Plusz

Az ördög jó tulajdonságai

2013.08.11. 11:26
Ajánlom
Egy szál ágyékkötőben rohangáló férfi szórja körbe festékkel a körülötte állókat, majd ordít egy hatalmasat és eltűnik a tömegben, miközben a ruhából is kimosható vörös porból jut bőven a nővé vedlett Robin Hoodnak is. A groteszk jelmezbálból a kiút a labirintusba vezet, ahol találkozunk a Prófétával és az Akasztott emberrel is.

A fehér leplekből felállított nyolcszögletű Tarot Labirintus előtt olyan hosszú sor áll, mint délidőben a lángososnál, mivel rengetegen akarnak bejutni az önismereti előadásra. A helyiségbe belépve a Próféta fogad minket, ahol húzunk egy kártyát és az alapján mi is szerepet öltünk magunkra. Kapunk egy a karakterünket jelképező színes kalapot a Csillagtól, majd bolyongani kezdünk. Véletlenszerűen ütközünk bele egy-egy szereplőbe, akik a nézőnek tükröt tartva mesélnek álmokról, barátságról és félelmeinkről. - A 24 Nagy Arkánumot megtestesítő előadóművész közül a legtöbben színészek, de akad közöttük pszichológus és filozófus is - mondja Bérczi Zsófia az Octopus Tarot Labirintus rendezője, aki maga tervezte a jelmezeket, a kártyákat és az építmény struktúráját is. Tavaly ketten bújtunk bele egyszerre az Ördög jelmezbe, a jellem kettőségéből fakadóan, mivel ennek a szereplőnek rossz és jó tulajdonságai is léteznek egyszerre. Nemcsak pusztításra, hanem tudatossággal kreativitásra is képes - teszi hozzá. Az Ördöggel azonban nem találkozunk, helyette a Hold hintaágyában ringatózunk csukott szemmel, miközben az őt alakító Szabó Vera elmeséli, milyen álmot látott velünk kapcsolatban. Az Erővel farkasszemet nézünk, aki arra bíztat, jó úton járunk és ellát további tanácsokkal, az Akasztott embernél pedig halat fogunk apró műanyag medencéből. A másfél óra alatt elfeledkezünk a kinti zenebonáról, hirtelen belső csendet találunk, majd nagy nehezen kitalálunk.

60DBA333-38DB-4E9E-9983-1BD557C1F788

Sziget 2013 - negyedik nap

Karinthy cowboy jelmezben

És rátalálunk Karinthyra, Radnótira és Babitsra miközben ejtőznek a Duna-parton, piknikeznek a hegyekben vagy éppen síelnek, na persze csak néhány régi fényképen a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A PIM ugyanakkor nem csak mini fotóválogatást hozott ismert magyar költőkről, hanem egy szószövőszék nevű játékot is. A játék lényege, hogy adott három-négy érzelmi állapot, mellette számtalan fogalom, és a látogató állíthatja össze színes zsinegek segítségével, hogy milyen szavakkal jellemezhető, ha ő mondjuk szerelmes vagy másnapos. A Múzeumi Negyedben a 16 kitelepült intézmény közül a Szépművészeti Múzeumban Rembrandttal, Chagallal, Toulouse-Lautrec-kel vagy akár El Grecoval csocsózhatunk, a kapusok pedig Courbet és Dürer. Ha meguntuk, kirakhatjuk hatalmas kockákból Kondor Béla, Gauguin vagy M. S. mester valamelyik remekművét, de megrajzolhatjuk egymás portréját is a Schiele kiállítás kapcsán. Az Iparművészeti Múzeumban az Iszlám művészet című tárlaton bemutatott törökszőnyeget mintául vevő kanapén üldögélhetünk vagy játszhatunk egy negyedórás menetet a Kvart nevű társasjátékkal. Ha ez sem elég készíthetünk papírból koronát, karkötőt vagy fülbevalót. Jól mutat majd rajtunk a Cirque du Platzak előadásán, ahol fehérre maszkírozott színészek játsszanak el egyetlen percbe sűrített képtelen helyzeteket.

C4D61FA4-81FB-4C27-9198-E81A6EB73943

Sziget 2013 - negyedik nap

A macskaszelidítő halála

A torz bohózatsorozaton nagyokat nevetünk és szurkolunk, hogy ne minket nyaljon meg valamelyik ádáz macskanő. Mert beszabadulnak a közönségbe, három nő, egymáson kúszva, mászva, nyávogva, és nyaktörő, akrobatikus mozdulatokat végrehajtva. Az egyik nézőt karon fogják, előtte jól odadörgölőznek a random módon kiválasztott férfihoz, majd a kezébe nyomnak egy égő fáklyát, mondván, tessék, gyújtsa fel idomárjukat, akinek imént szedték ki a kezéből ostorát. A macskaszelidítő remeg a vastag kötéllel a testén, ám a halálát végül csak elképzeli az, aki akarja. Az egész előadás valamilyen nosztalgikus bájjal bír, ahogy bealkonyodik, és a régi cirkuszkocsikból előlépnek a szereplők, nők nevetnek gyöngyfogsorral, férfiak hahotáznak teli torokból. A holland csapat egyébként professzionális cirkuszi emberekből, artistákból és zenészekből áll össze, akik egy röpke háromnegyed órára megteremtik a tökéletes burleszk világát, ska zenével aláfestve.

9FEFEFF9-CEE0-4260-8106-A070E2622689

Sziget 2013 - negyedik nap

Leningradtól keletre

Hazafelé beugrunk még az orosz ska zenekar, a Leningrad koncertjére az OTP Világzenei Nagyszínpadhoz, de a magát istennek képzelő zenerajongó látványa, aki két ember vállán álldogálva hajlong a zenészeknek, már soknak bizonyul. A zene egyébként vidám poppal és elektroval elegyített tiszta ska, klasszikus sokfős felállásban, amivel nincs is bajunk, de egy idő után monotonná válik ez is. Még éjfél után is az úgynevezett főutcákon, a rögtönzött sarki krimókban és ételbárokban olyan tömeg morajlik, mintha ingyen osztanának bármit is. A kapun túl jelmezesekkel már nem találkozunk, csak a tücsökciripelés marad az éjszakai Duna partján.

Záróakkord

Nagyon úgy tűnik, hogy holnap a magyar rajongóknak is kedveznek a Sziget szervezői, hiszen fellép a Budapest Bár, Péterfy Bori, a Kaukázus és a Kiscsillag is. A Fidelio Összművészeti színpadán Fehér Ferenc: Running című előadását nézhetik meg a kortárs tánc kedvelői, először idén pedig egy ún. End Show-t, vagyis tűzijátékot is rendeznek a szigetelőknek méltó lezárás gyanánt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Plusz Film

Martin Scorsese újabb dokumentumfilmet rendez Bob Dylanről

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít Bob Dylan legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös turnéjáról.
Plusz kult50

Ismerd meg a Kult50 védnökeit!

Új kategóriákkal és kategóriánként egy-egy szakmai védnökökkel jelentkezik idén a Kult50 harmadik szezonja.