Plusz

Bezáratják a Kisképző kollégiumát, még a félév végét sem várják meg

2019.12.22. 14:55
Ajánlom
Az épület ugyan borzalmas állapotban volt, de bezárásával elveszik a családias hangulat és az alkotói légkör is.

A fenntartó Képzőművészeti Egyetem hétfőn köremailben tájékoztatta a "Kisképző"-ként ismert Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium Somlói úti kollégiumának lakóit, valamint a szülőket és az igazgatót is, hogy péntekig ki kell költözni az épületből, a téli szünet után pedig már nem is lehet visszatérni oda - tudta meg az Index. A szülők felháborodtak, hogy még a félév végéig, vagyis január 24-éig sem vártak a döntéssel - valószínűleg a költségvetési évhez igazodtak ezzel, így viszont az érintettek szerint semmibe vették a bentlakó diákokat és a tanulmányaikat. Hivatalosan még nem erősítették meg a bezárást, csak bizonytalan időre felfüggesztették.

Felcser Attila igazgatót októberben tájékoztatták szóban a kollégium bezárásáról, majd novemberben egy tisztifőorvos által küldött kormányhivatalnok járta be az épületet - az erről készült jegyzőkönyvből egyetlen mondat ismert az igazgató szerint:

megfontolandó, hogy az épület kollégiumnak alkalmas-e.

A Kisképző közel 100 éves épülete régóta borzalmas állapotban van, a kritikusok szerint nem véletlenül hagyták leamortizálódni a Gellérthegy oldalában álló épületet.

A bezárásról a döntéshozók sem a szülői munkaközösséggel, sem a kollégiumi nevelőkkel, sem a diákokkal nem egyeztettek. Négy nevelőt kellett felmenteni, akik csak a kollégiumban dolgoztak, így elvesztették az állásukat. A diákoknak a Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégiumban (BEKK) biztosítanak férőhelyeket. Ezzel ugyan megoldódik a diákok lakhatása, a Kisképző azonban sokkal több volt, mint puszta kollégium: nemcsak igazodott a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium órarendjéhez, de minden feltételt biztosított az ott lakók alkotóművészeti tevékenységéhez is. A BEKK-ben nemcsak az intézmény eddigi családias közege vész el, de sokkal hosszabb időbe kerül majd a diákoknak az iskolába érniük, ráadásul az sem tisztázott, mi lesz a drága és nehezen mozgatható eszközeikkel, melyeket eddig gond nélkül tarthatták a Kisképzőben, a BEKK-ben azonban erre nem lesz lehetőség. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Színház

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Zenés színház

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmannal

Az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé augusztus 19-én.
Zenés színház

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Színház

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Art is Business: díjátadó és konferencia az idei évben

Már lehet nevezni és jelölni az Art is Business Díjra, decemberben pedig megrendezik az első Art is Business Konferenciát a Trafóban.
Plusz ajánló

15 éves az ország leghosszabb összművészeti fesztiválja, a Kultkikötő

Egészen pontosan 2006. július 14-én, Mohácsi János Veszett fejsze című előadásával kezdődött el a Kultkikötő története. A lelkesedésből induló kezdeményezés (egyik) küldetése az volt, hogy életet leheljen a Balaton-parton található kihasználatlan szabadtéri játszóhelyekbe, és ez által elérhetővé tegye a helyiek és a nyaralóközönség számára a minőségi szórakozást.
Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.
Plusz ajánló

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Az érdeklődők az Agóra hídján végigsétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd távcsövön keresztül csodálhatják meg a Jupitert, a Szaturnuszt, a Holdat és egy távolodó üstököst is.