Plusz

Az Érinthetetlenek

2012.04.29. 18:40
Ajánlom
A magyar mozikba Életrevalók címmel került film a francia filmgyártás tavalyi legsikeresebb exportja. A civilizált világ franciáktól különböző része el van alélva tőle, és a filmet megjelenése óta valamiféle kultfilmgyanús, beavatott összekacsintás övezi.

Az alkotók biztosra mentek a témaválasztásnál, amikor egy valós történetet feldolgozva a mozgásképtelen arisztokrata és a gettóban élő bevándorló férfi barátságát mesélték el. Egy párizsi díszletek között játszódó modern Pygmalion-történet, csurig tele aktuális kérdésekkel.

Mindeközben a néző hétköznapibb vágyai sem maradnak kielégítetlenül, mivel bekukucskálhatunk a francia legfelsőbb osztály mindennapjaiba. Engem például két órán keresztül képes lett volna lekötni önmagában a díszlet is: a levegőzés magánrepülőt, az autókázás Maseratit, a szülinapi parti pedig a nappaliba érkező kamarazenekart jelenti. A XIV. Lajos stílusában berendezett fürdőszobák és szalonok fűszerezve fanyar humorral, az éjszakai párizs képeivel, abszolút tökéletes zenékkel, gyönyörű nőkkel, egy pimasz kamasszal – becsületére váljon az alkotóknak, hogy mégsem egy tizenkettő egy tucat, B kategóriás amerikai drámát kreáltak.

Az első tíz perc után teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy semmi ilyen veszély nem fenyeget. A rendezők hibátlan arányérzékkel és remek stílussal nyúltak a történethez, minden kínálkozó közhelyet messziről elkerülnek. Úgy szórakoztatnak, hogy mégsem mulasztanak el minden morális üzenetet kétszer aláhúzni. A történet mégsem válik nyomasztóvá, és a könnyedség nem torkoll komédiába. Minden erőlködés nélkül éri el, hogy kettőt csavarjon a néző lelkén és még napokig motoszkáljon a gondolatai között. Az eszköztelennek egyátalán nem nevezhető mozi pedig azok számára is remek szórakozást jelent, akik szívesen gyönyörködnek a nyelvben: egyszerre használja a legválasztékosabb franciát és a fültörő szlenget.

És miért válik tehát az év egyik legünnepeltebb filmjévé? Mert a fentiek szinte egyátalán nem fontosak. A történet az életigenlés és a szeretet ünnepe, két percnyinek tűnő órára lemossa rólunk a mindennapok szorongásait, a rutinok stresszét. Az akadályok legyőzhetővé, a nehézségek jutalom felé vezető útnak tűnnek. Eléri, hogy a film végén azt érezzük: szeretjük, hogy azok vagyunk, akik vagyunk, minden szépségünkkel és rútságunkkal önmagunk.

Ha csak ennyit mondhatna is el magáról egy film, már az is bőven Oscar-érdemessé avatná, de ettől sokkal többről van szó: egy újabb francia remekmű.

 

Életrevalók (Intouchables)
színes, feliratos, francia vígjáték, 112 perc, 2011
rendező: Eric Toledano, Olivier Nakache
szereplő(k):
François Cluzet (Philippe)
Omar Sy (Driss)

http://www.imdb.com/title/tt1675434/

 

Írta: Polonkai Éva

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.
Zenés színház

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Könyv

Íróként saját magam és szereplőim igazságát képviselem - Interjú Légrádi Gergellyel

Ügyvéd, író, de mindezek felett egy gondolkodó, kételyekkel élő ember. Légrádi Gergellyel harmadik, Nélkülem című kötetéről és a gondolkodás, lassítás, valamint a pillanatok megélésének fontosságáról beszélgettünk.
Tánc

Ne maradj le a CAFé Budapest rendkívüli táncbemutatóiról!

Sokszínű tánckínálattal jön a CAFé Budapest: többek között világhírű koreográfusok modern balettdarabjai, szürrealista táncelőadás és nagysikerű újcirkusz produkció közül válogathatunk.
Vizuál

Vincent Van Gogh bőrébe bújik Willem Dafoe ebben az új filmben

A világhírű holland festőről rendezett életrajzi filmet Julia Schnabel. A főszerepben a Krisztus utolsó megkísértése és A szakasz című filmekből ismert Willem Dafoe.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Késdobálással és bekötött szemmel is lehet ékszert készíteni az Ékszerek éjszakáján

Idén több mint száz alkotó várja 42 budapesti és egy pécsi helyszínen az Ékszerek Éjszakája közönségét péntek kora délutántól egészen éjfélig, de a sorozathoz egész hétvégén át számos kiállítás és előadás is kapcsolódik.
Plusz díj

Nyilvánosságra hozták a Prima Primissima idei jelöltjeit

Idén már tizenhatodik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat, amelyre tavaly óta határon túli magánszemélyek, illetve alkotóközösségek is jelölést kaphatnak. Mutatjuk a 2018-as Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét. 
Plusz ajánló

Műfaji sokszínűség az NKA 25 Fesztivál nyitógáláján

A szeptember 23-i műsorban az előadó-művészeti területek prominens képviselői lépnek fel egy-egy ifjú tehetséggel kiegészülve, csak erre az alkalomra készült produkciójukkal.
Plusz ajánló

Az októberi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazin októberi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Kováts Adéllal, Dolhai Attilával és Devich Gergellyel. Lapozzon bele online!
Plusz placcc fesztivál

Test és technológia a PLACCC előadásain

Összművészeti produkció a csepeli papírgyár egykori medencéjében, geo-lokációs interaktív városi hangjáték, köztéri installáció és filmvetítés is lesz a 13. PLACCC fesztivál első hétvégéjén.