Plusz

Belekóstolnánk egymás emlékeibe? - Egy food designer a jövő ételeiről

2019.02.17. 11:05
Ajánlom
Van-e ízük az emlékeknek? Vagy fordítva, milyen emlékek kapcsolódnak egy „egyszerű” vasárnapi ebédhez? Hívhat-e időutazásra egy desszert, egy süti? Góg Angéla food designer nem egyszerűen ételeket tervez, hanem a hozzájuk kapcsolható/kapcsolódó szociális attitűdöket is vizsgálja projektjeiben. Most éppen a jövő ételeit kutatja.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, a food design több annál, mint hogy egy étel kockás vagy kerek, fehér vagy piros.

Hogy kinek mit jelent a food design, nagyon eltérő lehet, az azonban közös, hogy

a tervező nem egyszerűen egy ételt vagy ételsort kreál, hanem azzal valamit el is szeretne mondani. Lenne tehát üzenet is.

Az üzenet anyaga az étel, egy minden érzékszervünkre ható eszköz, amivel sokkal többet tudunk elmondani, de legalábbis nagyobb hatást tudunk elérni, mint azt alapból gondolhatnánk. Bizonyos szempontokból ugyanolyan eszköz, mint bútortervezés esetében mondjuk a fa, benne vannak mindazok a tárgytervezési attitűdök is, csak sokkal izgalmasabb, mert meg is lehet enni.

angi-171605.jpg

Góg Angéla (Fotó/Forrás: Fidelio)

Én inkább azt tartom food designnak, ami tartalmazza ezt a fajta tervezettséget (is), ami nem csak a látványelemekről szól. Alapvetően persze formatervező vagyok, így ebben a tervezési folyamatban ugyanúgy szerepet kapnak a tárgytervezési ismérvek, mint „rendesen”, hogy legyen ergonomikus, szép, valóban meg lehessen fogni, ne essen azonnal elemeire. Fontos tehát a használhatóság, hogy be tudja tölteni az alapfunkcióját mind formailag, mind színben, mind ízlelés szempontjából, azaz élvezeti cikként is. Számomra azonban ennél talán fontosabb, hogy ezen keresztül valami többet is el tudjak mondani.

És miket üzensz?

Ez mindig más, de alapvetően nagy vágyam foglalkozni azzal, hogy az étel mennyivel többet is jelent annál, mint hogy megesszük és élvezzük, mert finom, hanem hogy mennyi emléket őrzünk, és megmutassam, hogy ez sokkal alapvetőbb dolog ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire kapcsolódunk egymáshoz. Ha együtt eszünk, vagy megmutatjuk egymásnak az ételeinket, vagy az egymás ételeihez kapcsolódó emlékeket, akkor olyan, sokkal nagyobb töltetű kapcsolati háló alakul(hat) ki közöttünk, ami amúgy nem biztos, hogy létre tudna jönni.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az például egy nagyon fontos üzenetem, hogy figyeljünk, fókuszáljunk arra, ami körülvesz és körülvett bennünket.

Erre az érzékszervi „időutazásra” épült több nagy projektem is, például a diplomamunkám, az Emlékek cukrászdája, amely több száz személyes történet alapján tervezett, öt süteményből álló sorozat. Hívószavai: mama, kívánság, vasárnap, vakáció, bárcsak.

Az emlékezés és a szociális attitűd végigkíséri a fő projektjeidet is.

Mindkét alapvetően fontos, nagy projektem – az Emlékek cukrászdája mellett a Vasárnapi ebéd – során egyértelműen arra hívom fel a figyelmet, hogy foglalkozzunk egy belső folyamattal, a saját emlékeinkkel. Ez alapvetően mindegyikben benne van, az ételnek van egy erős szociális töltete: üzenethordozás és network kialakítása. Mint tervezőt az emlékezés, a felidézés érdekel nagyon, hiszen tapasztalatból is tudhatjuk, hogy az érzékszervi „emlékhordozás” nagyon erős impulzus,

elég egy-egy íz vagy illat ahhoz, hogy korábbi életünk mozzanatait, de egész korszakait is átéljük.

E projektekben arra teszek kísérletet, hogy ismeretlen és ismerős emberek személyes történeteinek feldolgozása alapján létrehozzak egy olyan rendszert, amely képes meglátni és értelmezni a hasonlóságokat és a közös pontokat. Az a fajta gondolkodásmód mindig is jellemző volt rám, hogy mindennek legyen miértje. Ha megkérdezed, hogy miért piros, tudjak rá válaszolni, ha azt, hogy miért esik szét azonnal, ha megfogod, arra is tudjak válaszolni.

