Plusz

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

2021.06.01. 16:20
Ajánlom
Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.

Berkesi Gábor Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett református lelkész, aki 45 esztendővel ezelőtt még segédlelkészként kezdett a Pozsonyi úti Református Egyházközségnél.

Ezt követően tíz évig máshol szolgált, de 1993-ban egyhangúlag visszahívta a kerületbe a gyülekezet, és azóta is a pozsonyi úton teljesít vezető lelkipásztori szolgálatot. A református lelkipásztor XIII. kerületi Hírnöknek elmondta, hogy fiatal korábban a Lehel út 33-ban laktak a szüleivel, így a kerületet azóta is otthonának tekinti. 

Berkesi Gábor beszédeiben a szószékről arról mesél, ami a mai embert foglalkoztatja, segít eligazodni hétköznapokban. Gyermekkorától zenél, később zeneszerzést is tanult, ma a gyülekezet kórusában baritonként vagy karmesterként is fellép, ha kell, orgonához ül. A Baár-Madas Református Gimnáziumban 25 éven keresztül tanított. Hétvégeken a XIII. kerületi iskolába járó fiataloknak szervez programokat.

Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő, Élet és Irodalom munkatársa.

1976-ban született Szegváron, majd elhagyván a szülői házat Budapestre költözött az Újlipótvárosba. A kerületi lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy Szegvár után végül a kerületben talált igazán otthonra, számára fontos a lokálpatrióta felelősség, aktív részvevője a kerületi rendezvényeknek. Közéleti megszólalásaival hozzájárul a közös gondolkodáshoz. Az elmúlt években XIII. kerület egyik jelentős véleményformálójává, lokálpatriótájává vált. A közelmúltban a Magamról többet című verseskötete, tavaly pedig a Vera című regénye lett Libri irodalmi közönségdíjas. 2017-ben Szegvár díszpolgárává választották. 

Kalmár Magda Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes 47 éve él a XIII. kerületben.

1967-ben 23 esztendősen lett a Magyar Állami Operaház magánénekese. Karrierje során bejárta a világot, fellépett csaknem valamennyi európai országban. Tizenöt operalemeze és ugyanennyi oratóriumlemeze, valamint több operett- és nótalemeze jelent meg. Többek között Ferencsik János, Lamberto Gardelli hívta oratórium- és operalemezek közreműködőjéül, Fischer Ádám korszakos Goldmark-felvételén, a Sába királynőjében Asztarót szólamát énekelte.

Pályája elismeréseképp nemcsak az Operaház Örökös Tagjának választották, hanem a Halhatatlanok Társulatába is beválasztották. Bár hivatalosan 20 esztendeje nyugdíjba vonult, még máig fellép fővárosi és vidéki színházakban, művelődési házakban.

A XIII. kerület születésnapján „Budapest Főváros XIII. Kerületért” díjat hatan vehettek át.

Fejléckép: Dr. Tóth József polgármester, Grecsó Krisztián, Berkesi Gábor (balról)

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.