Plusz

Bartók bora és a párbeszéd jelentősége

2011.07.17. 19:51
Ajánlom
A Bartók Fesztivál keretein belül zajlik az MTA Bartók Archívuma alapításának 50. évfordulója előtt tisztelgő nemzetközi zenetudományi kollokvium.

A három napos rendezvény, amely Zenetudomány és előadói gyakorlat: A párbeszéd jelentősége a Bartók-kutatásban címet viseli, már július 15-én, Budapesten megkezdődött, ahol a Zenetudományi Intézet igazgatója, Tallián Tibor nyitotta meg a konferenciát, majd Takács Zsuzsa rövid zongorakoncertje után a Bartók Archívum bemutatására került sor Vikárius László, Gombocz Adrienne és a többi munkatárs segítségével. Ezt követően busz hozta Szombathelyre a résztvevőket, s másnap délelőtt el is kezdődtek a fél órás, húsz perces előadások az Egyetem konferenciatermében. A nemzetközi Bartók-kutatás prominens alakjai adnak elő a hétfőig tartó üléseken, de a legismertebb doyenek mellett az új elgondolásokkal és kutatási eredményekkel jelentkező fiatal zenetörténészek, doktoranduszok is szót kapnak.

A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. és a MTA Zenetudományi Intézete rendezésében létrejött konferencia főtémája a zenetudomány és az előadói gyakorlat találkozása, dialógusa. Főként az első napon olyan előadásokat hallhattunk, amelyek kifejezetten a művek interpretációjával kapcsolatos kérdéseket boncolgattak, kitérve a kottakiadásokra és a kritikai megjegyzések fontosságára (Somfai László), Bartók levelezéséből megtudható információkra (Malcolm Gillies), valamint a különböző kéziratok alapján megfejthető előadói praxisra vonatkozó gondolatokra (Elliott Antokoletz, Kerékfy Márton). A New York-ban élő Laki Péter Bartók Hegedűversenyének hangfelvételeit vizsgálta, s a kéziratok mellett az ősbemutató felvételének (Székely/Mengelberg) jelentőségét hangsúlyozta, délután pedig Stachó László vizsgálta Bartók és Dohnányi zongorista előadói stílusát, s a számítógépes mérések tükrében a szerkezet és az előrejósolhatóság kérdését. Daniel-Frédéric Lebon a Csodálatos mandarinnal, Cathy Byrne az 1. zongoraversennyel, Anne Vester A fából faragott királyfival, Michael Braun Bartók vokális zenéjével foglalkozott.

A kollokvium további napjain is érdekes angol, német és francia nyelvű előadások várták-várják az érdeklődőket: vasárnap Somfai László és a Henle kiadó képviselői a folyamatban lévő Bartók Béla Tematikus Katalógusról beszélnek, szó leszaz  amerikai Bartók Archívumokról; Móricz Klára, William Kinderman és Frigyesi Judit a Kékszakállúról, a Táncszvitről és A csodálatos mandarinról beszélnek, a vokális művekről pedig Lampert Vera, Nobuhiro Ito és Pintér Csilla adnak elő. Hétfőn az amerikai Richard Taruskin beszél majd Stravinsky és fia, valamint a Bartók-házaspár egy-egy Mozart-felvételéről, Büky Virág Bartókné Pásztory Ditta zongorázásáról tart előadást, Mineo Ota pedig Bartók zongoratechnikáját veszi górcső alá. A kávészünet után Jürgen Hunkemöller, Ullrich Scheideler és Wilheim András értekeznek, a konferencia záróakkordjaként Mehdi Trabelsi Bartók algériai gyűjtéseivel foglalkozik, Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője pedig a Mikrokozmosz-beli hat bolgár táncot vizsgálja.

A zenetudományi konferencia csatlakozó rendezvénye egy lemez- és kottabemutató vásár, amelyen a Hungaroton, a BMC és a Warner korongjai mellett az Universal Editio Musica kotta-kiadványait vásárolhatják meg kedvezményesen az érdeklődők a Bartók Béla Zeneiskolában. Ugyanitt a 2011. évi Bartók Fesztivál borát, a Tokaj Kereskedőház Zrt. 2010. évi száraz Furmintját is megkóstolhatják a fesztivál szakmai vitákban megfáradt torkú előadói és vendégei. 

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.