Plusz

Békedíj a kalapács alatt

2022.03.24. 16:25
Ajánlom
A kevés függetlenként megmaradt orosz médium egyike, a Novaja Gazeta főszerkesztője, Dmitrij Muratov tavaly megosztott Nobel-békedíjat kapott Maria Ressa fülöp-szigeteki tényfeltáró újságíróvalt. A díjat annak 2021-es átvételekor elhunyt újságíró kollégáinak ajánlotta, most jótékony céllal elárvereztetné.

A kevés megmaradt független orosz lap egyikének, a Novaja Gazetának főszerkesztője, Dmitrij Muratov tavaly megosztott Nobel-békedíjat kapott. Az orosz újságíró most árverésre bocsátaná elismerését, hogy a háború elől menekülő ukránoknak ajánlhassák fel annak bevételét. Várja az ebben közreműködni tudó és kívánó aukciós házak jelentkezését. Minderről az orosz lap keddi kiadásában számolt be az olvasóknak, adta hírül az Euronews.

A Novaja Gazeta szerkesztősége és jómagam úgy döntöttünk, eladományozzuk a 2021-es Nobelbékedíj emlékérmét az Ukrán Menekültek Alapjának javára",

írta Muratov az újság keddi számában. „Már több mint tíz millióan menekültek el. Arra kérem az aukciósházakat, hogy válaszoljanak, és tegyék fel aukcióikra a világhírű díjat."

A Novaja Gazeta munkatársai közül 2000 óta hat újságírója vált gyilkosság áldozatává, köztük Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságíró.

(via Euronews)

Fejléckép: Dmitrij Muratov a Nobel-békedíj átvételekor (fotó: Rune HellestadCorbis/Corbis via Getty Images)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.