Plusz

Az Emmi szerint nincsenek veszélyben a független színházak

2020.01.03. 11:55
Ajánlom
Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát az ellentmondásos színháztámogatási törvényről. Szerintük a függetlenek működését semmi nem veszélyezteti. Készül a pályázatok kiírása is.

Ahogy azt december 31-én megírtuk, furcsa helyzet állt elő a kultúrtörvény kapcsán, amely ellen a szinte teljes színházi szféra tiltakozott. A Magyar Közlönyben megjelent a törvény végrehajtási rendelete, amelyből úgy tűnik, a színházak csak projektekre kaphatnak támogatást, működésre nem. (A törvény előterjesztésében ez még máshogy szerepelt, a rendeletből viszont hiányzik a „működés” szó.) A törvény és a rendelet így ellentmond egymásnak, és ugyan ilyenkor a magasabb szintű jogszabály követendő (tehát a törvény), a dolog eredményezhet faramuci helyzeteket. Az ellentmondásos jogi helyzet a független színházakat veszélyeztetheti leginkább, hiszen bármikor előfordulhat, hogy a rendeletre hivatkozva megtagadják tőlük a támogatásokat.

A helyzetet bonyolítja, hogy december 31-én megjelent egy másik Magyar Közlöny is, benne (121. oldal) egy hosszú táblázattal, amelyben szerepel a működési pályázatok elbírálására vonatkozó rész.

Megkérdeztük hát az Emmit, hogy szerintük ellentmond-e egymásnak a végrehajtási rendelet és a törvény, és ha igen, tervez-e korrekciót a Minisztérium.

Az Emmitől a következő válasz érkezett:

Ahogy korábban jeleztük, az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény a programtámogatás mellett expressis verbis megteremti a jogalapot a nem minősített előadó-művészeti szervezetek működési támogatására is. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan törvényi szinten biztosított, amely köti az államot. Továbbá a pályázatok kiírását – a törvényi határidőre tekintettel – a tárca rövid úton elő is készíti, így a független szféra működését semmi sem veszélyezteti.

Az Emmi tehát a 2008-as előadó-művészeti törvényre hivatkozva állítja, hogy a független színházak működési támogatása biztosított, és úgy tűnik, azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a pályázatok kiírása is hamarosan megtörténik. Arra nem kaptunk választ, hogy van-e ellentmondás az idei törvény és annak végrehajtási rendelete között.

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes egy pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a független színházak továbbra is a túlélésért küzdenek, a kormányzat ugyanis tudatosan bizonytalanságban tartja őket. A politikus elmondta, gondolkodnak azon, milyen forrásokat különíthetne el a főváros ezen színházak számára, és ehhez

szponzorok jelentkezését is várják.

Fejléckép: Pillanatkép a 2019. december 9-i demonstrációról (fotó: Csoszó Gabriella / FreeDoc)

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

Kapcsolódó

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné – Náray Erika mesét mond Bíborkáról és a tündérekről

Folytatódik a Fidelio Matiné vasárnapi sorozata gyerekeknek. Ma – a Rózsavölgyi Szalon együttműködésével – Náray Erika színművész mond mesét Bíborkáról és a varázsfőzetről, meg persze a tündérbirodalomról.
Plusz spotify

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.
Plusz magazin

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.