Plusz

Az akasztófavirágok balladája

2011.04.25. 10:57
Ajánlom
Az akasztás az egyik legbrutálisabb halálnem: a légcső elzáródása és a nyakcsigolya törése miatt azonnali eszméletvesztés állt be és perceken belül bekövetkezik a halál is. Ezt, az élet és halál összefonódásán kötéltáncoló néhány pillanatot sűríti össze a Bitódalok című felnőtt-bábelőadás.

A Budapesti Bábszínház aprócska színpada sejtelmes fényben úszik. A baljós hangulatú zene taktusai közben egyszer csak három test zuhan a mélybe. Még némán rángatóznak, amikor a színpad közepéből - afféle titkos kis csapóajtón át - előbújnak az akasztottak lelkei, egy nő és két férfi. Groteszk a jelenet: a felcsendülő dallamokra pimaszul táncba hívják a még mindig kötélen himbálózó figurákat. Első pillantásra feltűnik, az életnagyságú, hátborzongatóan is emberi bábok (Grosschmid Erik munkáját dicsérik) hasonlóságot mutatnak az őket mozgató színészekkel. Kovács Judit és vörös ruhás végzetasszonya, Teszárek Csaba és csetlő-botló Chaplinje, Ács Norbert és régi vágású úriembere. 

Christian Morgenstern, a 19-20. század fordulóján élt német költő húsz verséből, és azok töredékeiből alkotott laza kompozíciót Veres András rendező. A Bitódalok című ciklus minden egyes darabjában ott lüktet az erős ritmikájú zeneiség, leleményes nyelvjátékokkal és fekete humorral fűszerezve. Tizenegy zseniális műfordító szövegére Darvas Benedek írt zenét, melyet a zenészek (Dudás Zsombor, Póta György és Wertetics Szlobodán) élőben, gyakorlatilag az akasztófa tövében játszanak. A pajkos muzsikában a horrorfilmek misztikus hanghatásai keverednek a sanzonok, a kuplék és a ragtime világával. 

F24DA21C-9C8B-4325-804A-12AE82613845

Budapest Bábszínház: Bitódalok -

Az egyes versikék közt az a paradox hangulat teremt kohéziót, amelyet a bábok és az őket mozgató színészek teremtenek. A néző pedig egyaránt tanúja lehet kacér flörtnek, csábításnak, féltékenységnek, viszonzatlan és viszonzott szerelemnek. A halál árnyékában semmi sem lehet elég groteszk vagy elég abszurd. A bábok leszedhető testrészei a mágneses patentoknak köszönhetően számtalan variációban visszacsatolhatók. A Kőökör című dal szürreális hangulatát jól példázza a fejből, agancsszerűen kinövő, harisnyás női láb, vagy az Emma sirály szabadságáról szóló éneket a műkezek csattogó röptetése. Az elemeire bontott testrészekből bizarr, szörnyetegszerű figurák születnek, majd pedig - mintha mi sem történt volna - újra eredeti testet öltenek a bábok. A Nagy Vahoda című halandzsavers tökéletes illusztrálása a fülledt erotikával fűtött orgia-jelenet, az élő és élettelen testrészek egymásba gabalyodnak, az én és a te határai eltűnnek, hús-vér szereplő és báb összeolvad.  Az akasztott szeretők nászából megszületik a gyermek, akinek a sorsa eleve elrendeltetett: már világra jövetele pillanatában halálra van ítélve. 

Az önálló történetként is értelmezhető jelenetek nem szűkölködnek a humorban sem. "Zsófi, te hóhérleányka, csókot a koponyámra!" - énekli évődve a szivarozó, szteppelő halott báb az immár a magasban ülő, élő nő után vágyakozva. A színészek lentről érkeznek, haláltáncba hívják immár élettelenné vált testüket, majd a bitófán felmászva távoznak: fent és a lent, élő és élettelen keskeny mezsgyéje mosódik össze ebben az időtlenné tágított pillanatban. Mielőtt az élő szereplők eltűnnének, előtte még szépen elrendezgetik a táncolásban és szerelemben megfáradt alteregóikat. Kimulattuk magunkat mi is. Farkasszemet néztünk a halállal, szívből kikacagtuk, de a humor helyét átveszi az együttérzés - és eleget teszünk Villon kérésének: "Embertestvér, ki erre jársz a nyáron, a dombtetőn, barát vagy idegen, ne gúnyolódj e három jómadáron." (Az akasztófavirágok balladája). Mindenki fog ugyanis egyszer élet és halál mezsgyéjén járni. Ki így, ki úgy.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!