Plusz

Az Esterházy Art Award díjazottjainak kiállítása várja a Kismartonba látogatókat

2022.04.05. 10:40
Ajánlom
Április 9-10-én sokszínű fesztivállal nyitják meg Kismarton intézményei a nyári szezont, az Esterházy-kastély és a kismartoni Művészeti Egyesület közös kiállítássorozatán számos kitüntetett kortárs alkotó mutatkozik be.

A Körséta. Barangolás a nyitott házak között elnevezésű új fesztivál a tavasz beköszöntésének ünneplésére, egy sétára invitál. A tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményei, az Esterházy-kastély, a Kunstverein Eisenstadt, Burgenland Tartomány Múzeuma, Haydn szülőháza, a FreuRaum, az Architeckturraum Burgenland és a Zsidómúzeum virágvasárnap, azaz április 10-én 11-18 óráig

megnyitókkal, performanszokkal, egy terülj-terülj asztalkámon fejedelmi fogásokkal és a város utcáin bolyongó rézfúvós bandával várják az érdeklődőket.

A belépés az egyes intézményekbe díjtalan. Az Esterházy-kastély belső udvarában található Maskaron Kávéház szombaton és vasárnap délután 14 és 17 óra között játékházzá alakul, ahol a kastély múzeumpedagógusai izgalmas játékokkal és sok mókával várják a kicsiket, nagyokat.

Programok:

Április 9. 14:00-17:00, Maskaron Kávéház
Játékos kávéház, táblajátékokkal, kvízzel és fagylalttal

Április 10.
12:00-14:00, Esterházy-kastélynegyed
Közös asztal – Egy hosszú asztalnál gulyáslevessel és orientális egytálételekkel várják a megpihenni és felfrissülni vágyókat.

13:00-18:00 Kunstverein
BLACK IS THE LONELIEST COLOR. Grafisches Kabinett

15:00, Esterházy-kastély
Vitus Weh kurátor tárlatvezetése a Vágyakozás egy jobb élet után (Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám) és a Chinoiserie / Nature-reimagined (Ulbert Ádám) kiállításokban, valamint a Vulcanised (in situ) című helyspecifikus installációban (Dóra Ádám munkája).

BLACK IS THE LONELIEST COLOR. Grafisches Kabinett

A kismartoni Esterházy-kastély a Kunstverein Eisenstadttal, azaz a Kismartoni Művészeti Egyesülettel együtt nyitja meg a nyári szezont. A Kunstverein Haydngasse 1. szám alatti kiállítóterében 13 órától 18 óráig látogatható a BLACK IS THE LONELIEST COLOR. Grafisches Kabinett című csoportos kiállítássorozat első fejezete, az Esterházy-kastély tereiben, a Fehér-teremben és a díszlépcsőházban több kortárs pozíciót láthatnak az érdeklődők. A sorozat három etapjában több mint 30 művész a fekete színben rejlő különbségek széles palettáját tárják a befogadók elé. Az első kiállításon 13 művész, köztük a szintén már többször Esterházy Art Awardra jelölt Koós Gábor alkotása is látható.

Kiállító művészek: Lutz Bacher, Böhler & Orendt, Fria Elfen, Thomas Gänszler, Lena Göbel, Gábor Koós, Marianne Lang, Patrick Roman Scherer, Ekaterina Shapiro-Obermair, Michael Strasser, Franz Vana, Andreas Werner.

Vágyakozás egy jobb élet után

A Vágyakozás egy jobb élet után című kiállítás az Esterházy-kastély harmadik emeleti Fehér-termében a 2021-es Esterházy Art Award három díjazottja, Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám mutatkoznak be lehetséges életformákat kutató alkotásaikkal. Vágyakozó pillantások egyszerre a múltba és a jövőbe.

Rózsa Luca Sára nagy formátumú vásznai amorf reneszánsz-emberábrázolások. „Ha az elmúlt évek témáit egy gondolati háromszögbe kéne zárnom, akkor azt mondanám, hogy e háromszög egyik pontján az élet és annak végessége állna, a másikon a világ idő és térbeli végtelensége, a harmadik ponton pedig a jelen megértése helyezkedne el.

