Plusz

Belegabalyodva

2011.06.14. 13:41
Ajánlom
Nem tudunk szabadulni a közösségi hálótól. Illetve a közösségi hálóból. Vajon akarunk-e?

Vannak barátaink, vannak ismerőseink, van, akivel egyszer futottunk össze munkaügyileg vagy valami buliban, rosszabb esetben már nem is emlékszünk rá, de könnyen előfordulhat, hogy alig válunk el, az okostelefonról már megérkezik ott a visszaigazolásra váró friend request. Lájkolunk, linkelünk a networkön belül, megosztunk, üzenünk urbi et orbi, érzelmeinkből emoticonok lesznek. A HattyúHázban FaceWorld címmel állítanak ki a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói. A húszas éveik elején járnak, ők - kis túlzással - beleszülettek a közösségi oldalakba, szocializálódásukban komoly szerepet játszottak a valós mellett a virtuális kapcsolatok is, a fizikai kontaktusokat felváltotta és/vagy kiegészítette a kibertérbeli találkozás. Ennek az élménynek adnak formát álló- és mozgóképekben, installációkban.

És ez a kép nem annyira vidám. Megannyi címtelen portré G. Horváth Boglárkától, rajtuk magányos szemű emberek. Nem tudom eldönteni, egy buli résztvevőit látom-e a társaságtól leváltan, középiskolai tablóképek mintájára, akik amúgy közösséget alkotnak, vagy egyébként is egyedül levő emberek lógnak egymás mellett a falon. Ülnek a fotelban, gesztusaik plasztikusak, testnyelvük érthetően beszél. Csakúgy, mint Hajdú Zsófia festményén a szívecskés ágyneműben fekvő, felhúzott térdén levő laptopján dolgozó/netező férfi, akinek magánya átsüvít a színeken. (Huh, de borzasztó képzavar!) Vagy ott a lány Kiss Viktória képén: alszik, okostelefonjának fénye látszik a takaró alól, és úgy fordul rá, mint ha az egy mellette fekvő férfi lenne. Világít a hiány. Meg a nagy belmagasságú lakás rózsaszín lányszobájában régifajta falvédői előtt, baldachinos ágyán ülő kamasz kiscsaj (Zékány Diána). Valószínűleg azon görcsöl, neki miért nincs barátja, barátnője, őt miért nem értik meg az iskolában a gyerekek, otthon a felnőttek.

És akkor már inkább jöjjön a dependencia. Vértesi Aliz három embernagyságú szürke bábuja kék fonalakon lóg. Talán a boldogságé, amelytől öröm függeni, amelybe teljes szívvel, lélekkel, zsigerileg, ésszel és ész nélkül akarunk gabalyodni. És csakis fizikailag, nem kreált valóságokban, nem - a képek mögé jól-rosszul látott - kitalált történetekben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!
Plusz ajánló

Egy férfi fantáziálásának megvalósulása – a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

Repkednek a csókok, szétnyílnak a lábak, ringanak a csípők és magasba emelkednek a fenekek – mindez Roy Assaf Lányok című előadásában, amely után lehetőségünk van megnézni a fiúkról szóló verziót is ugyancsak ezen a napon. Vár a Fidelio Színház- és Táncsátor a Szigeten!