Plusz

Az Esterházy Art Award díjazottjainak kiállítása várja a Kismartonba látogatókat

2022.04.05. 10:40
Ajánlom
Április 9-10-én sokszínű fesztivállal nyitják meg Kismarton intézményei a nyári szezont, az Esterházy-kastély és a kismartoni Művészeti Egyesület közös kiállítássorozatán számos kitüntetett kortárs alkotó mutatkozik be.

A Körséta. Barangolás a nyitott házak között elnevezésű új fesztivál a tavasz beköszöntésének ünneplésére, egy sétára invitál. A tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményei, az Esterházy-kastély, a Kunstverein Eisenstadt, Burgenland Tartomány Múzeuma, Haydn szülőháza, a FreuRaum, az Architeckturraum Burgenland és a Zsidómúzeum virágvasárnap, azaz április 10-én 11-18 óráig

megnyitókkal, performanszokkal, egy terülj-terülj asztalkámon fejedelmi fogásokkal és a város utcáin bolyongó rézfúvós bandával várják az érdeklődőket.

A belépés az egyes intézményekbe díjtalan. Az Esterházy-kastély belső udvarában található Maskaron Kávéház szombaton és vasárnap délután 14 és 17 óra között játékházzá alakul, ahol a kastély múzeumpedagógusai izgalmas játékokkal és sok mókával várják a kicsiket, nagyokat.

Programok:

Április 9. 14:00-17:00, Maskaron Kávéház
Játékos kávéház, táblajátékokkal, kvízzel és fagylalttal

Április 10.
12:00-14:00, Esterházy-kastélynegyed
Közös asztal – Egy hosszú asztalnál gulyáslevessel és orientális egytálételekkel várják a megpihenni és felfrissülni vágyókat.

13:00-18:00 Kunstverein
BLACK IS THE LONELIEST COLOR. Grafisches Kabinett

15:00, Esterházy-kastély
Vitus Weh kurátor tárlatvezetése a Vágyakozás egy jobb élet után (Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám) és a Chinoiserie / Nature-reimagined (Ulbert Ádám) kiállításokban, valamint a Vulcanised (in situ) című helyspecifikus installációban (Dóra Ádám munkája).

BLACK IS THE LONELIEST COLOR. Grafisches Kabinett

A kismartoni Esterházy-kastély a Kunstverein Eisenstadttal, azaz a Kismartoni Művészeti Egyesülettel együtt nyitja meg a nyári szezont. A Kunstverein Haydngasse 1. szám alatti kiállítóterében 13 órától 18 óráig látogatható a BLACK IS THE LONELIEST COLOR. Grafisches Kabinett című csoportos kiállítássorozat első fejezete, az Esterházy-kastély tereiben, a Fehér-teremben és a díszlépcsőházban több kortárs pozíciót láthatnak az érdeklődők. A sorozat három etapjában több mint 30 művész a fekete színben rejlő különbségek széles palettáját tárják a befogadók elé. Az első kiállításon 13 művész, köztük a szintén már többször Esterházy Art Awardra jelölt Koós Gábor alkotása is látható.

Kiállító művészek: Lutz Bacher, Böhler & Orendt, Fria Elfen, Thomas Gänszler, Lena Göbel, Gábor Koós, Marianne Lang, Patrick Roman Scherer, Ekaterina Shapiro-Obermair, Michael Strasser, Franz Vana, Andreas Werner.

Vágyakozás egy jobb élet után

A Vágyakozás egy jobb élet után című kiállítás az Esterházy-kastély harmadik emeleti Fehér-termében a 2021-es Esterházy Art Award három díjazottja, Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám mutatkoznak be lehetséges életformákat kutató alkotásaikkal. Vágyakozó pillantások egyszerre a múltba és a jövőbe.

Rózsa Luca Sára nagy formátumú vásznai amorf reneszánsz-emberábrázolások. „Ha az elmúlt évek témáit egy gondolati háromszögbe kéne zárnom, akkor azt mondanám, hogy e háromszög egyik pontján az élet és annak végessége állna, a másikon a világ idő és térbeli végtelensége, a harmadik ponton pedig a jelen megértése helyezkedne el.

