Plusz

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

2024.04.10. 20:30
Ajánlom
Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.

Körséta. Barangolás a nyitott házak között elnevezésű fesztivál a tavasz beköszöntésének ünneplésére, egy izgalmas sétára invitál a tartományi főváros kulturális intézményeibe (Esterházy-kastély, Kunstverein Eisenstadt, Burgenland Tartomány Múzeuma, Architeckturraum Burgenland, Zsidó Múzeum).

Programok április 14-én 10.00 és 17.00 óra között

  • Kezdjük játékosan az új szezont!

Maskaron Kávéház – Játékos kávéház kicsiknek és nagyoknak, táblajátékokkal, italokkal, falatkákkal. Gyerekvezetés a kastélyban 14.30 órakor. Különleges vendége is lesz a kastélykápolnának, kétszer is ellátogat egy rövid koncert erejéig Haydn mester, 13.00 és 13.40 órakor.

  • 11.00Zenés felvonulás

Zenés felvonulás indul a Zsidó Múzeumtól. Állomások: Burgenland Tartományi Múzeum, Esterházy-kastély, Architektur Raumburgenland, Joseph Haydn-Gasse 1 szám alatti épület (Kunstverein Eisenstadt). A zenei aláfestésért a Titus Vadon Trió felel, míg HG-Gutternigg tubán és dobon kíséri a felvonulókat. Az egyes állomásokon a Joseph Haydn Magánegyetem zenészei szórakoztatják a közönséget.

  • 12.40-13.30 Hal-falatkák, közös asztal

A város sétálóutcjában található Hopfen und Söhne, valamint az Aspirin bor és prosecco bárnál halfalatkákat kínálnak a megpihenni és felfrissülni vágyóknak.

  • 13.20 – Megnyitó

Megnyitó a Hotel Galántha lobbyjában illetve a barackvirágos átjárójában (Csató József új installációja, valamint Thomas Weinberger „Fanny Elsslers balettcipői még tocsognak a pezsgőtől” – három táncjelenet a híres prímabalerináról, Fanny Elsslers-ről. Kurátor: Dian Shooman)

pokrockep-064847.jpg

Fnbyfestés és pokróckoncert a Múzeumok Éjszakáján, Kismartonban (Fotó/Forrás: Budapesti Filharmóniai Társaság)

  • 13.50-14.50 – Három kiállítás megnyitója az Esterházy-kastélyban

FEHÉR-TEREM: Átlépni a kereteket: Horváth Gideon, Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina, Süveges Rita, Trapp Dominika. Kurátor: Katharina Hoffmann

Horváth Gideon szobrai a görög mitológia és a művészettörténeti kánon kortárs értelmezései. Leggyakrabban antik amforákat, táncoló figurákat és túlérett gyümölcsöket ábrázol, melyeket többnyire méhviasz és fém sajátos ötvözetéből készít el. Méhviasz illatuknak köszönhetően még mélyebb nyomot hagynak maguk mögött.

Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina művészpáros különleges, filmrészletekre emlékeztető térinstallációi felfedező sétára és elidőzésre hívogatnak. Aprólékosan kidolgozott kompozícióik a természeti elemek spirituális mivoltát hangsúlyozzák és kapcsolatra késztetnek minden élőlénnyel és élettelen tárggyal.

Süveges Rita puha, meleg bársonyokra tradicionális olajtechnikával a bizonytalan jövő kísérteties belső tereit, talán a Marson található tájakat, vagy a techno-infrastruktúra publikus arca mögötti káoszt ábrázoló sci-fi képeket fest. A lambériára installált munkái a hiányzó jövőképet ellensúlyozó, historizáló, a modernitás optimizmusába visszarepítő jövőkép-pardódiák.

Suveges_20231209_Esterhazy_fotoKerekesZ_022-115605.jpg

Süveges Rita alkotása a Ludwig Múzeum kiállításán (Fotó/Forrás: Kerekes Zoltán / Ludwig Múzeum)

Trapp Dominika rajzaival és tárgyaival csapdákká alakuló élethelyzetek dinamikáját tárja fel. Munkájával az elnyomás azon formáira utal, melyek a saját lakókörnyezet falai közt, valakinek az intim közelségében és az idő előrehaladtával alakulnak ki. A szociokulturális kontextus műveiben a csapdákat létrehozó és fenntartó tájjá formálódik.

DÍSZLÉPCSŐHÁZ: Horváth Gideon Múzsák és metaforfózisok című kiállítása. Kurátor: Vitus Weh

Az ókori mitológiában a múzsák személyesítették meg a művészeteket. Egyes absztrakt elnevezések, mint például a művészet, a történelem, a zene, a költészet a görög és latin nyelvekben nőnemű szavak, ennek is köszönhető, hogy nőként ábrázolták őket. Horváth múzsái ezzel szemben egy folyamatban lévő társadalmi és ökológiai metamorfózis megszemélyesítői. Láthatatlan szélben ringatóznak, miközben elmosódnak a növények és állatok, a hímneműek és nőneműek között húzódó társadalmi és biológiai határok. Hibrid lényekként a faunokra és faunákra hasonlítanak. A barokk fülkék szobrai illatos méhviaszból készültek. A természetbe megálmodott múzsák lugasához bronzból is készülhetnek, ahogy ezt Euterpé ezen a metamorfózison már átesett figurája jól szemlélteti.

JEGYIRODA: A csendes krokodilok – Peter Sandbichler belső építészeti installációja

  • 14.35-14.50 – Major shrimp zenekar koncertje

A kastély belső udvarában a Major shrimp zenekar szórakoztatja a látogatókat.

  • 15.00 – Tovább építkezni – Az építészet mint folyamat

A Bécsi Műszaki Egyetemmel közös együttműködésben létrehozott kiállítás (Kunstverein Eisenstadt)

  • 15.00-16.00 – Landesgalerie Burgenland, Franz Schubert Platz 6.

Kolki Ákos (gitár), Priskin Péter (gitár) és Ivkovic Vivien (cselló), a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium növendékeinek koncertje. Felkészítő tanár: Bozóki Andrea.

Fejléckép: A kismartoni Esterházy-kastély (fotó/forrás: Andreas Hafenscher / Esterházy Magánalapítvány)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült.