Plusz

Az utolsó utáni perc – A magyar szinkron ügye a Kult50-ben

2020.10.07. 13:40
Ajánlom
„Ez az utolsó utáni perc, nincs több lyuk a nadrágszíjunkon” – hangzott el 2019 júniusában a budapesti Katona József Színházban tartott sajtótájékoztatón, ahol az oly gyakran hiányolt összefogásnak lehettünk szemtanúi. A Bosszúállók című film szinkronhangjait adó színészek csapata úgy döntött, kiáltványban tiltakozik a szinkronstúdiók kizsákmányoló magatartása ellen.

Kult50 kategória: Ügy

Védnök: Vecsei H. Miklós

Elismert teljesítmény: A Bosszúállók magyar hangjainak kiáltványa

Rajkai Zoltán, a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDosz) Szinkron Alapszervezetének elnöke, Baráth István, Csondor Kata, Csőre Gábor, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Miller Zoltán, Mórocz Adrienn, Nagy Ervin, Simon Kornél, Stohl András, Széles Tamás, Takátsy Péter és Zámbori Soma aláírásával hozták nyilvánosságra azt a közleményt, amelyben a szerzők részletesen kifejtették a szinkronszakma évtizedes problémáit.

Kiáltvány a magyar szinkronért

Kapcsolódó

Kiáltvány a magyar szinkronért

Újabb lépés a szinkronizálás megbecsüléséért vívott küzdelemben: a Bosszúállók hőseinek magyar szinkronhangjai kiáltványt adtak közre, mert veszélyben látják magyar szinkron jövőjét.

Magyarország hagyományosan szinkronizáló ország, s a szinkront a kulturális örökség részének tekintik. Megbecsültségének hiányát mi sem példázza jobban, mint hogy a színészek a mai napig a 30 évvel ezelőtti árakon dolgoznak. Miközben az iparág többi szereplője évente 20-40 százalékos növekedést ér el, s a szinkronizálandó filmek mennyisége is nő.

Mint mondták, Magyarországon a színészek a tápláléklánc legalján vannak, s mivel egyesével dolgoznak, nincs érdekegyesítő képességük. A méltánytalan honoráriumokat a gazdasági erőfölényből adódóan kényszerítették rájuk.

Hiba volt, hogy eddig nem szóltak miatta.

magyarszinkron2019062016of1-181046.jpg

Nagy Ervin, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos és Rajkai Zoltán a SzíDosz Szinkron Alapszervezetének eseményén (Fotó/Forrás: Juhász Kata)

A művészek úgy érzik, veszélybe került a magyar szinkron jövője. Ha nem történik változás, összeomlik a szakma, vagy a színvonal romlik tartósan. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a SzíDosz-Szinkron Alapszervezet elnöksége tárgyalásokat kezdeményez a jogalkotókkal és a szinkronstúdiókkal. A jogalkotóktól a magyar szinkron állami védelmét, a szinkronizálás szakmai elismerését kérik. A stúdióktól pedig magasabb béreket és jobb munkafeltételeket.

Az éppen felkapott, úgynevezett „sztárhangok” egyénileg még ki tudnak alkudni egy-egy tisztességesebb honoráriumot, de a többieket ettől még ugyanúgy alacsonyan fizetik és a bérkülönbségek sem az összefogást segítik elő. A hírnév előnye az is lehet, hogy az emberek odafigyelnek arra, amit mond az illető. Erre kell most használni az ismertséget.

Végre megtörtént, hogy szinkronügyben jelentős színészek arccal-névvel a nyilvánosság elé álltak.

A szakmát, a kollégákat csatlakozásra, összefogásra kérték, s arra, hogy ne dolgozzanak szerződés nélkül, ne írjanak alá jogszerűtlen szerződéseket, ne engedjenek a fenyegetéseknek, s ne hagyják magukat kizsákmányolni.

Rajkai_Zoltan_Bosszuallok-111217.jpg

Rajkai Zoltán (Fotó/Forrás: Vision Communications)

Mint mondták, a kétségbeesés kovácsolta őket össze. Ez az életük, ezt szeretik csinálni. Sok kolléga nem játszik színházban, csak a szinkronizálásból él. És ha keveset kap is érte, legalább van munkája. Ha nem vállalja el, majd megcsinálja helyette más. Mert mindig lesz, akinek kenyérre kell…

Mint mondták, egy nagyon hosszú folyamat elején vannak. Lendületet vett a szakma, ami együtt, összefogva szeretné tárgyalásra késztetni az érintett feleket. Össze kell zárniuk a színészeknek, csakis az együttműködés hozhat eredményt és kedvezőbb munkafeltételeket.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.