagyva a reagálásra, az RTL rákérdezett arra is, hogy a fesztiválszervezőket kárpótolják-e. Gulyás Gergely erre azt felelte, hogy ez egyéni egyeztetés alá esik. 

Az intézkedés ellen több művész is felemelte a hangját, például Majka Czutor Zoltán, Lovasi András, a Tankcsapda, az Ocho Macho, a Magna Cum Laude vagy a Depresszió zenekar. 

Az egyes klubok a nyár folyamán többször elmondták, hogy az ötszáz fő alatti bulik nem sokat hoznak a konyhára, az elmúlt hónapok anyagi veszteségeit nem mérsékelhetik ezek - írta a Magyar Hang.

Magyarország azok közé tartozik, akik a vírus első hullámát a legsikeresebben kezelték, sokkal hatékonyabban, mint Hollandia, Spanyolország vagy Svédország, mondta a miniszter a Kormányinfón. De készülni kell a második hullámra, a környező országokban pedig a helyzet romlott – tette hozzá, majd hosszan ismertette a számokat.

Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a jelenlegi keretek között tartható a stagnálás, és a hatályban lévő szabályokon való bármilyen változtatás kockázatos.

A cél szerinte, hogy szeptember 1-jétől rendesen el tudják kezdeni az iskolát. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat emiatt augusztus 15. után is fenntartják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.
Plusz hír

Hiába van rendezvénytilalom, az előadóművészeknek most is fizetniük kell a KATA-t

A Music Hungary Szövetség a pénzügyminiszterhez fordult, kérve, hogy a rendezvénytilalom idején a KATA-s előadóművészek is mentesüljenek a tételes adófizetési kötelezettség alól.
Plusz ajánló

Advent Szentendrén – online programokkal is készülnek idén

A Szentendrei Kulturális Központ idén rendhagyó módon szervezi meg az Advent Szentendrén programsorozatot 2020. november 28. és 2021. január 10. között.
Plusz magazin

KÉP-regény: 10 000 hosszúlépés

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak sztoriját – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt Benkő Lászlóról hoz egy kedves történetet.