Képeim megfestésekor egyfajta ikonikusságra, térbeli és időbeli dermedtségre, valami olyasmire törekszem, ami állandóságot sugall.

Tranker Kata művészete erősen támaszkodik antropológiai, zoológiai és sci-fi forrásokra. Véleménye szerint napjaink globális történései elkerülhetetlenül megkövetelik, hogy átgondoljuk az emberi faj szerepét. Installációja egy alapvető újrakedzés lehetséges szcenárióit és egy másfajta együttélés különböző formáit mutatja be. Kifejező figurái papírmaséból készültek.

A művészettörténet fejlődésében számos kisajátítással és egzotikummal találkozunk. Különösen a távoli Afrika, Kína vagy Japán művészete gyakorolt nagy hatást az európai művészetre. Ulbert Ádám is keresi művészetében az egzotikumot, de nem formai megújítására, hanem annak megértésére törekszik:

Történelmi időszakok más hiedelemrendszerei és tudatállapotai érdekelnek, amelyek egy új mentális ökológiát teremthetnek

– vallja a művész.

Chinoiserie / Nature-reimagined

A kanyargós utakkal, hangulatos vízfelületekkel, lélegzetelállító fákkal tűzdelt és meghatározott helyekre komponált épületekkel díszített parkokat szokásjogon csak angolkertként emlegetjük. Ugyanakkor kultúrtörténeti szempontból

helyesebb lenne kínai-angolkertnek nevezni őket, mert a 18. század közepétől az eredeti angolkertek stíluselemeit a kínai kertekben látható motívumokkal ötvözték.

Ezt megelőzően az európai arisztokraták otthonaiban elterjedtek a selyemtapétával és lakktáblákkal borított és vázákkal, figurákkal díszített kínai kabinetek. A távoli kelet lenyűgözte a kor emberét, és a Kelet iránti vágyakozásukat sokféleképpen igyekeztek a privát tereikben újraalkotni.

Ehhez hasonló kulturális értelmezésekkel foglalkozik Ulbert Ádám képzőművész is. Az Esterházy-kastély díszlépcsőházának barokk nyílásaiba készült műveit a távol-keleti Gongshi (供石) ihlette. Ezeknek a természet formálta, eredetileg meditációs célt szolgáló (a világegyetem mikrokozmoszát jelentő) mészköveknek a kínai kertkultúrában is meghatározó szerepük volt.

Ezek a meditációs kövek születnek újjá Ulbert bronzszobraiban, melyeket falécekből készült posztamenseken és az absztrakció határain mozgó, légies festményeivel együtt prezentál,

így a művek befogadója sokféleképpen értelmezheti azokat. A barokk nyílások közül kettőben a korabeli Kína mindennapjait ábrázoló, értékes selyemtapéta-táblák is beleszövődnek Ulbert képzeletbeli természetábrázolásba.

Vulcanized (in situ)

Az Esterházy Vállalatcsoport irodaépületeiben az elmúlt évek során több helyspecifikus alkotás született. A 2022-es szezonnyitás alkalmából az érdeklődők előtt megnyílik egy iroda kapuja, ahol a legújabb helyspecifikus installációt, Dóra Ádám Vulcanized (in situ) című installációját tekinthetik meg a látogatók. Dóra Ádám legfrissebb alkotásain hegyoromra hasonlító, durván túlzó, szikár tornacipőket, sneakereket ábrázol, és egy ipari enteriőrre vagy egy gipszkartonfal glettelésére emlékeztető, saját maga által megfestett kenésekkel tarkított falon prezentálja őket. Így a sneakerek monstrummá transzformálódnak.

A jó hangulatú zenei aláfestésért TubAffinity tubaművész és komikus felel.

Az Esterházy-kastély további felnőtt és gyermekprogramjairól az éves programfüzetből tájékozódhatnak, melyet ezeken a linken érhetnek el:

Kiállítások

Gyermekprogramok

Fejléckép: Esterházy-kastély, Kismarton (fotó: Andreas Tischler)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.
Plusz ajánló

Magyar kortárs művészeti fesztivált tartanak New Yorkban

A május 23. és 29. között megrendezett II. Hungary L!ve Festivalon a legnevesebb hazai független társulatok képviseltetik magukat.