Plusz

Az alkotás lelkei

2013.05.22. 09:20
Ajánlom
Tánc, fotó és zene kapcsolódik össze a New York Művész Páholy május 27-i estjén.

A művészetek egymásra hatását bemutató, intim, bensőséges esttel várja az érdeklődőket a New York Művész Páholy. A Világ Legszebb Kávéházában először lép együtt színpadra a Londonban élő balettművész, Tunyogi Henriett, hazánk egyik legnépszerűbb zenész-énekese, Sztevanovity Zorán és a kultúrával évtizedek óta foglalkozó, társművészetekkel együtt gondolkodó fotóművész, Kaiser Ottó. Az alkotás lelkei című esten a tánc, a fotó, a zene és a fellépők baráti, személyes történetei kerülnek középpontba. A Páholy közönségének egy különleges produkcióval is készülnek a vendégek. 

Tunyogi Henriett tíz évesen lépett be a Balettintézetbe, s amikor megszólalt a zene, érezte, hogy ez lesz az élete. A Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett diplomát Kékesi Mária és Dózsa Imre tanítványaként, 1994-ben lett a Magyar Nemzeti Balett tagja. 1996-ban elnyerte a Fülöp Viktor-ösztöndíjat. 2003-ban a neves Lipcsei Operaházhoz szerződött, ahol Uwe Scholz darabjaiban táncolt. Számos film főszereplője, férjével, Vásáry Tamás zongoraművész-karmesterrel rendszeresen lépnek fel közös produkciókban. Bejárta a világot, hogy a magyar táncot képviselje, illetve nemzetközi előadásokban vegyen részt.

Kaiser Ottó fotográfus kisvárosi fényképészek műtermeiben tanulta a mesterséget még azokban az időkben, amikor egy igazi portré elkészítése bizalmi kérdés volt. A fotografálást egy végeérhetetlen falujárás, a több ezer arc nyújtotta élmény miatt kedvelte meg. Az arcok mögött felvillanó sorsok mindennél jobban megérintették. Vallja, talán élete legfontosabb munkája volt. Határtalan irodalom című sorozata, természetfotói, portréi meghatározóak, jelentősek szakmának és közönségnek egyaránt.

Sztevanovity Zorán Belgrádban született, 1948-ban költözött családjával Budapestre, azóta is itt él. A Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki kara öt szemeszterének elvégzése után döntött úgy - öccsével, Dusánnal együtt -, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja. A Metro, a Taurus, a '70-es évek közepétől Presser Gáborral közös barátság és számtalan munka meghatározó pontjai életének. Szólókarrierje 1973-ban indult, azóta is teltházas koncertek, arany- és platinalemezek, felejthetetlen dalok jellemzik. Zorán nevéről mindenkinek eszébe jut egy dal, egy táncdalfesztivál, egy érzés, egy emlék. 2006-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

A május 27-i est folyamán adják át a díjakat az irodalmipalyazat.hu "Édesanya" szépírópályázata nyerteseinek. A neves zsűri - Karafiáth Orsolya író, költő, Turczi István író és Tarján Tamás irodalomtörténész - a helyszínen értékelik a beérkezett pályamunkákat, az anyagi és formális elismerést tehát a helyszínen, az est keretein belül vehetik át a nyertesek.


A New York Művész Páholy május 27-én a szezon hatodik estjével várja a táncot, a zenét, a kultúrát szerető látogatókat.  A belépőjegy 1500 Ft-os áron a helyszínen váltható - ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza. A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet. A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.