Plusz

Barbie baba készült Misty Copeland mintájára

2016.05.10. 15:43
Ajánlom
Egy nő ikonná válását mi sem mutatja jobban, mintha „képmására” a kislányok számára az eszményi nőt megtestesítő Barbie baba készül. Anélkül, hogy a jelenséget most értékelnénk, a Misty Copeland-babát meglátva feltesszük a kérdést: Oké, de miért ilyen fehér?
misty-copeland-barbie-main

misty-copeland-barbie-main

Május 2-án mutatták be Amerikában a babát, amit az American Ballet Theater első színesbőrű magántáncosa, Misty Copeland képmásának szántak. A színesbőrű balerináról számos alkalommal írtunk már, bemutatva az utat, melynek során kivívta a színebőrű balerinák számára a jogot, hogy klasszikus szerepeket táncolhassanak a színpadon. Ezzel egész lavinát indított el, melynek hatásaként talán valósággá válhat a faji diverzitás a balettszínpadokon.

A Barbie-n van néhány külsődleges jegy, ami valóban emlékeztet Misty-re: izmos vádli, kerekded mell, spicc-cipő, kontyba igazított haj, és a piros ruha, ami Misty Copeland egyik fontos szerepére, a Tűzmadárra utal, amiben 2012-ben mutatkozott be, Alexei Ratmansky koreográfiájában. A Barbie cég arculatába jól illeszkedik Misty Copeland, tekintve, hogy a cég az öntudatos, sikeres nő képét vetíti a kislányok elé.

HT misty copeland barbie doll 2 jt 160429 16x9 992

HT misty copeland barbie doll 2 jt 160429 16x9 992

Mégis, ha levesszük a Misty Barbie ruháját, értetlenül állunk a jelenség előtt, hiszen a bőrszíne jóval halványabb valódi „másáénál”. Erre az amerikai kritikusok is rákérdeztek, és hasonló vita kerekedett belőle, mint a Nina című, Nina Simone életéről szóló film esetében, ahol Zoe Saldana színésznő alakítja a címszereplőt, akinek szintén jóval világosabb a bőre és finomabbak a vonásai a az énekeslegendáénál.

Nina Simone és Zoe Saldana

Nina Simone és Zoe Saldana

Botrányosra sikerült a Nina Simone életéről szóló film

Túl szép, hogy eljátssza Ninát? Olvasd el a filmről szóló korábbi cikkünket ide kattintva!

Érdekes jelenséggel állunk tehát szemben: úgy tűnik, hogy azoknak a sikeres, színesbőrű nőknek, akik éppen a faji megkülönböztetés ellen vívott harcban diadalmaskodtak, mégis át kell menniük egy „szűrőn”, mielőtt a popkultúrát szolgáló fogyasztói társadalom előtt „termék” válik belőlük. Szóval akkor hogy is van ez az egyenjogúsággal?

Megváltozhat-e a balett színe?

Kik és milyen utat jártak be az egyenjogúságért vívott harcban a balett berkein belül? Olvasd el a jelenségről készült átfogó cikkünket ide kattintva!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.