Plusz

Barbie baba készült Misty Copeland mintájára

2016.05.10. 15:43
Ajánlom
Egy nő ikonná válását mi sem mutatja jobban, mintha „képmására” a kislányok számára az eszményi nőt megtestesítő Barbie baba készül. Anélkül, hogy a jelenséget most értékelnénk, a Misty Copeland-babát meglátva feltesszük a kérdést: Oké, de miért ilyen fehér?
misty-copeland-barbie-main

misty-copeland-barbie-main

Május 2-án mutatták be Amerikában a babát, amit az American Ballet Theater első színesbőrű magántáncosa, Misty Copeland képmásának szántak. A színesbőrű balerináról számos alkalommal írtunk már, bemutatva az utat, melynek során kivívta a színebőrű balerinák számára a jogot, hogy klasszikus szerepeket táncolhassanak a színpadon. Ezzel egész lavinát indított el, melynek hatásaként talán valósággá válhat a faji diverzitás a balettszínpadokon.

A Barbie-n van néhány külsődleges jegy, ami valóban emlékeztet Misty-re: izmos vádli, kerekded mell, spicc-cipő, kontyba igazított haj, és a piros ruha, ami Misty Copeland egyik fontos szerepére, a Tűzmadárra utal, amiben 2012-ben mutatkozott be, Alexei Ratmansky koreográfiájában. A Barbie cég arculatába jól illeszkedik Misty Copeland, tekintve, hogy a cég az öntudatos, sikeres nő képét vetíti a kislányok elé.

HT misty copeland barbie doll 2 jt 160429 16x9 992

HT misty copeland barbie doll 2 jt 160429 16x9 992

Mégis, ha levesszük a Misty Barbie ruháját, értetlenül állunk a jelenség előtt, hiszen a bőrszíne jóval halványabb valódi „másáénál”. Erre az amerikai kritikusok is rákérdeztek, és hasonló vita kerekedett belőle, mint a Nina című, Nina Simone életéről szóló film esetében, ahol Zoe Saldana színésznő alakítja a címszereplőt, akinek szintén jóval világosabb a bőre és finomabbak a vonásai a az énekeslegendáénál.

Nina Simone és Zoe Saldana

Nina Simone és Zoe Saldana

Botrányosra sikerült a Nina Simone életéről szóló film

Túl szép, hogy eljátssza Ninát? Olvasd el a filmről szóló korábbi cikkünket ide kattintva!

Érdekes jelenséggel állunk tehát szemben: úgy tűnik, hogy azoknak a sikeres, színesbőrű nőknek, akik éppen a faji megkülönböztetés ellen vívott harcban diadalmaskodtak, mégis át kell menniük egy „szűrőn”, mielőtt a popkultúrát szolgáló fogyasztói társadalom előtt „termék” válik belőlük. Szóval akkor hogy is van ez az egyenjogúsággal?

Megváltozhat-e a balett színe?

Kik és milyen utat jártak be az egyenjogúságért vívott harcban a balett berkein belül? Olvasd el a jelenségről készült átfogó cikkünket ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Plusz Film

Martin Scorsese újabb dokumentumfilmet rendez Bob Dylanről

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít Bob Dylan legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös turnéjáról.
Plusz kult50

Ismerd meg a Kult50 védnökeit!

Új kategóriákkal és kategóriánként egy-egy szakmai védnökökkel jelentkezik idén a Kult50 harmadik szezonja.