Plusz

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

2020.07.30. 11:40
Ajánlom
Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.

A rendezvények többsége az augusztus közepi időpontba kapaszkodott eddig. A kormányinfón két hete jelentették be, hogy idén elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek, az 500 fő feletti rendezvények kapcsán pedig július végére ígértek döntést. A csütörtök reggeli tájékoztatón, melyről a Magyar Hang számolt be Gulyás Gergely azonban kijelentette, hogy

bármilyen változtatás kockázatos, ezért augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani. 

Viszont állítása szerint komoly segítséget nyújtanak, 5,3 milliárd forintot elkülönítettek, mindenféle garázskoncerteket terveznek támogatni. Az Index beszámolója szerint külön kiemelte, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiosztott támogatásból a cigány zenekarok is kapnak. 

D_MTZ20200730012-113731.jpg

Gulyás Gergely a kormányinfón (Fotó/Forrás: MTI/Máthé Zoltán)

A hír komoly érvágást jelent a rendezvényszervezők és a művészek számára, mivel több eseményt (B. My Lake, Strand, Fishing On Orfű, EFOTT, Veszprémi Utcazene Fesztivál, SZIN, Kolorádó) a nyár végére halasztottak bízva a korlátozások feloldásában. Már a döntés halasztása is nehéz helyzetbe hozta a szervezőket rövid határidőt hagyva a reagálásra, az RTL rákérdezett arra is, hogy a fesztiválszervezőket kárpótolják-e. Gulyás Gergely erre azt felelte, hogy ez egyéni egyeztetés alá esik. 

Az intézkedés ellen több művész is felemelte a hangját, például Majka Czutor Zoltán, Lovasi András, a Tankcsapda, az Ocho Macho, a Magna Cum Laude vagy a Depresszió zenekar. 

Az egyes klubok a nyár folyamán többször elmondták, hogy az ötszáz fő alatti bulik nem sokat hoznak a konyhára, az elmúlt hónapok anyagi veszteségeit nem mérsékelhetik ezek - írta a Magyar Hang.

Magyarország azok közé tartozik, akik a vírus első hullámát a legsikeresebben kezelték, sokkal hatékonyabban, mint Hollandia, Spanyolország vagy Svédország, mondta a miniszter a Kormányinfón. De készülni kell a második hullámra, a környező országokban pedig a helyzet romlott – tette hozzá, majd hosszan ismertette a számokat.

Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a jelenlegi keretek között tartható a stagnálás, és a hatályban lévő szabályokon való bármilyen változtatás kockázatos.

A cél szerinte, hogy szeptember 1-jétől rendesen el tudják kezdeni az iskolát. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat emiatt augusztus 15. után is fenntartják.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.