Plusz

Bélaműhely

2011.08.11. 13:58
Ajánlom
Az experimentális zene kedvelőinek kötelező helyszíne az Octopuson: még csütörtök és péntek délután lehet együtt zenélni.

A Bélaműhely pontosan olyan, amilyennek látszik. Vagy olyan, amilyennek a neve és rövid leírása után el lehet képzelni: a 2007 óta működő könnyűzenekar nem csupán experimentális zenét játszik, már a hangszerei is azok. A Medence Csoport és Terebessy Tóbiás által kitalált és gyártott hangszerek és hangkeltő eszközök különböző zenei és színházi projekteken keresztül szólalnak meg a saját koncertek és karmesterjátékok mellett. Ipari hulladékból, uszadékfákból vagy éppen kődarabokból lesz egy kategóriába nehezen sorolható, ám annál népszerűbb zene.

Koncertjeiken gyimesi, cigány, vajdasági és zsidó daloktól kezdve Arany János és Parti Nagy Lajos művein keresztül sok minden megtalálható. Készítettek filmzenét, szerveztek chill in programokat, illetve "nyilvános hangszercsépeléseket". A Bélaműhely az Octopus Fórumon a bár mögötti részen található: mindig akadnak táncos kedvű fiatalok, akik befogadják az éppen létrejövő zenét. Be is lehet állni és verni a tamtamot - vagy megszólaltatni a hangburgereket, bikeofonokat, gettósüniket, csőszaxikat és vízborzolótálakat. Krolikowski Dávid, a zenekar egy tagja még annyit fűzött hozzá mindehhez, hogy „világ békét!". Legyen úgy.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.