Plusz

Az Emmi szerint nincsenek veszélyben a független színházak

2020.01.03. 11:55
Ajánlom
Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát az ellentmondásos színháztámogatási törvényről. Szerintük a függetlenek működését semmi nem veszélyezteti. Készül a pályázatok kiírása is.

Ahogy azt december 31-én megírtuk, furcsa helyzet állt elő a kultúrtörvény kapcsán, amely ellen a szinte teljes színházi szféra tiltakozott. A Magyar Közlönyben megjelent a törvény végrehajtási rendelete, amelyből úgy tűnik, a színházak csak projektekre kaphatnak támogatást, működésre nem. (A törvény előterjesztésében ez még máshogy szerepelt, a rendeletből viszont hiányzik a „működés” szó.) A törvény és a rendelet így ellentmond egymásnak, és ugyan ilyenkor a magasabb szintű jogszabály követendő (tehát a törvény), a dolog eredményezhet faramuci helyzeteket. Az ellentmondásos jogi helyzet a független színházakat veszélyeztetheti leginkább, hiszen bármikor előfordulhat, hogy a rendeletre hivatkozva megtagadják tőlük a támogatásokat.

A helyzetet bonyolítja, hogy december 31-én megjelent egy másik Magyar Közlöny is, benne (121. oldal) egy hosszú táblázattal, amelyben szerepel a működési pályázatok elbírálására vonatkozó rész.

Megkérdeztük hát az Emmit, hogy szerintük ellentmond-e egymásnak a végrehajtási rendelet és a törvény, és ha igen, tervez-e korrekciót a Minisztérium.

Az Emmitől a következő válasz érkezett:

Ahogy korábban jeleztük, az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény a programtámogatás mellett expressis verbis megteremti a jogalapot a nem minősített előadó-művészeti szervezetek működési támogatására is. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan törvényi szinten biztosított, amely köti az államot. Továbbá a pályázatok kiírását – a törvényi határidőre tekintettel – a tárca rövid úton elő is készíti, így a független szféra működését semmi sem veszélyezteti.

Az Emmi tehát a 2008-as előadó-művészeti törvényre hivatkozva állítja, hogy a független színházak működési támogatása biztosított, és úgy tűnik, azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a pályázatok kiírása is hamarosan megtörténik. Arra nem kaptunk választ, hogy van-e ellentmondás az idei törvény és annak végrehajtási rendelete között.

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes egy pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a független színházak továbbra is a túlélésért küzdenek, a kormányzat ugyanis tudatosan bizonytalanságban tartja őket. A politikus elmondta, gondolkodnak azon, milyen forrásokat különíthetne el a főváros ezen színházak számára, és ehhez

szponzorok jelentkezését is várják.

Fejléckép: Pillanatkép a 2019. december 9-i demonstrációról (fotó: Csoszó Gabriella / FreeDoc)

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

Kapcsolódó

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Színház

Szász János rendezését az év legjobb előadásai közé választotta a Washington Post

A nagy múltú amerikai napilap 2023 tíz legjobb színházi produkcióját rangsorolta, Szász János Angels in America: Millennium Approaches című előadása a kilencedik helyen végzett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.