Plusz

Bálint-napi harmonikamuzsika

2013.02.04. 16:11
Ajánlom
Játsszon velünk, és vegyen részt másodmagával a Fidelio vendégeként Weszely Ernő február 14-i dalestjén az Óbudai Társaskörben!

A kiváló harmonikás 1953. április 10-én született Sümegen. Három éves korától kezdve vonzódik a zenéhez, négy éves volt, amikor apja elvitte egy vak kántorhoz Sümegen, nála kezdett ismerkedni a zongorázás alapjaival. Tíz éves kora óta ő maga is vak. Weszely Ernőt a század eleji amerikai jazz muzsika ihlette arra, hogy Ray Charles nyomdokaiba lépjen énekes - zongoristaként, majd harmonikaművészként is kitűnő zenésszé váljon. A jazz és a sanzon muzsika örökzöldjeit játssza a korabeli bárzenei stílust felelevenítve. A '70-es évektől kezdve a vendéglátóiparban dolgozott, jobb-rosszabb körülmények között. 1984-ben a Budapest Ragtime Band együttes meghívott tagjai közé került, ekkor indult el valódi zenészkarrierje. Első önálló lemeze 2009-ben jelent meg.

S hogy miért épp ő lesz az Óbudai Társaskör vendége február 14-én? A Bálint-napi szokások eredetéül szolgáló egyik történet szerint Szent Bálint, Terni püspöke börtönőre vak leányának visszaadta a látását, majd február 14-ei kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, "A te Bálintod" aláírással - ezért vált már a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. A február 14-i esten - melyen a zongora és harmonika felváltva szólal meg - Weszely Ernőtől bárki kérhet dalt, aki Bálint-napi üzenet helyett egy-egy színes történetet is küld hallgatóságának. A koncerten két olvasónk másodmagával a Fidelio vendégeként vehet részt, amennyiben a helyes választ jelöli meg az alábbi kérdésre 2013. február 12. délig:

Mi a címe Weszely Ernő első lemezének?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Plusz hír

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.
Plusz interjú

A világ színpadait ostromolja Babé Sila

Babé Silának, azaz Stahl Barbarának sikerült az, amire sokan vágynak itthon: az énekes-dalszerző nevét egyre többen ismerik külföldön is. New York, London, Berlin és Budapest között ingázik évek óta. Nemrég leigazolta a Milky Chance német menedzsmentje, legutóbbi dala, a Hole már átlépte a kétszázezres lejátszást a Spotify-on.
Plusz ajánló

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.
Plusz ajánló

Balkáni világzene, bestsellerek magyar fordításban és kortárs előadóművészet: magyar kulturális projekteket is támogat az Európai Unió

Hét év, közel 5,5 millió euró támogatás száznál is több magyar kulturális szervezetnek: ez a Kreatív Európa program Kultúra alprogramja számokban.