Plusz

Augusztus közepéig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényt megtartani

2020.04.30. 12:45
Ajánlom
Megpecsételődni látszik az idei fesztiválszezon sorsa, miután ma bejelentették, hogy augusztus 15-ig biztosan nem lehet majd 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani. CIKKÜNK FRISSÜLT!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erről április 30-án délelőtti online sajtótájékoztatóján beszélt. Ez alapján megpecsételődni látszik az idei fesztiválszezon, ráadásul ez nemcsak a fesztiválokat, hanem az 500 főnél nagyobb befogadóképességű szabadtéri színházakat is érinti.

Tegnap jelentették be, hogy a Bánkitó Fesztivál biztosan elmarad és már az is biztosan tudható, hogy nem rendezik meg júniusban a Pécsi Országos Színházi Találkozót sem. (Az új vezetők nyilatkozata itt olvasható.)

A bejelentést követően a Művészetek Völgye Facebook oldalán jelentette be, hogy idén nyáron elmarad a rendezvény

"Nagyon szomorúak vagyunk, de a mai Kormányinfó bejelentés után végképp eldőlt az idei Művészetek Völgye sorsa: Az eredeti elképzeléseink szerint nem tudjuk megszervezni az idei Művészetek Völgyét."

Így a jubileumi 30. Művészetek Völgye jövőre kerül megrendezésre.

MuveszetekVolgye4-073815.jpg

Művészetek Völgye (Fotó/Forrás: Művészetek Völgye)

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok is közleményben reagált a kormánydöntésre: elmarad az idei szegedi rendezvény. Herczeg Tamás igazgató lapunknak elmondta:

„Május 10-ig adunk bővebb tájékoztatást az évadunkkal kapcsolatos jegyek visszaváltásáról, cseréjükről. Elővételben elkelt a jegyek hatvan százaléka, 3-4 pótelőadást is hirdettünk. Nagyon köszönjük a közönségnek az eddigi támogatást, türelmet.”.

Se Sziget, se Sound, se VOLT

27 év óta először telik el úgy nyár, hogy nem lesz Sziget Fesztivál, mint ahogy a Sziget Szervezőiroda nagy hazai fesztiváljai, a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound is elmaradnak - közölték a szervezők.

Se Sziget, se Sound, se VOLT

Kapcsolódó

Se Sziget, se Sound, se VOLT

A korlátozó intézkedések miatt 27 év óta először telik el úgy nyár, hogy nem lesz Sziget Fesztivál, mint ahogy a Sziget Szervezőiroda nagy hazai fesztiváljai, a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound is elmaradnak.

Az Ördögkatlan Fesztivál szervezői is bejelentették, hogy a korlátozás miatt a meghirdetett időpontban nem tudják megrendezni az eseményt. Mint közleményükben írják, a már megvásárolt bérletek érvényesek lesznek a 2021-es Ördögkatlan Fesztiválra, de a vásárlók dönthetnek a visszaváltás mellet is vagy úgy, hogy nem kérik vissza a jegy árát, ezzel támogatva a fesztivált.

A szervezők még látnak esélyt rá, hogy ősszel (2020. október 22. és 25. között) tarthatnak egy hosszú hétvégés Ördögkatlan-napokat, de mint írják:

A falvak örömmel fogadnak bennünket, mi örömmel megyünk, de a döntés a vírus kezében van.

95250407_3132529110130426_80736894014455808_o-143047.jpg

VeszprémFest (Fotó/Forrás: VeszprémFest)

Elmarad a július 14-18. között meghirdetett VeszprémFest is. A szervezők jelenleg a fellépőikkel tárgyalnak a helyzetről. Mint írják, igyekeznek mielőbb tájékoztatást adni a továbbiakról, mind a megvásárolt jegyek, mind az esetleges későbbi időpont, és a fellépőink ügyében is.

A Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója a Fidelio.hu-nak elmondta: A kormánydöntés értelmében ez vis major helyzetnek minősül.

Ugyanakkor jelenleg is egyeztetünk, tárgyalunk a fellépőinkkel az új lehetőségekről, akár egy későbbi időpontról, hiszen előzetesen 8 ezer jegyet adtunk el az eseményre. Jövő héten többet tudok majd mondani, addig is nagyon köszönjük a közönségünk türelmét, dolgozunk a megoldáson.

Eddig a szervezők többsége kivárt és bízott abban, hogy esetleg más időpontra tolhatja át a rendezvényét, de már eddig is igen nehéz helyzetbe. Erről és az akkori helyzetről, ebben a cikkünkben olvashat.

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Kapcsolódó

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!

Fejléckép: Sziget (fotó: Kaszás Tamás / Fidelio)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

KÉP-regény: Hajó-törés

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ki emlékszik még a Médiahajóra? Erről olvashatunk az e heti bejegyzésben.
Plusz kutatás

Juhok segítségével oldják meg a Holt-tengeri tekercsek rejtélyeit

A Holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata fényt derített a pergamenek eredetére, arra, hogy milyen állat bőréből készítették őket, és ezzel választ kínál számos tudományos kérdésre - jelentette a helyi média.
Plusz hír

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz magazin

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Plusz vélemény

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.