Plusz

Barangolja be ön is a nemzeti könyvtár épületét!

2024.05.07. 13:20
Ajánlom
Társasjátékokkal, épület- és raktársétával, szabadulószobával, állandó és új időszaki kiállításaival várja az érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtár a családok napja alkalmából.

Május 11-én 10 és 17 óra között a családok napja alkalmából megnyitja kapuit az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Mint közleményükben hangsúlyozzák, az egész napon át tartó ingyenes eseményen olyan programokat kínálnak, amelyek miatt mindenki számára érdemes lehet felkutatni a Budavári Palota F épületét. A látogatókat ugyanis számos családbarát program várja: az intézmény kiemeli például Az idő arcai című kiállítást, amely

innovatív módon, a gyermekek számára is élvezhetően, kalendáriumok, krónikák, képeslapok és fényképek mellett kézzel fogható és digitális különlegességek segítségével mutatja be ünnepeinket és az időhöz való viszonyunkat.

A magyar portréfényképezés kezdetei az 1840–50-es években című időszaki tárlaton különleges technikájú fotográfiákat mutatnak be, ahol az 1848-as forradalom és szabadságharc kora embereinek arcvonásait fürkészhetik a látogatók.

A könyvtári épületsétán megismerhető az épület izgalmas története és az eredeti királyi palota épületének egy-egy darabja, és

bebarangolható a könyvtár egyik toronyraktára is, ahol megmutatják néhány féltve őrzött kincsüket is.

Felejthetetlen izgalmakat kínál a Széchényi-kód szabadulószoba, ahol a felnőttek és a nagyobb gyermekek csapatot alkotva rejtélyeket kutathatnak korabeli források segítségével. Az OSZK játszóházában ügyességi, nyelvi és irodalmi társasjátékokkal, kvízzel, corvinaminta ihlette, arab ornamentikát idéző és fraktálszerű kirakókkal, jelvénykészítéssel készülnek a kisebbek számára.

Részletes programleírás az OSZK honlapján.

Fejléckép: Részlet Az idő arcai című kiállításból (Fotó/Forrás: Országos Széchényi Könyvtár)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.