Plusz

Barbie baba készült Misty Copeland mintájára

2016.05.10. 15:43
Ajánlom
Egy nő ikonná válását mi sem mutatja jobban, mintha „képmására” a kislányok számára az eszményi nőt megtestesítő Barbie baba készül. Anélkül, hogy a jelenséget most értékelnénk, a Misty Copeland-babát meglátva feltesszük a kérdést: Oké, de miért ilyen fehér?
misty-copeland-barbie-main

misty-copeland-barbie-main

Május 2-án mutatták be Amerikában a babát, amit az American Ballet Theater első színesbőrű magántáncosa, Misty Copeland képmásának szántak. A színesbőrű balerináról számos alkalommal írtunk már, bemutatva az utat, melynek során kivívta a színebőrű balerinák számára a jogot, hogy klasszikus szerepeket táncolhassanak a színpadon. Ezzel egész lavinát indított el, melynek hatásaként talán valósággá válhat a faji diverzitás a balettszínpadokon.

A Barbie-n van néhány külsődleges jegy, ami valóban emlékeztet Misty-re: izmos vádli, kerekded mell, spicc-cipő, kontyba igazított haj, és a piros ruha, ami Misty Copeland egyik fontos szerepére, a Tűzmadárra utal, amiben 2012-ben mutatkozott be, Alexei Ratmansky koreográfiájában. A Barbie cég arculatába jól illeszkedik Misty Copeland, tekintve, hogy a cég az öntudatos, sikeres nő képét vetíti a kislányok elé.

HT misty copeland barbie doll 2 jt 160429 16x9 992

HT misty copeland barbie doll 2 jt 160429 16x9 992

Mégis, ha levesszük a Misty Barbie ruháját, értetlenül állunk a jelenség előtt, hiszen a bőrszíne jóval halványabb valódi „másáénál”. Erre az amerikai kritikusok is rákérdeztek, és hasonló vita kerekedett belőle, mint a Nina című, Nina Simone életéről szóló film esetében, ahol Zoe Saldana színésznő alakítja a címszereplőt, akinek szintén jóval világosabb a bőre és finomabbak a vonásai a az énekeslegendáénál.

Nina Simone és Zoe Saldana

Nina Simone és Zoe Saldana

Botrányosra sikerült a Nina Simone életéről szóló film

Túl szép, hogy eljátssza Ninát? Olvasd el a filmről szóló korábbi cikkünket ide kattintva!

Érdekes jelenséggel állunk tehát szemben: úgy tűnik, hogy azoknak a sikeres, színesbőrű nőknek, akik éppen a faji megkülönböztetés ellen vívott harcban diadalmaskodtak, mégis át kell menniük egy „szűrőn”, mielőtt a popkultúrát szolgáló fogyasztói társadalom előtt „termék” válik belőlük. Szóval akkor hogy is van ez az egyenjogúsággal?

Megváltozhat-e a balett színe?

Kik és milyen utat jártak be az egyenjogúságért vívott harcban a balett berkein belül? Olvasd el a jelenségről készült átfogó cikkünket ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.
Plusz hír

Száz művész pályázhat 200 ezer forintra az MMA-nál

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.
Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.