Plusz

Az ördög jó tulajdonságai

2013.08.11. 11:26
Ajánlom
Egy szál ágyékkötőben rohangáló férfi szórja körbe festékkel a körülötte állókat, majd ordít egy hatalmasat és eltűnik a tömegben, miközben a ruhából is kimosható vörös porból jut bőven a nővé vedlett Robin Hoodnak is. A groteszk jelmezbálból a kiút a labirintusba vezet, ahol találkozunk a Prófétával és az Akasztott emberrel is.

A fehér leplekből felállított nyolcszögletű Tarot Labirintus előtt olyan hosszú sor áll, mint délidőben a lángososnál, mivel rengetegen akarnak bejutni az önismereti előadásra. A helyiségbe belépve a Próféta fogad minket, ahol húzunk egy kártyát és az alapján mi is szerepet öltünk magunkra. Kapunk egy a karakterünket jelképező színes kalapot a Csillagtól, majd bolyongani kezdünk. Véletlenszerűen ütközünk bele egy-egy szereplőbe, akik a nézőnek tükröt tartva mesélnek álmokról, barátságról és félelmeinkről. - A 24 Nagy Arkánumot megtestesítő előadóművész közül a legtöbben színészek, de akad közöttük pszichológus és filozófus is - mondja Bérczi Zsófia az Octopus Tarot Labirintus rendezője, aki maga tervezte a jelmezeket, a kártyákat és az építmény struktúráját is. Tavaly ketten bújtunk bele egyszerre az Ördög jelmezbe, a jellem kettőségéből fakadóan, mivel ennek a szereplőnek rossz és jó tulajdonságai is léteznek egyszerre. Nemcsak pusztításra, hanem tudatossággal kreativitásra is képes - teszi hozzá. Az Ördöggel azonban nem találkozunk, helyette a Hold hintaágyában ringatózunk csukott szemmel, miközben az őt alakító Szabó Vera elmeséli, milyen álmot látott velünk kapcsolatban. Az Erővel farkasszemet nézünk, aki arra bíztat, jó úton járunk és ellát további tanácsokkal, az Akasztott embernél pedig halat fogunk apró műanyag medencéből. A másfél óra alatt elfeledkezünk a kinti zenebonáról, hirtelen belső csendet találunk, majd nagy nehezen kitalálunk.

60DBA333-38DB-4E9E-9983-1BD557C1F788

Sziget 2013 - negyedik nap

Karinthy cowboy jelmezben

És rátalálunk Karinthyra, Radnótira és Babitsra miközben ejtőznek a Duna-parton, piknikeznek a hegyekben vagy éppen síelnek, na persze csak néhány régi fényképen a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A PIM ugyanakkor nem csak mini fotóválogatást hozott ismert magyar költőkről, hanem egy szószövőszék nevű játékot is. A játék lényege, hogy adott három-négy érzelmi állapot, mellette számtalan fogalom, és a látogató állíthatja össze színes zsinegek segítségével, hogy milyen szavakkal jellemezhető, ha ő mondjuk szerelmes vagy másnapos. A Múzeumi Negyedben a 16 kitelepült intézmény közül a Szépművészeti Múzeumban Rembrandttal, Chagallal, Toulouse-Lautrec-kel vagy akár El Grecoval csocsózhatunk, a kapusok pedig Courbet és Dürer. Ha meguntuk, kirakhatjuk hatalmas kockákból Kondor Béla, Gauguin vagy M. S. mester valamelyik remekművét, de megrajzolhatjuk egymás portréját is a Schiele kiállítás kapcsán. Az Iparművészeti Múzeumban az Iszlám művészet című tárlaton bemutatott törökszőnyeget mintául vevő kanapén üldögélhetünk vagy játszhatunk egy negyedórás menetet a Kvart nevű társasjátékkal. Ha ez sem elég készíthetünk papírból koronát, karkötőt vagy fülbevalót. Jól mutat majd rajtunk a Cirque du Platzak előadásán, ahol fehérre maszkírozott színészek játsszanak el egyetlen percbe sűrített képtelen helyzeteket.

C4D61FA4-81FB-4C27-9198-E81A6EB73943

Sziget 2013 - negyedik nap

A macskaszelidítő halála

A torz bohózatsorozaton nagyokat nevetünk és szurkolunk, hogy ne minket nyaljon meg valamelyik ádáz macskanő. Mert beszabadulnak a közönségbe, három nő, egymáson kúszva, mászva, nyávogva, és nyaktörő, akrobatikus mozdulatokat végrehajtva. Az egyik nézőt karon fogják, előtte jól odadörgölőznek a random módon kiválasztott férfihoz, majd a kezébe nyomnak egy égő fáklyát, mondván, tessék, gyújtsa fel idomárjukat, akinek imént szedték ki a kezéből ostorát. A macskaszelidítő remeg a vastag kötéllel a testén, ám a halálát végül csak elképzeli az, aki akarja. Az egész előadás valamilyen nosztalgikus bájjal bír, ahogy bealkonyodik, és a régi cirkuszkocsikból előlépnek a szereplők, nők nevetnek gyöngyfogsorral, férfiak hahotáznak teli torokból. A holland csapat egyébként professzionális cirkuszi emberekből, artistákból és zenészekből áll össze, akik egy röpke háromnegyed órára megteremtik a tökéletes burleszk világát, ska zenével aláfestve.

9FEFEFF9-CEE0-4260-8106-A070E2622689

Sziget 2013 - negyedik nap

Leningradtól keletre

Hazafelé beugrunk még az orosz ska zenekar, a Leningrad koncertjére az OTP Világzenei Nagyszínpadhoz, de a magát istennek képzelő zenerajongó látványa, aki két ember vállán álldogálva hajlong a zenészeknek, már soknak bizonyul. A zene egyébként vidám poppal és elektroval elegyített tiszta ska, klasszikus sokfős felállásban, amivel nincs is bajunk, de egy idő után monotonná válik ez is. Még éjfél után is az úgynevezett főutcákon, a rögtönzött sarki krimókban és ételbárokban olyan tömeg morajlik, mintha ingyen osztanának bármit is. A kapun túl jelmezesekkel már nem találkozunk, csak a tücsökciripelés marad az éjszakai Duna partján.

Záróakkord

Nagyon úgy tűnik, hogy holnap a magyar rajongóknak is kedveznek a Sziget szervezői, hiszen fellép a Budapest Bár, Péterfy Bori, a Kaukázus és a Kiscsillag is. A Fidelio Összművészeti színpadán Fehér Ferenc: Running című előadását nézhetik meg a kortárs tánc kedvelői, először idén pedig egy ún. End Show-t, vagyis tűzijátékot is rendeznek a szigetelőknek méltó lezárás gyanánt.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.
Plusz ajánló

Gödör Camp fesztivállal jön az újranyíló Gödör

Sajtótájékoztatóval egybekötött épületbejárást tartott a szeptemberben újranyíló Gödör Klub, új nevén Gödör Underground. Az őszi klubnyitást megelőző nyári, hatnapos, Balaton-felvidéki fesztiváljuk, a Gödör Camp programját is ismertették.
Plusz hír

Lemezbemutató koncert és szabadtéri kiállítás a Várkert Bazár nyári kínálatában

Az együttlétnek és a kulturális élményeknek kíván teret adni nyári programkínálatával a Várkert Bazár, amely szabadtéri helyszínein koncertekkel, irodalmi- és táncelőadásokkal, valamint kiállításokkal várja a látogatókat.