Ékszertől az ételig

Góg Angéla ékszertervezést kezdett tanulni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tárgyalkotó szakán, de hamar formatervező szakra váltott, ahol a social design irányzat foglalkoztatta leginkább. „Azok a projektek éltettek, amelyekben benne van az ember maga.” Tervezőként is az hajtotta, hogy hatást érjen el, „pályázatra köztéri lámpát tervezni kevéssé hozott lázba”.

Foglalkozott vendéglátással is, volt egy kávézója, a Műhely Budán, a Fő utcában, ahol rendszeresen voltak kiállítások, és a kiállítóknak célzottan tervezett mindig valamit, ott már elindult ez a fajta ételtervezés. A szakdolgozatában azt akarta bebizonyítani, hogy nemcsak lámpát, hanem ételt is lehet tervezni ugyanolyan szabályok szerint. Miután elkezdett foglalkozni az emlékezéssel meg a kötődéssel, már egyenes út vezetett a mostani munkáihoz.

Átmennek az üzenetek, csillog az ételeidet evők szeme?

Két út van: megeszed, finom, élvezed, és ennyi az ügy, vagy segítem értelmezni, hogy miért is olyan ízű, miért is olyan színű, amilyen, mit is tanít. Nyilván van, ahol erősebb a visszajelzés, amikor mondjuk egy Vasárnapi ebédnél kapok történeteket, beszélgetek az emberekkel, de van olyan is, hogy 10-ből kettőnek csillog a szeme, kettő zavarban van, a többiek meg maximum érdektelenek.

Ez attól is függ, hogy mennyire engedi a szituáció, az alkalom. Szeretem végigkísérni a vacsora lépéseit, segíteni az értelmezést vagy épp csak felhívni a figyelmet arra, mire érdemes figyelni. Volt olyan vacsora, ahol az ültetőkártyákon a nevek helyett a cég hívószavai jelentek meg, amiket utolsó fogásként vissza is kaptak villába gravírozva a vendégek. Ezzel a design thinking első lépése kapott visszacsatolást az utolsó lépésként. (A vacsora témája ebben az esetben a design thinking gondolkodásmód volt.) De volt olyan, amikor felkértem a vendégeket, hogy vacsora közben üljenek át másik asztalhoz, mert ezzel tudták a legjobban Krúdy helyébe képzelni magukat, aki sokszor más étteremben ette meg az egyes fogásokat. (Egy Krúdy tiszteletére tervezett és rendezett vacsoránál ez fontos utalás.)

Persze valahol mindent az újdonságélmény irányít, az emberek minél többet akarnak megtapasztalni, minél izgalmasabbakat akarnak enni, és az milyen jó, ha annak van valami célja is, valamit el tud mesélni. Vagy ki tudok egészíteni úgy egy kiállítást, hogy az ne csak a pogácsa legyen, és a bor, hanem olyan megtervezett falat, ami kapcsolódik a kiállításhoz is, ehetővé tudom tenni a kiállítást.

Mit fogunk enni a jövőben?

Egyre bizarrabbnak tűnik, amit erről gondolok, de ebben is a legfontosabb számomra az emberi hozzáállás. Azaz

lehet, hogy a szükséges fehérjét például bogarak formájában visszük be, vagy 3D nyomtatós étel meg kapszula lesz, amiket robotok kínálnak majd virtuális kávézókban,

de itt is mindig az a kérdés, hogy ezt mennyire fogjuk tudni használni, és mennyire fog hiányozni az a szociális attitűd, ami például a Vasárnapi ebédben vagy az Emlékek cukrászdájában megvan.

Meg persze mi lesz az élvezeti értékkel, hiszen nemcsak az önfenntartás miatt eszünk, hanem mert szeretjük enni, amit eszünk, mert szeretjük az ízeket, szeretjük nézni, szeretjük szimatolni, megfogni. A kutatás persze a fenntarthatóságról is szól, hogy mi a vízió, ki mit mond, mi lesz a növénytermesztéssel, az állattenyésztéssel, lesz-e hús 70 év múlva, meg mi lesz a szociológiai attitűddel, működni fog-e pszichológiailag is, lesz-e emlékmegosztás. Az is lehet persze, hogy a végén lesz egy saját tervezésű projekt, kísérleti vacsora A jövő étkezése címmel, de most inkább arra fektetném a hangsúlyt, hogy kiderüljön, mit gondolunk erről.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.