Plusz

Bezáratják a Kisképző kollégiumát, még a félév végét sem várják meg

2019.12.22. 14:55
Ajánlom
Az épület ugyan borzalmas állapotban volt, de bezárásával elveszik a családias hangulat és az alkotói légkör is.

A fenntartó Képzőművészeti Egyetem hétfőn köremailben tájékoztatta a "Kisképző"-ként ismert Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium Somlói úti kollégiumának lakóit, valamint a szülőket és az igazgatót is, hogy péntekig ki kell költözni az épületből, a téli szünet után pedig már nem is lehet visszatérni oda - tudta meg az Index. A szülők felháborodtak, hogy még a félév végéig, vagyis január 24-éig sem vártak a döntéssel - valószínűleg a költségvetési évhez igazodtak ezzel, így viszont az érintettek szerint semmibe vették a bentlakó diákokat és a tanulmányaikat. Hivatalosan még nem erősítették meg a bezárást, csak bizonytalan időre felfüggesztették.

Felcser Attila igazgatót októberben tájékoztatták szóban a kollégium bezárásáról, majd novemberben egy tisztifőorvos által küldött kormányhivatalnok járta be az épületet - az erről készült jegyzőkönyvből egyetlen mondat ismert az igazgató szerint:

megfontolandó, hogy az épület kollégiumnak alkalmas-e.

A Kisképző közel 100 éves épülete régóta borzalmas állapotban van, a kritikusok szerint nem véletlenül hagyták leamortizálódni a Gellérthegy oldalában álló épületet.

A bezárásról a döntéshozók sem a szülői munkaközösséggel, sem a kollégiumi nevelőkkel, sem a diákokkal nem egyeztettek. Négy nevelőt kellett felmenteni, akik csak a kollégiumban dolgoztak, így elvesztették az állásukat. A diákoknak a Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégiumban (BEKK) biztosítanak férőhelyeket. Ezzel ugyan megoldódik a diákok lakhatása, a Kisképző azonban sokkal több volt, mint puszta kollégium: nemcsak igazodott a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium órarendjéhez, de minden feltételt biztosított az ott lakók alkotóművészeti tevékenységéhez is. A BEKK-ben nemcsak az intézmény eddigi családias közege vész el, de sokkal hosszabb időbe kerül majd a diákoknak az iskolába érniük, ráadásul az sem tisztázott, mi lesz a drága és nehezen mozgatható eszközeikkel, melyeket eddig gond nélkül tarthatták a Kisképzőben, a BEKK-ben azonban erre nem lesz lehetőség. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Benedek Elek meséje és Paár Julcsi albuma a legkisebbeknek

Vasárnap délelőttönként a legkisebbeket célozzuk meg változatos tartalmakkal, hogy lekössük a fölös energiákat és még élvezetesebbé tegyük a négy fal között eltöltött időt. A sorozatban hétről hétre mesepremierekkel, táncházzal, zenei válogatásokkal és további érdekességekkel készülünk.
Plusz hír

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az eredetileg 2020. április 3. és 19. közöttre meghirdetett jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.