Plusz

Belegabalyodva

2011.06.14. 13:41
Ajánlom
Nem tudunk szabadulni a közösségi hálótól. Illetve a közösségi hálóból. Vajon akarunk-e?

Vannak barátaink, vannak ismerőseink, van, akivel egyszer futottunk össze munkaügyileg vagy valami buliban, rosszabb esetben már nem is emlékszünk rá, de könnyen előfordulhat, hogy alig válunk el, az okostelefonról már megérkezik ott a visszaigazolásra váró friend request. Lájkolunk, linkelünk a networkön belül, megosztunk, üzenünk urbi et orbi, érzelmeinkből emoticonok lesznek. A HattyúHázban FaceWorld címmel állítanak ki a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói. A húszas éveik elején járnak, ők - kis túlzással - beleszülettek a közösségi oldalakba, szocializálódásukban komoly szerepet játszottak a valós mellett a virtuális kapcsolatok is, a fizikai kontaktusokat felváltotta és/vagy kiegészítette a kibertérbeli találkozás. Ennek az élménynek adnak formát álló- és mozgóképekben, installációkban.

És ez a kép nem annyira vidám. Megannyi címtelen portré G. Horváth Boglárkától, rajtuk magányos szemű emberek. Nem tudom eldönteni, egy buli résztvevőit látom-e a társaságtól leváltan, középiskolai tablóképek mintájára, akik amúgy közösséget alkotnak, vagy egyébként is egyedül levő emberek lógnak egymás mellett a falon. Ülnek a fotelban, gesztusaik plasztikusak, testnyelvük érthetően beszél. Csakúgy, mint Hajdú Zsófia festményén a szívecskés ágyneműben fekvő, felhúzott térdén levő laptopján dolgozó/netező férfi, akinek magánya átsüvít a színeken. (Huh, de borzasztó képzavar!) Vagy ott a lány Kiss Viktória képén: alszik, okostelefonjának fénye látszik a takaró alól, és úgy fordul rá, mint ha az egy mellette fekvő férfi lenne. Világít a hiány. Meg a nagy belmagasságú lakás rózsaszín lányszobájában régifajta falvédői előtt, baldachinos ágyán ülő kamasz kiscsaj (Zékány Diána). Valószínűleg azon görcsöl, neki miért nincs barátja, barátnője, őt miért nem értik meg az iskolában a gyerekek, otthon a felnőttek.

És akkor már inkább jöjjön a dependencia. Vértesi Aliz három embernagyságú szürke bábuja kék fonalakon lóg. Talán a boldogságé, amelytől öröm függeni, amelybe teljes szívvel, lélekkel, zsigerileg, ésszel és ész nélkül akarunk gabalyodni. És csakis fizikailag, nem kreált valóságokban, nem - a képek mögé jól-rosszul látott - kitalált történetekben.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Kultúra, három pilléren – beszélgetés Czigány Balázzsal

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. Eddigi magyarországi tevékenységükről, közeli és távlati terveikről, valamint a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül október 7-én bemutatott EP33 Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára című produkciójukról beszélt Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese.
Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!