Képeim megfestésekor egyfajta ikonikusságra, térbeli és időbeli dermedtségre, valami olyasmire törekszem, ami állandóságot sugall.

Tranker Kata művészete erősen támaszkodik antropológiai, zoológiai és sci-fi forrásokra. Véleménye szerint napjaink globális történései elkerülhetetlenül megkövetelik, hogy átgondoljuk az emberi faj szerepét. Installációja egy alapvető újrakedzés lehetséges szcenárióit és egy másfajta együttélés különböző formáit mutatja be. Kifejező figurái papírmaséból készültek.

A művészettörténet fejlődésében számos kisajátítással és egzotikummal találkozunk. Különösen a távoli Afrika, Kína vagy Japán művészete gyakorolt nagy hatást az európai művészetre. Ulbert Ádám is keresi művészetében az egzotikumot, de nem formai megújítására, hanem annak megértésére törekszik:

Történelmi időszakok más hiedelemrendszerei és tudatállapotai érdekelnek, amelyek egy új mentális ökológiát teremthetnek

– vallja a művész.

Chinoiserie / Nature-reimagined

A kanyargós utakkal, hangulatos vízfelületekkel, lélegzetelállító fákkal tűzdelt és meghatározott helyekre komponált épületekkel díszített parkokat szokásjogon csak angolkertként emlegetjük. Ugyanakkor kultúrtörténeti szempontból

helyesebb lenne kínai-angolkertnek nevezni őket, mert a 18. század közepétől az eredeti angolkertek stíluselemeit a kínai kertekben látható motívumokkal ötvözték.

Ezt megelőzően az európai arisztokraták otthonaiban elterjedtek a selyemtapétával és lakktáblákkal borított és vázákkal, figurákkal díszített kínai kabinetek. A távoli kelet lenyűgözte a kor emberét, és a Kelet iránti vágyakozásukat sokféleképpen igyekeztek a privát tereikben újraalkotni.

Ehhez hasonló kulturális értelmezésekkel foglalkozik Ulbert Ádám képzőművész is. Az Esterházy-kastély díszlépcsőházának barokk nyílásaiba készült műveit a távol-keleti Gongshi (供石) ihlette. Ezeknek a természet formálta, eredetileg meditációs célt szolgáló (a világegyetem mikrokozmoszát jelentő) mészköveknek a kínai kertkultúrában is meghatározó szerepük volt.

Ezek a meditációs kövek születnek újjá Ulbert bronzszobraiban, melyeket falécekből készült posztamenseken és az absztrakció határain mozgó, légies festményeivel együtt prezentál,

így a művek befogadója sokféleképpen értelmezheti azokat. A barokk nyílások közül kettőben a korabeli Kína mindennapjait ábrázoló, értékes selyemtapéta-táblák is beleszövődnek Ulbert képzeletbeli természetábrázolásba.

Vulcanized (in situ)

Az Esterházy Vállalatcsoport irodaépületeiben az elmúlt évek során több helyspecifikus alkotás született. A 2022-es szezonnyitás alkalmából az érdeklődők előtt megnyílik egy iroda kapuja, ahol a legújabb helyspecifikus installációt, Dóra Ádám Vulcanized (in situ) című installációját tekinthetik meg a látogatók. Dóra Ádám legfrissebb alkotásain hegyoromra hasonlító, durván túlzó, szikár tornacipőket, sneakereket ábrázol, és egy ipari enteriőrre vagy egy gipszkartonfal glettelésére emlékeztető, saját maga által megfestett kenésekkel tarkított falon prezentálja őket. Így a sneakerek monstrummá transzformálódnak.

A jó hangulatú zenei aláfestésért TubAffinity tubaművész és komikus felel.

Az Esterházy-kastély további felnőtt és gyermekprogramjairól az éves programfüzetből tájékozódhatnak, melyet ezeken a linken érhetnek el:

Kiállítások

Gyermekprogramok

Fejléckép: Esterházy-kastély, Kismarton (fotó: Andreas Tischler)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Plusz hír

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.