Plusz

Belegabalyodva

2011.06.14. 13:41
Ajánlom
Nem tudunk szabadulni a közösségi hálótól. Illetve a közösségi hálóból. Vajon akarunk-e?

Vannak barátaink, vannak ismerőseink, van, akivel egyszer futottunk össze munkaügyileg vagy valami buliban, rosszabb esetben már nem is emlékszünk rá, de könnyen előfordulhat, hogy alig válunk el, az okostelefonról már megérkezik ott a visszaigazolásra váró friend request. Lájkolunk, linkelünk a networkön belül, megosztunk, üzenünk urbi et orbi, érzelmeinkből emoticonok lesznek. A HattyúHázban FaceWorld címmel állítanak ki a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói. A húszas éveik elején járnak, ők - kis túlzással - beleszülettek a közösségi oldalakba, szocializálódásukban komoly szerepet játszottak a valós mellett a virtuális kapcsolatok is, a fizikai kontaktusokat felváltotta és/vagy kiegészítette a kibertérbeli találkozás. Ennek az élménynek adnak formát álló- és mozgóképekben, installációkban.

És ez a kép nem annyira vidám. Megannyi címtelen portré G. Horváth Boglárkától, rajtuk magányos szemű emberek. Nem tudom eldönteni, egy buli résztvevőit látom-e a társaságtól leváltan, középiskolai tablóképek mintájára, akik amúgy közösséget alkotnak, vagy egyébként is egyedül levő emberek lógnak egymás mellett a falon. Ülnek a fotelban, gesztusaik plasztikusak, testnyelvük érthetően beszél. Csakúgy, mint Hajdú Zsófia festményén a szívecskés ágyneműben fekvő, felhúzott térdén levő laptopján dolgozó/netező férfi, akinek magánya átsüvít a színeken. (Huh, de borzasztó képzavar!) Vagy ott a lány Kiss Viktória képén: alszik, okostelefonjának fénye látszik a takaró alól, és úgy fordul rá, mint ha az egy mellette fekvő férfi lenne. Világít a hiány. Meg a nagy belmagasságú lakás rózsaszín lányszobájában régifajta falvédői előtt, baldachinos ágyán ülő kamasz kiscsaj (Zékány Diána). Valószínűleg azon görcsöl, neki miért nincs barátja, barátnője, őt miért nem értik meg az iskolában a gyerekek, otthon a felnőttek.

És akkor már inkább jöjjön a dependencia. Vértesi Aliz három embernagyságú szürke bábuja kék fonalakon lóg. Talán a boldogságé, amelytől öröm függeni, amelybe teljes szívvel, lélekkel, zsigerileg, ésszel és ész nélkül akarunk gabalyodni. És csakis fizikailag, nem kreált valóságokban, nem - a képek mögé jól-rosszul látott - kitalált történetekben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Könyv

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz spotify

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.
Plusz magazin

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.