Plusz

Az Emmi szerint nincsenek veszélyben a független színházak

2020.01.03. 11:55
Ajánlom
Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát az ellentmondásos színháztámogatási törvényről. Szerintük a függetlenek működését semmi nem veszélyezteti. Készül a pályázatok kiírása is.

Ahogy azt december 31-én megírtuk, furcsa helyzet állt elő a kultúrtörvény kapcsán, amely ellen a szinte teljes színházi szféra tiltakozott. A Magyar Közlönyben megjelent a törvény végrehajtási rendelete, amelyből úgy tűnik, a színházak csak projektekre kaphatnak támogatást, működésre nem. (A törvény előterjesztésében ez még máshogy szerepelt, a rendeletből viszont hiányzik a „működés” szó.) A törvény és a rendelet így ellentmond egymásnak, és ugyan ilyenkor a magasabb szintű jogszabály követendő (tehát a törvény), a dolog eredményezhet faramuci helyzeteket. Az ellentmondásos jogi helyzet a független színházakat veszélyeztetheti leginkább, hiszen bármikor előfordulhat, hogy a rendeletre hivatkozva megtagadják tőlük a támogatásokat.

A helyzetet bonyolítja, hogy december 31-én megjelent egy másik Magyar Közlöny is, benne (121. oldal) egy hosszú táblázattal, amelyben szerepel a működési pályázatok elbírálására vonatkozó rész.

Megkérdeztük hát az Emmit, hogy szerintük ellentmond-e egymásnak a végrehajtási rendelet és a törvény, és ha igen, tervez-e korrekciót a Minisztérium.

Az Emmitől a következő válasz érkezett:

Ahogy korábban jeleztük, az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény a programtámogatás mellett expressis verbis megteremti a jogalapot a nem minősített előadó-művészeti szervezetek működési támogatására is. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan törvényi szinten biztosított, amely köti az államot. Továbbá a pályázatok kiírását – a törvényi határidőre tekintettel – a tárca rövid úton elő is készíti, így a független szféra működését semmi sem veszélyezteti.

Az Emmi tehát a 2008-as előadó-művészeti törvényre hivatkozva állítja, hogy a független színházak működési támogatása biztosított, és úgy tűnik, azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a pályázatok kiírása is hamarosan megtörténik. Arra nem kaptunk választ, hogy van-e ellentmondás az idei törvény és annak végrehajtási rendelete között.

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes egy pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a független színházak továbbra is a túlélésért küzdenek, a kormányzat ugyanis tudatosan bizonytalanságban tartja őket. A politikus elmondta, gondolkodnak azon, milyen forrásokat különíthetne el a főváros ezen színházak számára, és ehhez

szponzorok jelentkezését is várják.

Fejléckép: Pillanatkép a 2019. december 9-i demonstrációról (fotó: Csoszó Gabriella / FreeDoc)

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

Kapcsolódó

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális pezsgés a Bartókon: jön az Eleven Ősz!

Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal várnak mindenkit szeptember 25-26-án.
Plusz portré

Tükörré váló mondatok – Kukorelly Endre a Kult50-ben

„Ne írj, ha félsz” – mondta egy interjúban Kukorelly Endre. És nem fél. Sőt, lázad és provokál. Amikor nem saját szövegeit „rontja és javítja”, kreatív írást tanít, focizik (1996-ban megalapította az író futballválogatottat), hajléktalanság-projektbe fog, vagy „gondol egyet” és segít föléleszteni a Baumgarten-díjat.
Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.