Plusz

Az április a zene hónapja a MáraiKultban

2022.03.25. 15:05
Ajánlom
Népzene és világzene, jazz, kortárs versfeldolgozás, klasszikusok mai szemmel, gyerekdalok, boleró, és bossa nova. Megannyi stílus várja a közönséget három helyszínen, egy hónapon át, a Márai Sándor Művelődési Házban, a Virág Benedek Házban és a Jókai Anna Szalonban.

Rögtön két zenei különlegességgel indul az áprilisi programkínálat a Márai Sándor Művelődési Házban. Bátran mixelik a zenészek Mozart zenéjét az aktuális zenei stílusokkal április 2-án a JazzaJ koncerten, ahol a formáció vendége a klasszikus zenét játszó Sonus Cordis Trio lesz. Április második hétvégéjén, pénteken és szombaton közösségépítő kreatív zenei játékra hívja a zenebarátokat a Metrum Ensemble. Április 10-én, vasárnap este vendégükkel, Kemény Zsófi író, költő, slammerrel adnak koncertet, ahol Kemény István verse mellett elhangzanak Kemény Zsófi-slamek, versek és novellák, valamint felcsendülnek Johann Christoph Bach, Carl Philipp Emmanuel Bach, Wilhelm Friedemann Bach, Johann Sebastian Bach zeneművei.

KemenyZs-141704.jpg

Kemény Zsófi (Fotó/Forrás: Hajas Orsolya / MáraiKult)

Márciusban nagy érdeklődés mellett indult el a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) és a Márai Sándor Művelődési Ház közös négyrészes filmklubja 4 érzékeny nő – 4 érzékeny történet címmel. Minden hónap első keddjén női dokumentumfilm-rendezők egy-egy érzékeny, személyes történetét tűzik műsorra,

április 5-én Trencsényi Klára Reményvasút című 2015-ös szívbe markoló filmdrámáját vetítik.

Az egész estés dokumentumfilm a felszínen a budapesti Gyermekvasútról szól, ám valójában egy megrendítő drámát ábrázol az ott dolgozó, hátrányos helyzetű fiatalokról. Főszereplői olyan kiskamaszok, akik szerint a legjobb dolog a világon a Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között zakatoló Gyermekvasúton szolgálni. A vetítés után az alkotókkal, Trencsényi Klára rendezővel és Czakó Judit vágóval beszélget Molnár Dorka.

Különleges zenei csemegét kínál a Fly me to Budapest koncertshow, április 7-én

a Márai Sándor Művelődési Házban. Két kivételes olasz előadóművész, Giuseppe L. Bonifati és Maestro Claudio Passilongo varázslatos show-koncertjén a boleró, a jazz és a bossa nova műfajok legnagyobb sikereit, zenei ikonjait idézik meg egy meglepetésekkel és interakciókkal teli koncertshow keretében.

A szórakoztató zenei esten Tony Renis, Yves Montand és Frank Sinatra örökzöldjei mellett felcsendül Kovács Kati egyik dala is,

miközben a közönséget Magyarországról Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba, majd Latin-Amerikába, Ázsiába repítik.

Fly me to... from Det Flyvende Teater on Vimeo.

A budapesti koncert része a dán The Flying Theatre-nek a Billund nemzetközi repülőtérrel együttműködésben megvalósuló kísérleti projektjének. A koncertet repülőtereken adják elő a világ különböző pontjain.

Rögtön másnap Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című nagysikerű színházi előadását mutatják be.

Az Ernelláék Farkaséknál után új színházi előadást mutatott be a Látókép Ensemble. A Kálmán-nap tartalmilag és formailag is az Ernelláék… folytatása, azt mutatja meg, hogy mi van a szerelem és a gyerekvállalás után.

„Megpróbálunk magunkról beszélni. A vágyainkról, a kételyeinkről, a szorongásainkról. A hétköznapjainkról, a családról, a gyerekekről, a szüleinkről. Talán, ha magunkról beszélünk, sok mindenki másról is beszélünk. Nem vagyunk különlegesek. A problémáink hasonlóak”– mondta Hajdu Szabolcs.

HajduSzabolcs-144116.jpg

Hajdu Szabolcs (Fotó/Forrás: MáraiKult)

A darab arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni.

„A történet, a történetünk látszólag egyszerű, egy kis semmiség, végtelenül hétköznapi eset, apró ügy. De mi pontosan ezt a picit szeretnénk megmutatni, mert hiszünk benne, hogy ami a papíron láthatatlan, a színpadon láthatóvá válik, az apróság nagy lesz, éppen akkora méretű, ami már elég a beazonosíthatósághoz, ami tájékozódási pontokat, megerősítést, esetleg vigasztalást ad a nézőnek.”  Hajdu Szabolcs

A Magyar Költészet Napját Cseh Tamás esttel ünnepli a Márai Sándor Művelődési Ház.

A Cseh Tamás Projekt egy négytagú formáció, amely Cseh Tamás és Bereményi Géza örök érvényű verseiből és dalaiból sajátságos megszólalásban formál különleges előadást április 11-én este a Márai Sándor Művelődési Házban.

Rendhagyó hangszerösszeállítás jellemzi a húsvét utáni első koncertet április 24-én: a hazánkban ritkán hallható Arenszkij vonósnégyest hallhatjuk, amelyben két hegedű helyett két cselló szerepel, ezáltal különleges hangszínt teremtve.

