Plusz

Az Emmi szerint nincsenek veszélyben a független színházak

2020.01.03. 11:55
Ajánlom
Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát az ellentmondásos színháztámogatási törvényről. Szerintük a függetlenek működését semmi nem veszélyezteti. Készül a pályázatok kiírása is.

Ahogy azt december 31-én megírtuk, furcsa helyzet állt elő a kultúrtörvény kapcsán, amely ellen a szinte teljes színházi szféra tiltakozott. A Magyar Közlönyben megjelent a törvény végrehajtási rendelete, amelyből úgy tűnik, a színházak csak projektekre kaphatnak támogatást, működésre nem. (A törvény előterjesztésében ez még máshogy szerepelt, a rendeletből viszont hiányzik a „működés” szó.) A törvény és a rendelet így ellentmond egymásnak, és ugyan ilyenkor a magasabb szintű jogszabály követendő (tehát a törvény), a dolog eredményezhet faramuci helyzeteket. Az ellentmondásos jogi helyzet a független színházakat veszélyeztetheti leginkább, hiszen bármikor előfordulhat, hogy a rendeletre hivatkozva megtagadják tőlük a támogatásokat.

A helyzetet bonyolítja, hogy december 31-én megjelent egy másik Magyar Közlöny is, benne (121. oldal) egy hosszú táblázattal, amelyben szerepel a működési pályázatok elbírálására vonatkozó rész.

Megkérdeztük hát az Emmit, hogy szerintük ellentmond-e egymásnak a végrehajtási rendelet és a törvény, és ha igen, tervez-e korrekciót a Minisztérium.

Az Emmitől a következő válasz érkezett:

Ahogy korábban jeleztük, az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény a programtámogatás mellett expressis verbis megteremti a jogalapot a nem minősített előadó-művészeti szervezetek működési támogatására is. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan törvényi szinten biztosított, amely köti az államot. Továbbá a pályázatok kiírását – a törvényi határidőre tekintettel – a tárca rövid úton elő is készíti, így a független szféra működését semmi sem veszélyezteti.

Az Emmi tehát a 2008-as előadó-művészeti törvényre hivatkozva állítja, hogy a független színházak működési támogatása biztosított, és úgy tűnik, azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a pályázatok kiírása is hamarosan megtörténik. Arra nem kaptunk választ, hogy van-e ellentmondás az idei törvény és annak végrehajtási rendelete között.

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes egy pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a független színházak továbbra is a túlélésért küzdenek, a kormányzat ugyanis tudatosan bizonytalanságban tartja őket. A politikus elmondta, gondolkodnak azon, milyen forrásokat különíthetne el a főváros ezen színházak számára, és ehhez

szponzorok jelentkezését is várják.

Fejléckép: Pillanatkép a 2019. december 9-i demonstrációról (fotó: Csoszó Gabriella / FreeDoc)

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

Kapcsolódó

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ornitológia

A madarak énekeit is lekottázzák 

A madarak képesek új dallamok megtanulására, és énekük divatszerűen változhat - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 vasárnapi műsorában.
Plusz megemlékezés

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Plusz ajánló

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!
Plusz hír

Kutyáknak, macskáknak, de még a hörcsögöknek is készített lejátszási listákat a Spotify

A svéd vállalat szerint a podcastok egyebek között megnyugtató zenét, "dicsérő szavakat" és színészek által felmondott történeteket kínálnak az otthon hagyott kedvenceknek, hogy enyhítse a gazdáik távollétében esetlegesen érzett stresszt.
Plusz mti

Velence nem viccel, számolni fogják, hány turista van a városban

Velence el akarja kerülni, hogy a világhírű karnevál idején túl sok turista zsúfolódjon össze a városban, ezért kamerák segítségével számolják őket a fontosabb helyeken.