Plusz

Az alkotás lelkei

2013.05.22. 09:20
Ajánlom
Tánc, fotó és zene kapcsolódik össze a New York Művész Páholy május 27-i estjén.

A művészetek egymásra hatását bemutató, intim, bensőséges esttel várja az érdeklődőket a New York Művész Páholy. A Világ Legszebb Kávéházában először lép együtt színpadra a Londonban élő balettművész, Tunyogi Henriett, hazánk egyik legnépszerűbb zenész-énekese, Sztevanovity Zorán és a kultúrával évtizedek óta foglalkozó, társművészetekkel együtt gondolkodó fotóművész, Kaiser Ottó. Az alkotás lelkei című esten a tánc, a fotó, a zene és a fellépők baráti, személyes történetei kerülnek középpontba. A Páholy közönségének egy különleges produkcióval is készülnek a vendégek. 

Tunyogi Henriett tíz évesen lépett be a Balettintézetbe, s amikor megszólalt a zene, érezte, hogy ez lesz az élete. A Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett diplomát Kékesi Mária és Dózsa Imre tanítványaként, 1994-ben lett a Magyar Nemzeti Balett tagja. 1996-ban elnyerte a Fülöp Viktor-ösztöndíjat. 2003-ban a neves Lipcsei Operaházhoz szerződött, ahol Uwe Scholz darabjaiban táncolt. Számos film főszereplője, férjével, Vásáry Tamás zongoraművész-karmesterrel rendszeresen lépnek fel közös produkciókban. Bejárta a világot, hogy a magyar táncot képviselje, illetve nemzetközi előadásokban vegyen részt.

Kaiser Ottó fotográfus kisvárosi fényképészek műtermeiben tanulta a mesterséget még azokban az időkben, amikor egy igazi portré elkészítése bizalmi kérdés volt. A fotografálást egy végeérhetetlen falujárás, a több ezer arc nyújtotta élmény miatt kedvelte meg. Az arcok mögött felvillanó sorsok mindennél jobban megérintették. Vallja, talán élete legfontosabb munkája volt. Határtalan irodalom című sorozata, természetfotói, portréi meghatározóak, jelentősek szakmának és közönségnek egyaránt.

Sztevanovity Zorán Belgrádban született, 1948-ban költözött családjával Budapestre, azóta is itt él. A Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki kara öt szemeszterének elvégzése után döntött úgy - öccsével, Dusánnal együtt -, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja. A Metro, a Taurus, a '70-es évek közepétől Presser Gáborral közös barátság és számtalan munka meghatározó pontjai életének. Szólókarrierje 1973-ban indult, azóta is teltházas koncertek, arany- és platinalemezek, felejthetetlen dalok jellemzik. Zorán nevéről mindenkinek eszébe jut egy dal, egy táncdalfesztivál, egy érzés, egy emlék. 2006-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

A május 27-i est folyamán adják át a díjakat az irodalmipalyazat.hu "Édesanya" szépírópályázata nyerteseinek. A neves zsűri - Karafiáth Orsolya író, költő, Turczi István író és Tarján Tamás irodalomtörténész - a helyszínen értékelik a beérkezett pályamunkákat, az anyagi és formális elismerést tehát a helyszínen, az est keretein belül vehetik át a nyertesek.


A New York Művész Páholy május 27-én a szezon hatodik estjével várja a táncot, a zenét, a kultúrát szerető látogatókat.  A belépőjegy 1500 Ft-os áron a helyszínen váltható - ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza. A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet. A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.