Plusz

Az ősváltozat és én

Téma volt a fórumon a Bánk bán ősváltozatának 6-ai és 7-ei előadása. Mindkét estén nagy élményben volt részem, de most – miután e helyt személyes véleményemet osztom meg Önökkel – Bándi János alakításáról szólnék.

Ritkán adódik olyan operai élményem, amikor azt érzem, hogy egy művész minden szavával és hangjával éli a szerepét. Bánk alakjának megformálásakor Jánosnál együtt volt a zene és a kifejezés. Mert falzetthangokat énekelni, mert pianókat mutatni, hangjával mindent megtett azért, hogy a zenéből a színház szülessen meg. Nagy és egyre nagyobb művésznek tartom őt, ugyanakkor megjegyzem: mindenki jól szerepelt, és Héja Domonkos nagyszerűen vezényelt.

A Bánk bán-nak helye van az Operaházban. Már most biztos, hogy a jövő évadtól visszatérünk egy komoly tradícióhoz: szeptember 4-én újra ezzel a darabbal nyitja új szezonját az Operaház. Annyi bizonyos, hogy a Csikós Attila-Velich Rita-féle díszlet-jelmez lesz a színpadon Káel Csaba rendezésével, ám Csabával már arról tárgyaltam a napokban, hogy jó volna a szerző születésének évfordulóján elhangzott zenei anyaggal színre vinni az előadást, természetesen némi igazítással (az ősváltozat a jövő zenéje...).

Kocsár Balázsék Debrecenben már bemutatták az eredeti Bánk bánt, és úgy gondolom, jó út követni az értékes, értelmes kezdeményezéseket, jó út megmutatni a hazai operajátszás megteremtőjének valódi gondolatait. Visszatérni az eredeti változathoz nem Nádasdy Kálmán kritikája - amit Rékayval tettek, az ő idejükben szokás, sőt, talán divat is volt. Azok a részek azonban, amelyek változtatásaik nyomán kimaradtak a darabból, véleményem szerint értékes részei a magyar zenei hagyományoknak. Bartók és Kodály munkásságának hatására pejoratív értelmezést kapott a verbunkos zene. Szerzői koncepciójukban a népzenei hagyomány integrálása állt a középpontban, ami által a figyelem perifériájára került a magyar műzene, holott abszolút hungaricum. Ha Brahms vagy Haydn muzsikájában bárhol a világon felfedezik a verbunkos motívumokat, azonnal Magyarországhoz kötik - ez a tradíció sajnos pont idehaza halt el, talán ennek hatására kerültek ki emblematikus dallamok az eredeti műből.

Fontos lépést tettünk meg, hogy még komolyabban fogalmazzak: kulturális küldetést hajtottunk végre az ősváltozat bemutatásával. A közönség tetszésnyilvánítása mellett nagy örömömre szolgáltak Erkel Tibor, az Erkel-család örökösének köszönő szavai. 


Válaszok a fórumon felvetett kérdésekre:

vörösbegy kérdésére (@2): Igen, lesz barokk repertoárja az Operaháznak. Nemrégiben járt nálam Vashegyi György, aki egy régizene központ létrehozására kapott lehetőséget (amire szerintem hazánkban nincs is alkalmasabb személy). Megállapodtunk, hogy együttesével már a jövő évad júniusában színre visznek egy Rameau-operát.

Orfeusz kérdésére (@3): A májusünnepről és Renée Fleming koncertjéről: úgy tudom, nincs veszélyben az előadás, semmiféle jelzés nem érkezett hozzám arról, hogy a művésznő lemondaná budapesti fellépését.

Zsölény bejegyzésére (@6): Fischer Ádámot nagyon tisztelem, a 2011/12-es évadra magam tárgyaltam vele a budapesti Operaház-béli vezényléseiről. Megértem a helyzetét, hiszen magam is kétszer éltem meg, hogy egy-egy kormányváltást követően felállítottak a pozíciómból vagy ellehetetlenítették a következő időszakomat. Pontosan azt szeretném elkerülni, hogy egy ilyen szituáció távol tartson a Magyar Állami Operaháztól egy kvalitásos zenészt; őszintén remélem, hogy esetünkben ez nem fog bekövetkezni.

virius kérdésére (@9): A másik online lap hasábjain publikált blogom fontos része volt az életemnek, ahol kiírtam magamból mindent, ami akkoriban foglalkoztatott. Ha lehet azt mondani, most új életet kezdtem, másik periódusba érkeztem, ez nem kevés változással jár - akár helyváltoztatással is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Zenés színház

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Színház

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Így készült a Partitúra Zala-megyei adása

Tévétorony, bivalyfarm, Bezeréd - a zalai dombok alatt kalandozik a Partitúra, werkvideó-sorozatunkban bepillantunk a kulisszák mögé. Ezúttal Zala-megyébe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát. 
Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala-megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.