Plusz

Bálint-napi harmonikamuzsika

2013.02.04. 16:11
Ajánlom
Játsszon velünk, és vegyen részt másodmagával a Fidelio vendégeként Weszely Ernő február 14-i dalestjén az Óbudai Társaskörben!

A kiváló harmonikás 1953. április 10-én született Sümegen. Három éves korától kezdve vonzódik a zenéhez, négy éves volt, amikor apja elvitte egy vak kántorhoz Sümegen, nála kezdett ismerkedni a zongorázás alapjaival. Tíz éves kora óta ő maga is vak. Weszely Ernőt a század eleji amerikai jazz muzsika ihlette arra, hogy Ray Charles nyomdokaiba lépjen énekes - zongoristaként, majd harmonikaművészként is kitűnő zenésszé váljon. A jazz és a sanzon muzsika örökzöldjeit játssza a korabeli bárzenei stílust felelevenítve. A '70-es évektől kezdve a vendéglátóiparban dolgozott, jobb-rosszabb körülmények között. 1984-ben a Budapest Ragtime Band együttes meghívott tagjai közé került, ekkor indult el valódi zenészkarrierje. Első önálló lemeze 2009-ben jelent meg.

S hogy miért épp ő lesz az Óbudai Társaskör vendége február 14-én? A Bálint-napi szokások eredetéül szolgáló egyik történet szerint Szent Bálint, Terni püspöke börtönőre vak leányának visszaadta a látását, majd február 14-ei kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, "A te Bálintod" aláírással - ezért vált már a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. A február 14-i esten - melyen a zongora és harmonika felváltva szólal meg - Weszely Ernőtől bárki kérhet dalt, aki Bálint-napi üzenet helyett egy-egy színes történetet is küld hallgatóságának. A koncerten két olvasónk másodmagával a Fidelio vendégeként vehet részt, amennyiben a helyes választ jelöli meg az alábbi kérdésre 2013. február 12. délig:

Mi a címe Weszely Ernő első lemezének?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Az ígértnél négy évvel későbbre, 2023-ra csúszik a Liget intézményeinek átadása

A fenti tehát az új dátum a projekt kezdetén kitűzött 2019-es, 2020-as átadáshoz képest. Közben a zöldterületek bővítését is megkezdték az Olof Palme ház előtti sétány kevesebb, mint felére szűkítésével. Baán László és Gyorgyevics Benedek helyzetjelentése.
Plusz prága

A turisták a prágai John Lennon-falat is tönkreteszik

Legalábbis a Máltai Lovagrend szerint, akik nagyobb védelmet szeretnének biztosítani a prágai Kampa szigeten lévő híres Lennon-falnak.
Plusz hír

Tanuljon egyszerre zenét szerezni és festeni, és évtizedekkel megfiatalíthatja az agyát!

Az új dolgok megtanulása már hat hét alatt 30 évvel megfiatalíthatja az idős emberek agyát - ezt állítja egy új kutatás, amely a Kaliforniai Egyetem Riverside-i intézményében készült.
Plusz bánkitó

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Plusz gyász

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.