Plusz

Beköszöntő

Kedves Olvasó, nagy szeretettel köszöntöm.

Ez a blog azzal a szándékkal jött létre, hogy közvetlen formában juttasson információkhoz mindenkit, aki nyomon szeretné követni a Magyar Állami Operaházban történő eseményeket.

Megtalálhatók lesznek itt olyan témák, amelyek egy átlag operarajongót általában érdekelhetnek, de olyanok is, amelyek szinte csak azoknak fontosak, akik eddig csupán a színpad közönség felöl látható oldaláról ismerték az Operát, de szeretnék megismerni a belső történések nem ritkán intrikákkal terhes világát is, melynek alapján sokan joggal hívják ezt a színházat Viperaháznak.

Harmadszor vettem át a magyar dalszínház művészeti vezetését, és az eddigiekben azt tapasztaltam, hogy sokan kíváncsiak arra, hogyan születnek a művészeti döntések egy ilyen jelentős intézményben, de nem tudnak eligazodni a valós és álhírek rengetegében. Abban a hírözönben, amelynek kaotikus jellegét csak rontják azok, akik a büfé-információk terjesztésében érdekeltek, akik Rossini Rágalomáriájának ismeretében próbálják saját, sokszor kitalált elképzeléseiket minél szélesebb körben elterjeszteni.

A most induló blogban találkoznak majd az Operaházban történő legfontosabb, közérdeklődésre is számot tartható eseményektől a kritikai és önkritikai írásokon keresztül egyéb, az érdeklődési körömbe tartozó gondolataim leírásáig sok mindennel. Szándékom szerint válaszolok majd esetleges felvetéseikre is, sőt az informálisan tudomásomra jutó hírekre, észrevételekre is reagálnék.

Ezt a blogot Önnel együtt szeretném szerkeszteni, ezért kérem, nyugodtan és nyíltan kérdezzen, kommentáljon! Minden kulturáltan feltett kérdésre igyekszem majd a teljesség igényével válaszolni.

Győriványi Ráth György

 

A bejegyzésekhez a blog fórumán lehet hozzászólni és a főzeneigazgató úrnak szóló kérdéseket is ugyanott lehet feltenni.

A Fidelio.hu fórumai utólagosan moderáltak, a fórumszabályzatot ide kattintva tanulmányozhatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Plusz hír

Újabb szigorítások jönnek, távol még az újranyitás

A kormány a romló egészségügyi adatok miatt további szigorításokat vezet be – írta meg a Telex.hu.
Plusz Zöldhullám

Zöldebb lesz Joe Biden Amerikája, de a tettekre kell figyelni, nem a szavakra

Sosem hirdetett ennyire zöld programot amerikai elnök, de kérdés, hogy Joe Biden tényleg zöldre festi vagy csak zöldebb álcát ad az Egyesült Államoknak. Az biztos, hogy van honnan visszamászni: a Trump-kormányzat mindent megtett, hogy az elmúlt ötven év szerény klímaügyi vívmányainak keresztbe tegyen.
Plusz hír

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.