Plusz

Bélaműhely

2011.08.11. 13:58
Ajánlom
Az experimentális zene kedvelőinek kötelező helyszíne az Octopuson: még csütörtök és péntek délután lehet együtt zenélni.

A Bélaműhely pontosan olyan, amilyennek látszik. Vagy olyan, amilyennek a neve és rövid leírása után el lehet képzelni: a 2007 óta működő könnyűzenekar nem csupán experimentális zenét játszik, már a hangszerei is azok. A Medence Csoport és Terebessy Tóbiás által kitalált és gyártott hangszerek és hangkeltő eszközök különböző zenei és színházi projekteken keresztül szólalnak meg a saját koncertek és karmesterjátékok mellett. Ipari hulladékból, uszadékfákból vagy éppen kődarabokból lesz egy kategóriába nehezen sorolható, ám annál népszerűbb zene.

Koncertjeiken gyimesi, cigány, vajdasági és zsidó daloktól kezdve Arany János és Parti Nagy Lajos művein keresztül sok minden megtalálható. Készítettek filmzenét, szerveztek chill in programokat, illetve "nyilvános hangszercsépeléseket". A Bélaműhely az Octopus Fórumon a bár mögötti részen található: mindig akadnak táncos kedvű fiatalok, akik befogadják az éppen létrejövő zenét. Be is lehet állni és verni a tamtamot - vagy megszólaltatni a hangburgereket, bikeofonokat, gettósüniket, csőszaxikat és vízborzolótálakat. Krolikowski Dávid, a zenekar egy tagja még annyit fűzött hozzá mindehhez, hogy „világ békét!". Legyen úgy.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.