Plusz

Bezáratják a Kisképző kollégiumát, még a félév végét sem várják meg

2019.12.22. 14:55
Ajánlom
Az épület ugyan borzalmas állapotban volt, de bezárásával elveszik a családias hangulat és az alkotói légkör is.

A fenntartó Képzőművészeti Egyetem hétfőn köremailben tájékoztatta a "Kisképző"-ként ismert Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium Somlói úti kollégiumának lakóit, valamint a szülőket és az igazgatót is, hogy péntekig ki kell költözni az épületből, a téli szünet után pedig már nem is lehet visszatérni oda - tudta meg az Index. A szülők felháborodtak, hogy még a félév végéig, vagyis január 24-éig sem vártak a döntéssel - valószínűleg a költségvetési évhez igazodtak ezzel, így viszont az érintettek szerint semmibe vették a bentlakó diákokat és a tanulmányaikat. Hivatalosan még nem erősítették meg a bezárást, csak bizonytalan időre felfüggesztették.

Felcser Attila igazgatót októberben tájékoztatták szóban a kollégium bezárásáról, majd novemberben egy tisztifőorvos által küldött kormányhivatalnok járta be az épületet - az erről készült jegyzőkönyvből egyetlen mondat ismert az igazgató szerint:

megfontolandó, hogy az épület kollégiumnak alkalmas-e.

A Kisképző közel 100 éves épülete régóta borzalmas állapotban van, a kritikusok szerint nem véletlenül hagyták leamortizálódni a Gellérthegy oldalában álló épületet.

A bezárásról a döntéshozók sem a szülői munkaközösséggel, sem a kollégiumi nevelőkkel, sem a diákokkal nem egyeztettek. Négy nevelőt kellett felmenteni, akik csak a kollégiumban dolgoztak, így elvesztették az állásukat. A diákoknak a Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégiumban (BEKK) biztosítanak férőhelyeket. Ezzel ugyan megoldódik a diákok lakhatása, a Kisképző azonban sokkal több volt, mint puszta kollégium: nemcsak igazodott a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium órarendjéhez, de minden feltételt biztosított az ott lakók alkotóművészeti tevékenységéhez is. A BEKK-ben nemcsak az intézmény eddigi családias közege vész el, de sokkal hosszabb időbe kerül majd a diákoknak az iskolába érniük, ráadásul az sem tisztázott, mi lesz a drága és nehezen mozgatható eszközeikkel, melyeket eddig gond nélkül tarthatták a Kisképzőben, a BEKK-ben azonban erre nem lesz lehetőség. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz karc

Újra fiatal kritikusokat keres a Müpa

Az évad második felében is folytatódik a Müpa Karc elnevezésű kritikaíró pályázata, amelyre olyan egyedi hangvételű, olvasmányos és közérthető írásokat várnak, amelyek ráirányítják a figyelmet a Müpa tízféle művészeti ágat képviselő előadásaira.
Plusz ornitológia

A madarak énekeit is lekottázzák 

A madarak képesek új dallamok megtanulására, és énekük divatszerűen változhat - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 vasárnapi műsorában.
Plusz megemlékezés

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Plusz ajánló

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!
Plusz hír

Kutyáknak, macskáknak, de még a hörcsögöknek is készített lejátszási listákat a Spotify

A svéd vállalat szerint a podcastok egyebek között megnyugtató zenét, "dicsérő szavakat" és színészek által felmondott történeteket kínálnak az otthon hagyott kedvenceknek, hogy enyhítse a gazdáik távollétében esetlegesen érzett stresszt.