Plusz

Az Érinthetetlenek

2012.04.29. 18:40
Ajánlom
A magyar mozikba Életrevalók címmel került film a francia filmgyártás tavalyi legsikeresebb exportja. A civilizált világ franciáktól különböző része el van alélva tőle, és a filmet megjelenése óta valamiféle kultfilmgyanús, beavatott összekacsintás övezi.

Az alkotók biztosra mentek a témaválasztásnál, amikor egy valós történetet feldolgozva a mozgásképtelen arisztokrata és a gettóban élő bevándorló férfi barátságát mesélték el. Egy párizsi díszletek között játszódó modern Pygmalion-történet, csurig tele aktuális kérdésekkel.

Mindeközben a néző hétköznapibb vágyai sem maradnak kielégítetlenül, mivel bekukucskálhatunk a francia legfelsőbb osztály mindennapjaiba. Engem például két órán keresztül képes lett volna lekötni önmagában a díszlet is: a levegőzés magánrepülőt, az autókázás Maseratit, a szülinapi parti pedig a nappaliba érkező kamarazenekart jelenti. A XIV. Lajos stílusában berendezett fürdőszobák és szalonok fűszerezve fanyar humorral, az éjszakai párizs képeivel, abszolút tökéletes zenékkel, gyönyörű nőkkel, egy pimasz kamasszal – becsületére váljon az alkotóknak, hogy mégsem egy tizenkettő egy tucat, B kategóriás amerikai drámát kreáltak.

Az első tíz perc után teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy semmi ilyen veszély nem fenyeget. A rendezők hibátlan arányérzékkel és remek stílussal nyúltak a történethez, minden kínálkozó közhelyet messziről elkerülnek. Úgy szórakoztatnak, hogy mégsem mulasztanak el minden morális üzenetet kétszer aláhúzni. A történet mégsem válik nyomasztóvá, és a könnyedség nem torkoll komédiába. Minden erőlködés nélkül éri el, hogy kettőt csavarjon a néző lelkén és még napokig motoszkáljon a gondolatai között. Az eszköztelennek egyátalán nem nevezhető mozi pedig azok számára is remek szórakozást jelent, akik szívesen gyönyörködnek a nyelvben: egyszerre használja a legválasztékosabb franciát és a fültörő szlenget.

És miért válik tehát az év egyik legünnepeltebb filmjévé? Mert a fentiek szinte egyátalán nem fontosak. A történet az életigenlés és a szeretet ünnepe, két percnyinek tűnő órára lemossa rólunk a mindennapok szorongásait, a rutinok stresszét. Az akadályok legyőzhetővé, a nehézségek jutalom felé vezető útnak tűnnek. Eléri, hogy a film végén azt érezzük: szeretjük, hogy azok vagyunk, akik vagyunk, minden szépségünkkel és rútságunkkal önmagunk.

Ha csak ennyit mondhatna is el magáról egy film, már az is bőven Oscar-érdemessé avatná, de ettől sokkal többről van szó: egy újabb francia remekmű.

 

Életrevalók (Intouchables)
színes, feliratos, francia vígjáték, 112 perc, 2011
rendező: Eric Toledano, Olivier Nakache
szereplő(k):
François Cluzet (Philippe)
Omar Sy (Driss)

http://www.imdb.com/title/tt1675434/

 

Írta: Polonkai Éva

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Könyv

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.
Plusz ajánló

Megújulásának tizedik évfordulóját izgalmas programsorozattal ünnepli a Várkert Bazár

Könnyűzenei, kulturális és családi programokat felvonultató fesztivállal, a VárkertFeszttel ünneplik az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát, május 31-től június 2-ig.
Plusz hír

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó ernyőszervezet vezetőjévé.