Plusz

Beköszöntő

2010.11.02. 17:40
Ajánlom
Kedves Olvasó, nagy szeretettel köszöntöm.

Ez a blog azzal a szándékkal jött létre, hogy közvetlen formában juttasson információkhoz mindenkit, aki nyomon szeretné követni a Magyar Állami Operaházban történő eseményeket.

Megtalálhatók lesznek itt olyan témák, amelyek egy átlag operarajongót általában érdekelhetnek, de olyanok is, amelyek szinte csak azoknak fontosak, akik eddig csupán a színpad közönség felöl látható oldaláról ismerték az Operát, de szeretnék megismerni a belső történések nem ritkán intrikákkal terhes világát is, melynek alapján sokan joggal hívják ezt a színházat Viperaháznak.

Harmadszor vettem át a magyar dalszínház művészeti vezetését, és az eddigiekben azt tapasztaltam, hogy sokan kíváncsiak arra, hogyan születnek a művészeti döntések egy ilyen jelentős intézményben, de nem tudnak eligazodni a valós és álhírek rengetegében. Abban a hírözönben, amelynek kaotikus jellegét csak rontják azok, akik a büfé-információk terjesztésében érdekeltek, akik Rossini Rágalomáriájának ismeretében próbálják saját, sokszor kitalált elképzeléseiket minél szélesebb körben elterjeszteni.

A most induló blogban találkoznak majd az Operaházban történő legfontosabb, közérdeklődésre is számot tartható eseményektől a kritikai és önkritikai írásokon keresztül egyéb, az érdeklődési körömbe tartozó gondolataim leírásáig sok mindennel. Szándékom szerint válaszolok majd esetleges felvetéseikre is, sőt az informálisan tudomásomra jutó hírekre, észrevételekre is reagálnék.

Ezt a blogot Önnel együtt szeretném szerkeszteni, ezért kérem, nyugodtan és nyíltan kérdezzen, kommentáljon! Minden kulturáltan feltett kérdésre igyekszem majd a teljesség igényével válaszolni.

Győriványi Ráth György

 

A bejegyzésekhez a blog fórumán lehet hozzászólni és a főzeneigazgató úrnak szóló kérdéseket is ugyanott lehet feltenni.

A Fidelio.hu fórumai utólagosan moderáltak, a fórumszabályzatot ide kattintva tanulmányozhatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.
Plusz

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Dés László-koncert és Molnár Ferenc sikerdarab

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Jónás Vera Duó, Szőke András, Dés László Nagy utazás koncertje és Molnár Ferenc sikerdarabja, A testőr. A Kultkikötő soron következő, negyedik hétvégéjén is gondoskodik a kulturális programokra szomjazó nyaralók és a Balaton-környékén élők szórakoztatásáról.