Plusz

Bezáratják a Kisképző kollégiumát, még a félév végét sem várják meg

2019.12.22. 14:55
Ajánlom
Az épület ugyan borzalmas állapotban volt, de bezárásával elveszik a családias hangulat és az alkotói légkör is.

A fenntartó Képzőművészeti Egyetem hétfőn köremailben tájékoztatta a "Kisképző"-ként ismert Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium Somlói úti kollégiumának lakóit, valamint a szülőket és az igazgatót is, hogy péntekig ki kell költözni az épületből, a téli szünet után pedig már nem is lehet visszatérni oda - tudta meg az Index. A szülők felháborodtak, hogy még a félév végéig, vagyis január 24-éig sem vártak a döntéssel - valószínűleg a költségvetési évhez igazodtak ezzel, így viszont az érintettek szerint semmibe vették a bentlakó diákokat és a tanulmányaikat. Hivatalosan még nem erősítették meg a bezárást, csak bizonytalan időre felfüggesztették.

Felcser Attila igazgatót októberben tájékoztatták szóban a kollégium bezárásáról, majd novemberben egy tisztifőorvos által küldött kormányhivatalnok járta be az épületet - az erről készült jegyzőkönyvből egyetlen mondat ismert az igazgató szerint:

megfontolandó, hogy az épület kollégiumnak alkalmas-e.

A Kisképző közel 100 éves épülete régóta borzalmas állapotban van, a kritikusok szerint nem véletlenül hagyták leamortizálódni a Gellérthegy oldalában álló épületet.

A bezárásról a döntéshozók sem a szülői munkaközösséggel, sem a kollégiumi nevelőkkel, sem a diákokkal nem egyeztettek. Négy nevelőt kellett felmenteni, akik csak a kollégiumban dolgoztak, így elvesztették az állásukat. A diákoknak a Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégiumban (BEKK) biztosítanak férőhelyeket. Ezzel ugyan megoldódik a diákok lakhatása, a Kisképző azonban sokkal több volt, mint puszta kollégium: nemcsak igazodott a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium órarendjéhez, de minden feltételt biztosított az ott lakók alkotóművészeti tevékenységéhez is. A BEKK-ben nemcsak az intézmény eddigi családias közege vész el, de sokkal hosszabb időbe kerül majd a diákoknak az iskolába érniük, ráadásul az sem tisztázott, mi lesz a drága és nehezen mozgatható eszközeikkel, melyeket eddig gond nélkül tarthatták a Kisképzőben, a BEKK-ben azonban erre nem lesz lehetőség. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Könyv

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.