Plusz

Az utolsó utáni perc – A magyar szinkron ügye a Kult50-ben

2020.10.07. 13:40
Ajánlom
„Ez az utolsó utáni perc, nincs több lyuk a nadrágszíjunkon” – hangzott el 2019 júniusában a budapesti Katona József Színházban tartott sajtótájékoztatón, ahol az oly gyakran hiányolt összefogásnak lehettünk szemtanúi. A Bosszúállók című film szinkronhangjait adó színészek csapata úgy döntött, kiáltványban tiltakozik a szinkronstúdiók kizsákmányoló magatartása ellen.

Kult50 kategória: Ügy

Védnök: Vecsei H. Miklós

Elismert teljesítmény: A Bosszúállók magyar hangjainak kiáltványa

Rajkai Zoltán, a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDosz) Szinkron Alapszervezetének elnöke, Baráth István, Csondor Kata, Csőre Gábor, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Miller Zoltán, Mórocz Adrienn, Nagy Ervin, Simon Kornél, Stohl András, Széles Tamás, Takátsy Péter és Zámbori Soma aláírásával hozták nyilvánosságra azt a közleményt, amelyben a szerzők részletesen kifejtették a szinkronszakma évtizedes problémáit.

Kiáltvány a magyar szinkronért

Kapcsolódó

Kiáltvány a magyar szinkronért

Újabb lépés a szinkronizálás megbecsüléséért vívott küzdelemben: a Bosszúállók hőseinek magyar szinkronhangjai kiáltványt adtak közre, mert veszélyben látják magyar szinkron jövőjét.

Magyarország hagyományosan szinkronizáló ország, s a szinkront a kulturális örökség részének tekintik. Megbecsültségének hiányát mi sem példázza jobban, mint hogy a színészek a mai napig a 30 évvel ezelőtti árakon dolgoznak. Miközben az iparág többi szereplője évente 20-40 százalékos növekedést ér el, s a szinkronizálandó filmek mennyisége is nő.

Mint mondták, Magyarországon a színészek a tápláléklánc legalján vannak, s mivel egyesével dolgoznak, nincs érdekegyesítő képességük. A méltánytalan honoráriumokat a gazdasági erőfölényből adódóan kényszerítették rájuk.

Hiba volt, hogy eddig nem szóltak miatta.

magyarszinkron2019062016of1-181046.jpg

Nagy Ervin, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos és Rajkai Zoltán a SzíDosz Szinkron Alapszervezetének eseményén (Fotó/Forrás: Juhász Kata)

A művészek úgy érzik, veszélybe került a magyar szinkron jövője. Ha nem történik változás, összeomlik a szakma, vagy a színvonal romlik tartósan. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a SzíDosz-Szinkron Alapszervezet elnöksége tárgyalásokat kezdeményez a jogalkotókkal és a szinkronstúdiókkal. A jogalkotóktól a magyar szinkron állami védelmét, a szinkronizálás szakmai elismerését kérik. A stúdióktól pedig magasabb béreket és jobb munkafeltételeket.

Az éppen felkapott, úgynevezett „sztárhangok” egyénileg még ki tudnak alkudni egy-egy tisztességesebb honoráriumot, de a többieket ettől még ugyanúgy alacsonyan fizetik és a bérkülönbségek sem az összefogást segítik elő. A hírnév előnye az is lehet, hogy az emberek odafigyelnek arra, amit mond az illető. Erre kell most használni az ismertséget.

Végre megtörtént, hogy szinkronügyben jelentős színészek arccal-névvel a nyilvánosság elé álltak.

A szakmát, a kollégákat csatlakozásra, összefogásra kérték, s arra, hogy ne dolgozzanak szerződés nélkül, ne írjanak alá jogszerűtlen szerződéseket, ne engedjenek a fenyegetéseknek, s ne hagyják magukat kizsákmányolni.

Rajkai_Zoltan_Bosszuallok-111217.jpg

Rajkai Zoltán (Fotó/Forrás: Vision Communications)

Mint mondták, a kétségbeesés kovácsolta őket össze. Ez az életük, ezt szeretik csinálni. Sok kolléga nem játszik színházban, csak a szinkronizálásból él. És ha keveset kap is érte, legalább van munkája. Ha nem vállalja el, majd megcsinálja helyette más. Mert mindig lesz, akinek kenyérre kell…

Mint mondták, egy nagyon hosszú folyamat elején vannak. Lendületet vett a szakma, ami együtt, összefogva szeretné tárgyalásra késztetni az érintett feleket. Össze kell zárniuk a színészeknek, csakis az együttműködés hozhat eredményt és kedvezőbb munkafeltételeket.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.