Plusz

Az utolsó utáni perc – A magyar szinkron ügye a Kult50-ben

2020.10.07. 13:40
Ajánlom
„Ez az utolsó utáni perc, nincs több lyuk a nadrágszíjunkon” – hangzott el 2019 júniusában a budapesti Katona József Színházban tartott sajtótájékoztatón, ahol az oly gyakran hiányolt összefogásnak lehettünk szemtanúi. A Bosszúállók című film szinkronhangjait adó színészek csapata úgy döntött, kiáltványban tiltakozik a szinkronstúdiók kizsákmányoló magatartása ellen.

Kult50 kategória: Ügy

Védnök: Vecsei H. Miklós

Elismert teljesítmény: A Bosszúállók magyar hangjainak kiáltványa

Rajkai Zoltán, a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDosz) Szinkron Alapszervezetének elnöke, Baráth István, Csondor Kata, Csőre Gábor, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Miller Zoltán, Mórocz Adrienn, Nagy Ervin, Simon Kornél, Stohl András, Széles Tamás, Takátsy Péter és Zámbori Soma aláírásával hozták nyilvánosságra azt a közleményt, amelyben a szerzők részletesen kifejtették a szinkronszakma évtizedes problémáit.

Kiáltvány a magyar szinkronért

Kapcsolódó

Kiáltvány a magyar szinkronért

Újabb lépés a szinkronizálás megbecsüléséért vívott küzdelemben: a Bosszúállók hőseinek magyar szinkronhangjai kiáltványt adtak közre, mert veszélyben látják magyar szinkron jövőjét.

Magyarország hagyományosan szinkronizáló ország, s a szinkront a kulturális örökség részének tekintik. Megbecsültségének hiányát mi sem példázza jobban, mint hogy a színészek a mai napig a 30 évvel ezelőtti árakon dolgoznak. Miközben az iparág többi szereplője évente 20-40 százalékos növekedést ér el, s a szinkronizálandó filmek mennyisége is nő.

Mint mondták, Magyarországon a színészek a tápláléklánc legalján vannak, s mivel egyesével dolgoznak, nincs érdekegyesítő képességük. A méltánytalan honoráriumokat a gazdasági erőfölényből adódóan kényszerítették rájuk.

Hiba volt, hogy eddig nem szóltak miatta.

magyarszinkron2019062016of1-181046.jpg

Nagy Ervin, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos és Rajkai Zoltán a SzíDosz Szinkron Alapszervezetének eseményén (Fotó/Forrás: Juhász Kata)

A művészek úgy érzik, veszélybe került a magyar szinkron jövője. Ha nem történik változás, összeomlik a szakma, vagy a színvonal romlik tartósan. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a SzíDosz-Szinkron Alapszervezet elnöksége tárgyalásokat kezdeményez a jogalkotókkal és a szinkronstúdiókkal. A jogalkotóktól a magyar szinkron állami védelmét, a szinkronizálás szakmai elismerését kérik. A stúdióktól pedig magasabb béreket és jobb munkafeltételeket.

Az éppen felkapott, úgynevezett „sztárhangok” egyénileg még ki tudnak alkudni egy-egy tisztességesebb honoráriumot, de a többieket ettől még ugyanúgy alacsonyan fizetik és a bérkülönbségek sem az összefogást segítik elő. A hírnév előnye az is lehet, hogy az emberek odafigyelnek arra, amit mond az illető. Erre kell most használni az ismertséget.

Végre megtörtént, hogy szinkronügyben jelentős színészek arccal-névvel a nyilvánosság elé álltak.

A szakmát, a kollégákat csatlakozásra, összefogásra kérték, s arra, hogy ne dolgozzanak szerződés nélkül, ne írjanak alá jogszerűtlen szerződéseket, ne engedjenek a fenyegetéseknek, s ne hagyják magukat kizsákmányolni.

Rajkai_Zoltan_Bosszuallok-111217.jpg

Rajkai Zoltán (Fotó/Forrás: Vision Communications)

Mint mondták, a kétségbeesés kovácsolta őket össze. Ez az életük, ezt szeretik csinálni. Sok kolléga nem játszik színházban, csak a szinkronizálásból él. És ha keveset kap is érte, legalább van munkája. Ha nem vállalja el, majd megcsinálja helyette más. Mert mindig lesz, akinek kenyérre kell…

Mint mondták, egy nagyon hosszú folyamat elején vannak. Lendületet vett a szakma, ami együtt, összefogva szeretné tárgyalásra késztetni az érintett feleket. Össze kell zárniuk a színészeknek, csakis az együttműködés hozhat eredményt és kedvezőbb munkafeltételeket.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.