Plusz

Az ősváltozat és én

2010.11.11. 16:41
Ajánlom
Téma volt a fórumon a Bánk bán ősváltozatának 6-ai és 7-ei előadása. Mindkét estén nagy élményben volt részem, de most – miután e helyt személyes véleményemet osztom meg Önökkel – Bándi János alakításáról szólnék.

Ritkán adódik olyan operai élményem, amikor azt érzem, hogy egy művész minden szavával és hangjával éli a szerepét. Bánk alakjának megformálásakor Jánosnál együtt volt a zene és a kifejezés. Mert falzetthangokat énekelni, mert pianókat mutatni, hangjával mindent megtett azért, hogy a zenéből a színház szülessen meg. Nagy és egyre nagyobb művésznek tartom őt, ugyanakkor megjegyzem: mindenki jól szerepelt, és Héja Domonkos nagyszerűen vezényelt.

A Bánk bán-nak helye van az Operaházban. Már most biztos, hogy a jövő évadtól visszatérünk egy komoly tradícióhoz: szeptember 4-én újra ezzel a darabbal nyitja új szezonját az Operaház. Annyi bizonyos, hogy a Csikós Attila-Velich Rita-féle díszlet-jelmez lesz a színpadon Káel Csaba rendezésével, ám Csabával már arról tárgyaltam a napokban, hogy jó volna a szerző születésének évfordulóján elhangzott zenei anyaggal színre vinni az előadást, természetesen némi igazítással (az ősváltozat a jövő zenéje...).

Kocsár Balázsék Debrecenben már bemutatták az eredeti Bánk bánt, és úgy gondolom, jó út követni az értékes, értelmes kezdeményezéseket, jó út megmutatni a hazai operajátszás megteremtőjének valódi gondolatait. Visszatérni az eredeti változathoz nem Nádasdy Kálmán kritikája - amit Rékayval tettek, az ő idejükben szokás, sőt, talán divat is volt. Azok a részek azonban, amelyek változtatásaik nyomán kimaradtak a darabból, véleményem szerint értékes részei a magyar zenei hagyományoknak. Bartók és Kodály munkásságának hatására pejoratív értelmezést kapott a verbunkos zene. Szerzői koncepciójukban a népzenei hagyomány integrálása állt a középpontban, ami által a figyelem perifériájára került a magyar műzene, holott abszolút hungaricum. Ha Brahms vagy Haydn muzsikájában bárhol a világon felfedezik a verbunkos motívumokat, azonnal Magyarországhoz kötik - ez a tradíció sajnos pont idehaza halt el, talán ennek hatására kerültek ki emblematikus dallamok az eredeti műből.

Fontos lépést tettünk meg, hogy még komolyabban fogalmazzak: kulturális küldetést hajtottunk végre az ősváltozat bemutatásával. A közönség tetszésnyilvánítása mellett nagy örömömre szolgáltak Erkel Tibor, az Erkel-család örökösének köszönő szavai. 


Válaszok a fórumon felvetett kérdésekre:

vörösbegy kérdésére (@2): Igen, lesz barokk repertoárja az Operaháznak. Nemrégiben járt nálam Vashegyi György, aki egy régizene központ létrehozására kapott lehetőséget (amire szerintem hazánkban nincs is alkalmasabb személy). Megállapodtunk, hogy együttesével már a jövő évad júniusában színre visznek egy Rameau-operát.

Orfeusz kérdésére (@3): A májusünnepről és Renée Fleming koncertjéről: úgy tudom, nincs veszélyben az előadás, semmiféle jelzés nem érkezett hozzám arról, hogy a művésznő lemondaná budapesti fellépését.

Zsölény bejegyzésére (@6): Fischer Ádámot nagyon tisztelem, a 2011/12-es évadra magam tárgyaltam vele a budapesti Operaház-béli vezényléseiről. Megértem a helyzetét, hiszen magam is kétszer éltem meg, hogy egy-egy kormányváltást követően felállítottak a pozíciómból vagy ellehetetlenítették a következő időszakomat. Pontosan azt szeretném elkerülni, hogy egy ilyen szituáció távol tartson a Magyar Állami Operaháztól egy kvalitásos zenészt; őszintén remélem, hogy esetünkben ez nem fog bekövetkezni.

virius kérdésére (@9): A másik online lap hasábjain publikált blogom fontos része volt az életemnek, ahol kiírtam magamból mindent, ami akkoriban foglalkoztatott. Ha lehet azt mondani, most új életet kezdtem, másik periódusba érkeztem, ez nem kevés változással jár - akár helyváltoztatással is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.