A brácsaművész az ukrán világsztár, Maxim Rysanov, hegedűn Kelemen Barnabás míg csellón Kokas Dóra és Rohmann Ditta játszik a vasárnapi 11 órakor kezdődő matinékoncerten a Márai Sándor Művelődési Ház dísztermében.

odz_maxymrysanov_20211126_zak-142730.jpg

Maxim Rysanov (Fotó/Forrás: Emmer László / MáraiKult)

Amíg a szülők a koncertet hallgatják, addig a gyerekek a Zeneoviban énekelnek, játszanak önfeledten a Máraiban. Azoknak a 4 és 7 év közötti gyerekeknek szól a Beethoven+ Zeneovi, akik szeretnek énekelni, táncolni, mondókákhoz, dalokhoz tapsolni és önfeledten mozogni zenére. A programok között lesznek körjátékok, mondókák, kreatív zenei játékok, a gyerekek megismerkedhetnek sok érdekes hangszerrel, amiket ki is próbálhatnak, és belehallgatnak ők is Beethoven zenéjébe.

A több mint tizenöt éve nagy sikerrel működő Misztrál Klub vendége ezúttal Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák lesznek.

Az I. kerület egyedülálló műemléki épületegyüttesében, a Virág Benedek Házban Hitka Viktória Emlékeim szerint című kiállítása április 13-ig látogatható.

ViragBenedekHaz-144930.jpg

Virág Benedek Ház (Fotó/Forrás: Fürjes Viktória / MáraiKult)

Május 1-ig meghosszabbították a kerület emblematikus költője, a közelmúltban elhunyt Tandori Dezső és felesége, Tandori Ágnes emlékkiállítását. Az egymásba nyíló terekbe installált tárlaton keresztül

Tandori életművének „Feltételes megállóiba”, és a világtól elzárt Lánchíd utcai lakásának mikrokozmoszába nyer betekintést a látogató.

A Hiányzásra kijelölt hely című kiállításon megtekinthetik Tandori Dezső kéziratait, rajzait, személyes tárgyait, Tandori Ágnessel közös otthonuk néhány bútordarabját, olvasólámpáját, foteljét, de látható híres medvegyűjteménye is.

Tandorikiallitas-145258.jpg

Tandori-emlékkiállítás (Fotó/Forrás: Nagy Rozália / MáraiKult)

Április 2-án Medve-nap lesz a Virág Benedek Házban.

A kiállításhoz kapcsolódik a Vaskakas Bábszínház Medvék minden mennyiségben című előadása délelőtt 10 órától.

Szerepelnek medvék a játékboltból, a bazár-trafikból, az áruházból, a desszertesdoboz fedeléről… Lehet velük beszélgetni, ki lehet találni, mire gondolnak, mire vágynak, mi az, amire a nagyokat intik. Pirongatni, korholni lehet őket, rájöhetünk apró cseleikre, úgy tehetünk, mintha…

Mennyire kortárs Tandori? Mennyire eleven a medvézése-madarazása? Gondol-e arra az alkotó, ha macis mesét vagy verset ír, hogy Tandori és Karinthy (Milne) hagyományának kell nyomába érni? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ azok az érdeklődők, akik részt vesznek a kiállításhoz kapcsolódó kerekasztalbeszélgetésen, ahol

Április 2-án 11-től Medvetalp és barátai címmel Tandori Dezső gyermek és ifjúsági irodalmi műveiről beszélget Tamás Zsuzsa Kovács Eszterrel, Győri Hannával, Harcos Bálinttal és dr. Harmath Artemisszel.

Április 22-én a Föld napján a Virág Benedek Házban és annak patinás belső udvarán minifloráriumot készíthetnek gyerekek és felnőttek, úgy, hogy újrahasznosított üvegekbe mohával, növénnyel apró kertet ültetnek. Lesz pop-up gyerekrajz kiállítás, mag- és palántabörze is.

Pribojszki Mátyás havonta jelentkező szájharmonika klubja április 28-án várja a blues szerelmeseit.

A Fortepan Masters – Megélhető fotókönyv vol.2, április 30-án szombaton egy különleges zenés estén a régi idők mozijához hasonlóan nézhetünk együtt Fortepan Masters-képeket. A Pándi Balázs – Víg Mihály duó után az Amoeba zenekar improvizál a XX. század kedvenc fotóörökségének képeire, pont, ahogy régen a zongoristák szólaltatták meg a némafilmeket.

KarolyiK-150044.jpg

Károlyi Katalin és Würtz Klára (Fotó/Forrás: MáraiKult)

A Jókai Anna Szalonban Károlyi Katalin háromrészes dalirodalmi koncertsorozatának első alkalmával indul az áprilisi programkínálat. Az első alkalommal, április 1-én Bartók, Kodály és Ligeti dalok csendülnek fel.

A Szalon áprilisban többek között Rák Kati színművésznő Marmorstein Berta csodálatos élete című monodrámájával, az Irka-kör irodalmi délelőttjével és a havi rendszerességgel jelentkező PetersPlanet Könyvklub az Elveszett város című epizódjával várja a látogatókat.

Az Esti Iskola, Történelem másképp című előadássorozat keretében Ungváry Krisztián történésszel beszélget Ablonczy Balázs arról, hogy mi húzza vissza őt újra és újra Budapest ostromához és kinek az oldalán állna a huszadik század megannyi dilemmájában.

Március 8-án nyílt és április 10-ig látogatható a Város lélegzete című iparművészeti kiállítás a Tér-Kép Galériában.

Varoslelegzete-150417.jpg

Város lélegzete iparművészeit kiállítás (Fotó/Forrás: MáraiKult)

A két finn, valamint két magyar művész, Babos Pálma, Bornemissza Eszter, Johanna Rytköla és Raija Rastas a korunkat meghatározó élő és épített környezet élményével, a nagyvárosi és természeti lét kettősségével foglalkozik alkotásaiban. A témával kapcsolatos látásmódjukat a 21. századi lét kritikájaként, a városi embernek szóló figyelmeztető felhívásként is értékelhető. 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: MáraiKult (fotó:Kőrösi Tamás)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.